23.8 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

NATO sprijină un grup de ţări, printre care şi România, pentru achiziționarea a 1.000 de rachete Patriot

NATO a anunţat miercuri că divizia sa de achiziţii urmează să sprijine un grup de ţări membre, între care Germania, Ţările de Jos, România şi Spania, cu privire la un contract pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete Patriot.

NATO, prin Agenția de Sprijin şi Achiziţii, a atribuit un contract de producţie şi livrare către COMLOG. Este o societate mixtă între Raytheon şi MBDA. Acesta este anunţul făcut de Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, adăugând că producţia europeană de rachete va fi extinsă.

NATO sprijină ţări UE în achiziționarea a 1.000 de rachete Patriot

„Achiziţiile multinaţionale consolidate în spiritul Iniţiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere”, precizează NATO.

Acest contract intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o campanie de bombardamente intense din partea Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurilor sale.

Scopul este de a creşte producţia în Europa de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene şi cu rachete balistice, potrivit unui comunicat al NSPA, agenţia NATO responsabilă de achiziţii şi sprijin pentru forţele armate.

„Salut acest anunţ oportun al aliaţilor. Creşterea producţiei noastre de muniţie este esenţială pentru securitatea Ucrainei şi a noastră”. Este mesajul transmis de secretarul general al NATO.

NATO

Surse din industrie spun că e vorba de un contract de 5,5 miliarde de dolari

SUA şi Germania au trimis deja rachete Patriot Ucrainei. Scopul: de a o ajuta să contracareze atacurile ruseşti asupra Ucrainei. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mai declarat:

„Atacurile cu rachete și drone rusești asupra civililor, orașelor și localităților ucrainene arată cât de importantă este apărarea aeriană modernă. Intensificarea producției de muniție este esențială pentru securitatea Ucrainei și pentru a noastră”.

Aceste livrări au epuizat parţial stocurile, iar SUA s-au văzut constrânse să ceară altor ţări, între care şi Japonia, să ajute la refacerea lor.

„Europa va produce singură 1.000 de rachete Patriot. Aceasta demonstrează un lucru – cooperarea europeană permite obţinerea de succese concrete”, a salutat titulara Ministerului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a cărei ţară face parte de asemenea din grupul respectiv de ţări, alături de Germania, Spania şi România.

Rachetele Patriot au un cost estimativ de aproximativ patru milioane de dolari bucata, dar contractul acoperă de asemenea furnizarea de piese de schimb şi întreţinerea.

Related posts

Ucraina riscă să piardă războiul până la sfârșitul anului, dacă SUA nu trimit mai mult ajutor militar, avertizează directorul CIA

econtext

General polonez: NATO ar trebui să intervină împotriva rachetelor îndreptate spre Polonia și România

econtext

Stare de urgență într-un oraș din Rusia. O dronă a lovit un bloc de locuințe

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix