4.3 C
București
13 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

NATO preia comanda sistemului Aegis Ashore din Polonia. Cu cel din România, scut împotriva Rusiei

NATO preia comanda sistemului Aegis Ashore din Polonia. Cu cel din România, scut împotriva Rusiei. NATO a preluat oficial controlul asupra Sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din Redzikowo, Polonia.

NATO preia comanda sistemului Aegis Ashore din Polonia. Cu cel din România, scut împotriva Rusiei. 

Preluarea controlului asupra scutului antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din Redzikowo, Polonia, este un pas esențial în consolidarea capacităților de apărare ale Alianței.

Inițial, scopul scutului american Aegis Ashore era contracararea rachetelor Iranului, în caz de război. Acum, sistemul funcționează sub structura de comandă și control a NATO.

NATO preia comanda sistemului Aegis Ashore din Polonia. Cu cel din România, scut împotriva Rusiei
În cadrul unei ceremonii la care au participat înalți oficiali, președintele polonez Andrzej Duda și amiralul Marinei americane, Stuart B. Munsch, au subliniat importanța strategică a sistemului, în contextul războiului Rusiei în Ucraina cu posibilitatea de a se extinde în Europa.

Cartierul general al Comandamentului Aerian Aliat al NATO (AIRCOM) de la Baza Aeriană Ramstein, Germania, este responsabil pentru asigurarea comenzii și controlului sistemelor NATO de Apărare împotriva Rachetelor Balistice (BMD) pentru Alianță.

Asumarea AAMDS sub controlul NATO semnifică angajamentul AIRCOM de a îmbunătăți apărarea integrată aeriană și antirachetă (IAMD). IAMD intenționează să apere teritoriul NATO, oamenii săi, infrastructura critică și capacitățile esențiale de apărare.

Complexul de la Redzikowo se alătură omologului său din România, ca o componentă critică a arhitecturii mai mari de apărare antirachetă balistică a NATO.

Acest sistem este conceput special pentru a contracara amenințarea crescândă a rachetelor balistice, sporind protecția populațiilor, teritoriilor și forțelor europene ale NATO.

„Integrarea sistemului Aegis Ashore în rețeaua defensivă a NATO subliniază angajamentul nostru colectiv de a asigura securitatea tuturor aliaților”, a declarat generalul James Hecker, comandantul Comandamentului Aerien Aliat. „Această capacitate întărește rolul Poloniei în angajarea noastră la IAMD”, a adăugat generalul Hecker.

Amiralul Munsch, comandantul Forțelor Navale SUA Europa-Africa, a precizat transferul controlului solidifică strategiile de apărare colectivă, potrivit ac.nato.in.

Baza Redzikowo, la 100 de kilometri de Kalinigrad

Redzikowo reprezintă o dovadă a adaptabilității și angajamentului NATO față de apărarea colectivă și, mai precis, IAMD, valorificând tehnologia de ultimă oră pentru a aborda provocările secolului XXI.

Complexul de la Redzikowo, în nordul țării, pe coasta Mării Baltice, include trei lansatoare Mk.41 cu antirachete SM-3 Block IB și SM-3 Block IIA și un radar AN/SPY-1D(V).

Raza de acțiune a blocului SM-3 IIA depășește 1200 km, iar radarul pentru detectarea țintelor aeriene (rachete de croazieră, drone) ca parte a sistemului de apărare antirachetă este de 500 km.

În plus, acest sistem de apărare antirachetă prevede utilizarea de noi rachete antiaeriene SM-6, care pot fi folosite nu numai pentru a proteja spațiul aerian, ci și împotriva țintelor de suprafață, cum ar fi navele. Americanii au efectuat cu succes teste în 2022.

Redzikowo este situat la puțin peste 100 km de Kaliningrad, ceea ce îngrijorează Rusia. Având în vedere raza de acțiune atât a rachetelor antiaeriene, cât și a versiunii antinavă a SM-6, Moscova se teme că baza a fost creată pentru a controla Marea Baltică și flota Rusiei.

Related posts

Compania Ahold Delhaize, deținătoarea Mega Image, va cumpăra Profi România

econtext

De ce este exclus acum ca România să aibă un serviciu militar obligatoriu

econtext

Prognoza meteo, 21 noiembrie. Vremea se încălzește. Temperaturile pe regiuni

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More