1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Obligatoriu dacă ai mașină pe GPL! Toți șoferii trebuie să știe

Autoturismele cu instalație de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) se bucură de succes datorită costurilor mici de exploatare. Pentru a fi sigure însă, montarea lor trebuie făcută numai la ateliere autorizate RAR.

Autoturismele cu instalație de alimentare cu gaz petrolier lichefiat (GPL) se bucură de succes datorită costurilor mici de exploatare mai mici decât cele cu alimentare clasică, bazată exclusiv pe benzină sau pe motorină. Interesul șoferilor români pentru astfel de sisteme a fost sporit și de creșterea prețurilor la carburanți din ultimii ani.

Cine poate dota vehiculele cu sistem GPL

Vehiculele echipate cu GPL pot fi dotate cu acest sistem fie de către producătorul auto, încă de la fabricație, fie pot fi transformate din vehicule cu sistem de alimentare clasic într-un sistem dual, ulterior cumpărării, de către proprietar.

În cazul mașinilor echipate din fabrică cu această opțiune, procedurile legate de montaj, verificare și omologare a modificărilor tehnice sunt gestionate de producătorul auto și nu presupun nici un efort pentru posesor.

Dar dacă decizia de montare ulterioară a sistemului GPL aparține proprietarului, iată aspectele care trebuiesc luate în considerare.

Ce trebuie să luați în considerare

În primul rând, echipamentele GPL pot fi folosite cel mult 10 ani, după care trebuie înlocuite. De asemenea, montarea lor se face numai în centre autorizate de RAR.

Din punct de vedere al construcției, instalațiile de gaz petrolier lichefiat sunt concepute astfel încât să poată fi folosite în siguranță, având caracteristici minim obligatorii, conform normelor europene în materie.

Rezervorul trebuie să aibă pereții construiți din oțel suficient de gros pentru a face față unui impact, iar sistemul trebuie proiectat pentru a nu permite umplerea rezervorului în proporție mai mare de 80% din capacitatea sa maximă, permițând gazului să se dilate în cazul creșterii semnificative a temperaturii mediului înconjurător.

De asemenea, întreaga instalație trebuie dotată cu senzori de siguranță, filtre, regulatoare de presiune și valve de oprire automată a alimentării în cazul unei defecțiuni, precizează avocatnet.ro.

Rezervorul trebuie înlocuit la 10 ani

Trebuie reținut că în conformitate cu normele naționale în vigoare, un rezervor destinat gazului petrolier lichefiat (GPL) poate fi folosit pe o perioadă de 10 ani, începând de la data fabricației, care este înscrisă pe eticheta sau pe sigiliul corespunzător, fie direct pe rezervor.

Trebuie înlocuit după expirarea acestei perioade. Operațiunea de înlocuire trebuie să fie realizată doar în centrele autorizate de Registrul Auto Român (RAR), unde se pot efectua montajul, revizia sau reparațiile la sistemele GPL.

În al doilea rând, după instalarea noului rezervor, vehiculul trebuie dus la o stație RAR, cu o programare prealabilă, pentru a înregistra detaliile de identificare ale noului rezervor în Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Veți avea nevoie, de asemenea, de un certificat de calitate și garanție eliberat de unitatea care a realizat înlocuirea.

Astfel, se asigură siguranța în exploatare, și de aceea este imperativ să mergeți doar la ateliere autorizate.

Trebuie menționat, totodată, că modificarea sistemelor de alimentare la vehiculele, care au fost omologate pentru circulația pe drumurile publice din România cu un anumit tip de carburant furnizat de producător, necesită reomologarea ulterioară a vehiculului după transformarea sa pentru a funcționa cu GPL. Acest proces implică înregistrarea modificărilor în CIV.

GPL

Statie GPL

Cum se înregistrează modificările în CIV

Pentru înregistrarea modificărilor în CIV, trebuie să prezentați la Registrul Auto Român (RAR) următoarele documente, potrivit site-ului instituției: „certificatul de garanție al instalației, declarația de conformitate model A, eliberată de unitatea care a efectuat montajul, și manualul utilizatorului final sau instrucțiunile de utilizare ale instalației”.

Aceste documente și certificate pot fi furnizate numai de un service autorizat. În aceste documente trebuie să fie înscrise: unitatea care a efectuat montajul, datele de identificare ale vehiculului (seria caroseriei sau șasiului) și datele de identificare ale instalației montate.

Dacă instalația nu este nouă, ci este preluată de la alt vehicul, procedura este similară, „dar în locul declarației de conformitate model A se va prezenta declarația de conformitate model B, eliberată de unitatea care a efectuat transferul acesteia”.

În cazul în care intenționați să cumpărați un autoturism care are deja instalată o astfel de instalație, sau dacă doriți să montați una, trebuie să aveți în vedere că autovehiculele dotate cu sisteme GPL nu au voie să intre în parcările subterane sau supraterane de tip închis.

Related posts

Atac la 800 de metri de graniţa României! Klaus Iohannis a anunțat acum: Suntem îngrijoraţi

econtext

Volodimir Zelenski: Există veşti importante din România, sunt recunoscător preşedintelui român Iohannis

econtext

ANI, noi controale în toate județele țării. Primari și consilieri locali, găsiți în incompatibilitate

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More