21.1 C
București
28 mai 2023
econtext.ro
ACTUAL BANII NOȘTRI

Ne pasă de energie? Românii au consumat cu 28% mai puțin decât în 2022!

Iarna blândă de până acum, dar mai ales eforturile făcute în scopul eficientizării consumului de energie au dus la continuarea tendinţei de scădere a cererii de electricitate şi anul acesta, informează Ziarul Financiar.

Începutul lui 2023 a venit cu o accentuare a scăderii consumului de energie, în prima săptămână a anului cererea fiind în medie cu 20% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, arată calculele ZF făcute pe baza datelor Transelectrica. Minimul a fost atins chiar sâmbăta trecută, când cererea de energie a fost cu 28% mai mică faţă de cea din ziua similară a anului trecut. Sunt mai mulţi factori care stau la baza acestei evoluţii. În primul rând, scumpirea dramatică a energiei a dus la măsuri stricte de reducere a consumului, în cazul unor industrii secţii întregi de activitate fiind închise. Datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE) arată că în primele nouă luni ale anului trecut, la nivel naţional cererea de energie a fost cu 6% mai mică faţă de 2021, fiind înregistrate scăderi ale consumului atât pe segmentul casnic, cât şi industrial.

Astfel, populaţia a consumat cu 5% mai puţină energie, iar industria cu 6%. Totodată, iarna acestui an, cel puţin până acum, a fost neobişnuit de caldă, astfel că şi consumul de energie a avut un motiv în plus de a rămâne la un nivel scăzut.

Related posts

Ce se întâmplă cu relația lui Dorian Popa? De ce nu se mai afișează acesta cu Claudia Iosif, iubita lui?

Axinte Dan

Vizită în Moldova a premierului Ciucă! A fost primit de presedintele Moldovei, Maia Sandu!

Popescu Dan Cristian

Bani mai mulți pentru români! Crește salariul mediu!

Cazaban Emilia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More