19.8 C
București
13 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL BANII NOȘTRI

Ne pasă de energie? Românii au consumat cu 28% mai puțin decât în 2022!

Iarna blândă de până acum, dar mai ales eforturile făcute în scopul eficientizării consumului de energie au dus la continuarea tendinţei de scădere a cererii de electricitate şi anul acesta, informează Ziarul Financiar.

Începutul lui 2023 a venit cu o accentuare a scăderii consumului de energie, în prima săptămână a anului cererea fiind în medie cu 20% mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, arată calculele ZF făcute pe baza datelor Transelectrica. Minimul a fost atins chiar sâmbăta trecută, când cererea de energie a fost cu 28% mai mică faţă de cea din ziua similară a anului trecut. Sunt mai mulţi factori care stau la baza acestei evoluţii. În primul rând, scumpirea dramatică a energiei a dus la măsuri stricte de reducere a consumului, în cazul unor industrii secţii întregi de activitate fiind închise. Datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în dome­niul Energiei (ANRE) arată că în primele nouă luni ale anului trecut, la nivel naţional cererea de energie a fost cu 6% mai mică faţă de 2021, fiind înregistrate scăderi ale consumului atât pe segmentul casnic, cât şi industrial.

Astfel, populaţia a consumat cu 5% mai puţină energie, iar industria cu 6%. Totodată, iarna acestui an, cel puţin până acum, a fost neobişnuit de caldă, astfel că şi consumul de energie a avut un motiv în plus de a rămâne la un nivel scăzut.

Related posts

Manifestație în Piața Victoriei, la cinci ani de la violențe de la protestul din 10 august 2018: „Judecați, nu tergiversați!”

econtext

Șeful Casei de Pensii, anunț important pentru toți pensionarii! ”Timpul e scurt”

econtext

Ţinutul Secuiesc. Senat: Proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc – respins

Popescu Dan Cristian

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More