33.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Nicolae Ciucă declară: România trebuie să-și întărească sistemul de apărare

Nicolae Ciucă este de părere că România trebuie să-și întărească capacitatea de apărare, în contextul evoluției războiului din Ucraina. Liderul PNL nu crede, însă, că introducerea serviciului militar obligatoriu este o soluție.

Vremurile în care oamenii erau aduși cu arcanul la armată au trecut, este de părere fostul premier PNL. În opinia sa, pentru a introduce serviciul militar obligatoriu este nevoie de o infrastructură care nu mai există.

Nicolae Ciucă, despre armata obligatorie

Președinte al PNL Nicolae Ciucă, a declarat că România nu are pregătită infrastructura pentru introducerea serviciului militar obligatoriu. Nicolae Ciucă susține că „s-au dus vremurile” în care oamenii erau aduşi cu arcanul la armată. El a fost întrebat dacă, după alegeri, se va introduce serviciul militar obligatoriu.

„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ani de zile să putem să trecem la o astfel de decizie. Ca să avem din nou armata obligatorie, trebuie infrastructură absolut foarte bine pregătită pentru că nu poţi să aduci oameni cu arcanul la armată, s-au dus vremurile alea, pe de o parte. De cealaltă parte, nu poţi să-i aduci şi să nu te îngrijeşti de ceea ce înseamnă armata anului cât o fi la vremea respectivă”, a explicat Nicolae Ciucă la Digi 24.

În acest context, Nicolae Ciucă a spus că situaţia din Ucraina necesită măsuri pentru întărirea capacităţii de apărare. El a precizat că trebuie investit în industria de armament în vederea revitalizării acestui domeniu.

„Este nevoie ca toată lumea conştientizeze că Ucraina are nevoie de sprijinul necesar pentru ca războiul să rămână acolo. Altfel, vorbeam de celelalte consecinţe ale acţiunii militare şi anume: va fi o retorică ce va veni mănuşă, cum se spune, pentru propaganda rusească, să spună: «v-aţi lăsat aduşi în acest război, târâţi în acest război de către Occident, Occidentul v-a părăsit, iacătă că nu este aşa cum aţi crezut, că nu puteţi să faceţi faţă unei puteri precum este Rusia»”, a argumentat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă

Rolul României în zona Mării Negre

Liderul PNL Nicolae Ciucă a mai spus că Ucraina nu are capacitatea să se autosusţină în acest conflict. Iar în acest context, România are un rol major pe flancul estic al NATO. În opinia sa, o rupere a frontului ucrainean ar provoca un efect în lanț, de tip dominoîn zonă. Astfel, apare pericolul ca armata rusă să înainteze spre vestul Europei.

„Preşedintele României, noi toţi am afirmat că România, în rolul ei de ţară-pivot în ansamblul securităţii pe flancul de est în regiunea Mării Negre, a susţinut şi continuă să susţină, să sprijine Ucraina pentru că, altfel, închipuiţi-vă ce ar însemna să se rupă frontul, să se producă efectul de domino şi care ar fi efectele pe Republica Moldova, care ar fi efectele să ne trezim cu armata rusă înaintând către Vest. Eu nu zic către România, ci către Vest, pentru că frontul este larg”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Totodată, liderul PNL a evidențiat rolul NATO în apărarea Lumii Libere. El a precizat că este o alianță defensivă pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul țărilor membre.

„Toate aceste chestiuni trebuie să ne dea încredere pentru că ea, iacătă, NATO are planuri, are planuri inclusiv în situaţia în care Rusia înaintează către graniţa de vest a Ucrainei. Putem să înţelegem toată această situaţie, tot acest context că a determinat şi trebuie să determine în continuare măsuri pentru a ne întări capacitatea de apărare. Nu mai suntem în situaţia de acum 15 ani, 20 de ani când a existat o interpretare a unei situaţii ideale de pace în lume, deşi nu a existat niciodată o situaţie ideală de pace”, a precizat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă insistă pe întărirea capacității de apărare

Liderul PNL este de părere că sectorul de apărare a fost neglijat în ultimele decenii, după căderea comunismului. Liderii politici ai lumii occidentale au crezut că va urma o perioadă de pace și de liniște. S-a dovedit că situația nu este așa, iar acum este nevoie de revitalizarea industriilor de apărare.

„Conflicte au existat şi vor exista de când există lumea, dar a fost neglijat acest sector şi, de aceea, în momentul de faţă, ne confruntăm cu aceste probleme, care sunt generate de incapacitatea industriei de apărare de a susţine un efort de război”, a mai spus liderul PNL.

Nicolae Ciucă a precizat că este nevoie de întărirea capacității de apărarea Europei și a Alianței Nord-Atlantice pentru a completa stocurile de echipaente acordate Ucrainei.

„De aceea, cred că, la nivelul Uniunii Europene, la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, această insistare pe a revedea măsurile care duc la revitalizarea, rejuvenarea, primenirea industriei de apărare trebuie să se petreacă, pentru că oricum este nevoie să se completeze ceea ce s-a asigurat pentru Ucraina şi s-a asigurat din rezervă”, a mai spus Nicolae Ciucă

Related posts

În weekend, cetățenii din București sunt așteptați la Festivalul Bucharest Fringe, în Parcul Obor din Sectorul 2

econtext

Afaceri cu probleme în România. Domeniile în care firmele pun lacătul pe uşă

econtext

România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce 5G. China iese din „cărți”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix