33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Numărul bărbaţilor ucraineni care fug de mobilizare şi intră ilegal în Slovacia s-a dublat într-un an

Slovacia a anunţat joi că numărul bărbaţilor ucraineni cu vârsta necesară pentru a servi în armată care trec ilegal graniţa slovacă aproape s-a dublat într-un an, înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

338 de ucraineni au fost arestaţi şi apoi eliberaţi la frontieră din Slovacia în primele patru luni ale anului, faţă de 166 în aceeaşi perioadă a anului 2023, potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci.

„În prima săptămână a lunii mai, am arestat 45 de bărbaţi”, a declarat Agnesa Kopernicka, purtătoarea de cuvânt a poliţiei de frontieră slovace.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, „numărul lor era de patru”, a adăugat ea.

Evitarea mobilizării va fi și mai dificilă

De la sfârşitul acestei luni, o nouă lege care va intra în vigoare în Ucraina va face mai dificilă evitarea mobilizării.

De la invazia Rusiei în Ucraina, bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să părăsească ţara, însă unii încearcă să iasă din ţară în mod ilegal.

Purtătoarea de cuvânt a poliţiei de frontieră slovace spune că ucrainenii care trec graniţa sunt plasaţi mai întâi în arest preventiv, înainte de a obţine un permis de şedere în Slovacia şi de a fi eliberaţi.

„De la începutul războiului, nu a existat nicio readmisie a imigranţilor din Slovacia în Ucraina”, a spus ea.

În martie, un membru al patrulei de frontieră ucrainene, neînarmat şi îmbrăcat în civil, a trecut şi el graniţa.

1.484 de ucraineni au fost arestaţi la graniţă de le începutul invaziei Rusiei în Ucraina în urmă cu doi ani, potrivit poliţiştilor de frontieră slovaci.

Serviciile de frontieră ucrainene au anunţat săptămâna aceasta că au găsit cadavrele a trei militari ucraineni în râul Tisa, la graniţa cu România, o altă rută des folosită pentru a scăpa de mobilizare.

Related posts

Ucraina riscă să piardă războiul până la sfârșitul anului, dacă SUA nu trimit mai mult ajutor militar, avertizează directorul CIA

econtext

NATO dă undă verde Kievului să atace „ținte militare rusești din afara Ucrainei”

econtext

Ofensiva Putin. Rusia își mărește prezența navală în Mediterană. Provocare pentru NATO

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix