5 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Nikol Pașinian spune că a făcut o „greșeală strategică” atunci când s-a bazat doar pe Rusia pentru a garanta securitatea Armeniei

Prim-ministrul Armeniei Nikol Pașinian a declarat că politica țării sale de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-și garanta securitatea a fost o greșeală strategică, deoarece Moscova nu a reușit și obțină rezultate și este în proces de a renunța la rolul său în regiune, relatează Reuters.

Într-un interviu pentru ziarul italian La Repubblica, publicat duminică, Nikol Pașinian a acuzat Rusia că nu a asigurat securitatea Armeniei în fața a ceea ce el a spus că este o agresiune din partea vecinului Azerbaidjan asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

Pașinian a sugerat că Moscova, care are un pact de apărare cu Armenia și o bază militară acolo, nu consideră țara suficient de pro-rusă și a spus că crede că Rusia este pe cale de a părăsi regiunea Caucazului de Sud.

Prin urmare, Erevan încearcă să-și diversifice aranjamentele de securitate, a spus el, o aparentă referire la legăturile sale cu Uniunea Europeană și Statele Unite și încercările sale de a crea legături mai strânse cu alte țări din regiune.

„Arhitectura de securitate a Armeniei a fost legată în proporție de 99,999% de Rusia, inclusiv în ceea ce privește achiziționarea de arme și muniție”, a declarat Pașinian pentru La Repubblica.

„Dar astăzi vedem că Rusia însăși are nevoie de arme și muniție (pentru războiul din Ucraina) și în această situație este de înțeles că, chiar dacă dorește acest lucru, Federația Rusă nu poate face față nevoilor de securitate ale Armeniei.

„Acest exemplu ar trebui să ne demonstreze că dependența de un singur partener în probleme de securitate este o greșeală strategică”.

Cuvintele sale subliniază resentimentele din interiorul Armeniei față de ceea ce mulți văd a fi un eșec al Rusiei de a apăra interesele țării.

Nu a existat un răspuns imediat la interviul lui Pașinian de la Moscova, care a condus discuțiile dintre Erevan și Baku în ceea ce spune că este căutarea complexă a unui acord de pace.

Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar cei 120.000 de locuitori ai săi sunt predominant etnici armeni. S-a rupt de sub controlul Azerbaidjanului într-un război de la începutul anilor 1990. Lupte grele au avut loc din nou în 2020, până când Rusia a negociat încetarea focului.

Pașinian a acuzat soldații ruși dislocați pentru menținerea păcii că nu și-au făcut datoria.

Related posts

Rusia și-a mutat o treime din bombardierele strategice dincolo de Cercul Polar

econtext

Alla Pugaciova, suplă şi tonică. Parcă are 20 de ani

econtext

Marea Britanie testează o rachetă nucleară. Al treilea război mondial, mai aproape

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More