17 C
București
25 aprilie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

NATO blindează armata Ucrainei cu sute de mii de drone, sisteme antiaeriene și de război electronic

NATO blindează armata Ucrainei cu sute de mii de drone, sisteme antiaeriene și de război electronic. Germania și zece aliați au lansat o coaliție pentru a spori capacitățile de război electronic ale Ucrainei.

NATO blindează armata Ucrainei cu sute de mii de drone, sisteme antiaeriene și de război electronic.

În timp ce reprezentantul prezidențial al lui Trump, Steve Witkoff, a sosit în Rusia pentru discuții privind normalizarea relațiilor diplomatice, aliații NATO s-au întâlnit în format Ramstein la Bruxelles, pentru a întări Ucraina.

Reuniunea Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, în formatul Ramstein, are loc la Bruxelles, la 11 aprilie, coprezidată de Regatul Unit și Germania.

Întâlnirea anterioară – prima de la schimbarea administrației SUA – a avut loc tot la Bruxelles, la 12 februarie, și a fost prezidată de Regatul Unit.

NATO blindează armata Ucrainei cu sute de mii de drone, sisteme antiaeriene și de război electronic

La întâlnirea din februarie, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a intervenit pentru a susține că „restabilirea granițelor Ucrainei la liniile de dinainte de 2014 nu este un obiectiv realist”, adăugând că SUA nu văd aderarea Ucrainei la NATO ca un rezultat probabil al unei rezoluții pașnice a războiului.

Aliații NATO s-au reunit însă pentru a sprijini Ucraina și a o pune într-o poziție puternică de negociere, în timp ce SUA favorizează în mod deschis statul agresor, Rusia.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat un nou pachet de ajutor al Germaniei pentru Ucraina, ce va include patru sisteme de apărare antiaeriană IRIS-T și 100.000 de piese de muniție de artilerie, potrivit European Pravda.

Pachetul va include 15 tancuri de luptă Leopard 1 și drone de recunoaștere.

NATO

În plus, Germania și zece aliați au lansat la Bruxelles o coaliție pentru a spori capacitățile de război electronic ale Ucrainei. Electronic Warfare Coalition (EWC) completează cele opt coaliții existente în cadrul Formatului Ramstein.

Coaliția urmărește să securizeze comunicațiile, să perturbe comunicațiile rusești, să contracareze dronele rusești și să crească eficiența sistemelor de arme proprii ale Ucrainei.

Marea Britanie trimite Ucrainei sute de mii de drone

Secretarul Apărării din Regatul Unit, John Healey, a anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar de 350 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, considerând 2025 un an critic pentru război.

Pachetul include sisteme radar, mine antitanc, sute de mii de drone și finanțare pentru întreținerea și repararea echipamentelor de pe câmpul de luptă, a declarat John Healey la cea de-a 27-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei de la Bruxelles.

O parte a ajutorului include lansarea unei noi inițiative de reparare a mii de vehicule ucrainene avariate în luptă.

Acesta este un nou efort în care vrem să ni se alăture mai mulți aliați”, a declarat Healey. „Acest sprijin suplimentar de astăzi va întări trupele ucrainene în lupta strânsă.”

Secretarul Apărării a subliniat că 2025 este un „an critic” în război și a avertizat împotriva complezenței, spunând: „Nu putem pune în pericol pacea uitând de război”.

Healey a reafirmat sprijinul pe termen lung al Marii Britanii, spunând că țara sa va cheltui un record de 4,5 miliarde de lire sterline în asistență militară acordată Ucrainei în acest an – cea mai mare până în prezent.

Miliarde de euro ca Rusia să nu câștige războiul împotriva Ucrainei

Germania își va crește sprijinul militar cu trei miliarde de euro în acest an și cu peste opt miliarde de euro în anii următori.

„Ucraina a devenit epicentrul unui conflict mai larg între libertate și opresiune”, a spus Pistorius. „Rusia nu ar trebui să-și facă iluzii. Ucraina devine mai puternică. Trebuie și ne vom asigura de asta.”

La întâlnirea de la sediul NATO au participat reprezentanți din 40 de țări, majoritatea membre NATO. Marea Britanie și Germania au co-prezidat sesiunea pentru prima dată de când SUA au predat conducerea grupului aliaților europeni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, se vor alătura întâlnirii, virtual

Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei, cunoscut și sub numele de Grupul Ramstein, a fost înființat în aprilie 2022 pentru a coordona sprijinul militar internațional pentru Ucraina.

Related posts

NATO îşi întăreşte prezenţa în Kosovo cu 600 de britanici

econtext

Ucraina vrea să atace fabricile de drone din Iran, Siria și Rusia. Ce reacție va avea Occidentul?

econtext

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More