NATO va coordona armata Ucrainei în războiul cu Rusia. Centre logistice, în România și Polonia. Noul comandament al NATO pentru Ucraina a fost stabilit în Germania și a început operațiunile, a anunțat miercuri alianța militară.
NATO va coordona armata Ucrainei în războiul cu Rusia. Centre logistice, în România și Polonia.
Centrul NATO de Asistență și Instruire în Securitate pentru Ucraina (NSATU), stabilit în Germania, este conceput pentru a coordona pregătirea și aprovizionarea cu arme către Ucraina și acordă NATO un rol mai mare în a ajuta Kievul să se apere împotriva invaziei ruse.
„Este o zi bună pentru Ucraina și o zi bună pentru NATO”, a declarat generalul Christopher G. Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa, într-un comunicat.
NATO va coordona armata Ucrainei în războiul cu Rusia. Centre logistice, în România și Polonia
Cavoli a subliniat că NSATU, cu comandamentul în Wiesbaden, a început acum să își asume responsabilități din partea SUA și a organizațiilor internaționale.
„Munca NSATU – de a uni sprijinul aliaților și al partenerilor – este menită să plaseze Ucraina într-o poziție de forță, ceea ce pune NATO într-o poziție de forță pentru a menține în siguranță cei un miliard de oameni din Europa și America de Nord”, a precizat comandantul suprem al aliaților în Europa.
Se estimează că NSATU va avea o putere totală de aproximativ 700 de militari, inclusiv cei staționați la sediul militar SHAPE al NATO din Belgia și centrele logistice din Polonia și România, acestea din urmă fiind puncte vitale în lanțul de aprovizionare cu armament, concepute pentru a gestiona primirea, depozitarea și distribuția logisticii, potrivit European Pravda.
Comandamentul preia conducerea Grupului de Asistență de Securitate-Ucraina (SAG-U) de 300 de militari, condus de SUA, care a gestionat operațiuni de sprijin de la izbucnirea războiului dintre Rusia și Ucraina, în februarie 2022.
Liderii NATO au aprobat crearea comandamentului NSATU în Germania în timpul summitului lor de la Washington.
Comandamentul va coordona furnizarea, transferul și repararea echipamentelor militare critice pentru operațiunile Ucrainei, precum și instruirea în țările aliate, inclusiv în România, a anunțat sediul SHAPE al NATO într-un comunicat.
„Aceste sarcini vor fi sincronizate cu eforturile de dezvoltare a viitoarei forțe militare a Ucrainei, pentru a obține interoperabilitatea deplină cu Alianța Nord Atlantică și pentru a se alinia la standardele NATO”, se arată în declarație.
Trump, care va prelua mandatul în ianuarie 2025, a spus că dorește să pună capăt rapid războiului din Ucraina, criticând totodată amploarea ajutorului financiar și militar al SUA pentru Ucraina.
De asemenea, Trump a asigurat recent că echipa sa lucrează pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a făcut unele progrese în acest domeniu.