13 C
București
14 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Nicușor Dan a susținut duminică, 25 iunie, o conferință de presă, pe parcursul căreia a semnalat aspectele nocive ale proiectului de lege Codul Urbanismului

Duminică, 25 iunie, Nicușor Dan a ținut o conferință de presă în care a evidențiat aspectele negative ale proiectului de lege Codul Urbanismului, care urmează să fie discutat în Camera Deputaților.

Primarul Capitalei precizează că „dacă va fi adoptat în această formă, putem spune că se legalizează hoția în urbanism și construcții”.

Nicușor Dan a îndemnat liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, să abordeze acest act normativ cu responsabilitate. Marți, proiectul de lege va fi discutat în Comisia de administrație a Camerei Deputaților, iar miercuri va fi dezbatut în plen.

Vreau să fac un apel către liderii coaliţiei, domnul Ciolacu şi domnul Ciucă, să privească cu responsabilitate acest proiect de lege pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor, a declarat Nicușor Dan, conform hotnews.ro.

Primarul Capitalei a exemplificat mai multe Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri), evidențiind că legislația actuală este corectă în ceea ce privește protecția spațiilor verzi. În opinia sa, prin prevederile propuse în proiectul de lege, spațiile verzi sunt expuse unui pericol, deoarece nu se mai face distincția între spațiile verzi stabilite în documentele de urbanism și spațiile verzi amenajate în mod efectiv. Nicușor Dan a menționat exemplul Cartierului Floreasca, unde aproximativ 30 de clădiri au apărut pe spațiile verzi dintre blocuri, într-un mod care încalcă legea.â

Avem în Legea 24/2007 o prevedere care spune că dacă cineva introduce un teren din extravilan în intravilan sau cineva introduce un teren într-o zonă industrială și-l transformă într-o zonă construibilă, trebuie ca, prin proiectul prin care face această schimbare, să ofere fiecărui locuitor din viitorul cartier 20 mp de spațiu verde. Deci dezvoltatorul, pentru fiecare locuitor din cartier, trebuie să asigure 20 mp de spațiu verde, precizează Nicușor Dan.

Nicușor Dan a explicat că în viitor există o perspectivă în care recomandarea Uniunii Europene de a aloca minim 26 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor va deveni o obligație. Astfel, autoritatea locală, folosind fondurile provenite de la cetățeni, va fi nevoită să cumpere terenuri din București la un cost ridicat pentru a le amenaja ca spații verzi, în locurile în care dezvoltatorii nu au făcut acest lucru.

A treia chestiune nocivă este legată tot de spații verzi. În Legea 24/2007 a spațiilor verzi urbane există o sancțiune pentru schimbarea destinației unui spațiu verde, care este proporțională cu numărul de metri pătrați a căror destinație este schimbată. În proiectul de Cod al Urbanismului, această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară, indiferent de suprafața de teren pe care o schimbi, și care este între 50.000 și 500.000 lei, indiferent de suprafață. Ceea ce înseamnă că sancțiunea pentru cineva care schimbă destinația unui spațiu verde și care plătește jumătate din minim în primele 15 zile, este 25.000 lei. Asta e sancțiunea pentru a schimba destinația oricărui spațiu.

Nicușor Dan a subliniat că una dintre cele mai grave probleme nocive este legată de principiul legalității. Conform opiniei sale, atunci când un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) este anulat, iar în perioada în care acesta a fost în vigoare s-a eliberat o autorizație de construire în baza acestuia, iar autorizația de construire nu este contestată înainte ca PUZ-ul să fie anulat, aceasta rămâne în vigoare prin efectul legii.

Adică un proprietar de casă dintr-un cartier dintr-un oraș din România se trezește la un moment dat cu un panou care îl anunță că vecinul lui va construi 14 etaje lângă el și consultă un avocat. Și avocatul consultă legea și constată că PUZ-ul a fost anulat de un terț, se uită la lege și spune „nu mai ai nicio posibilitate să contești, ghinion, cineva a anulat PUZ-ul înaintea ta, spune Nicușor Dan.

Postarea integrală a primarului general al Capitalei poate fi citită AICI.

Related posts

Prognoza meteo, 13 iunie. Vremea va fi călduroasă, dar va ploua în majoritatea țării

econtext

Moneda euro s-a depreciat după anunţarea rezultatelor la alegerile europarlamentare

econtext

Galeria Galateca găzduiește, până pe data de 9 iulie, expoziția „București, capsulă în timp”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More