19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Occidentul ar trebui să fie îngrijorat de instabilitatea din Africa

Occidentul ar trebui să fie îngrijorat de instabilitatea din Africa, avertizează prestigiosul ziar britanic The Telegraph, într-un editorial.

În Africa avut loc un șir de puciuri care nu poate fi ignorat și pus pe seama fricțiunilor politice obișnuite din niște țări predispuse la dezordine – ele au consecințe grave, scrie The Telegraph.

Occidentul ar trebui să fie îngrijorat de instabilitatea din Africa. Gabon pare să fi devenit ultima țară africană care i-a căzut victimă unui puci. În zori zilei de miercuri au apărut la TV ofițeri ai armatei care au anunțat că preluaseră puterea de la conducătorul țării, Ali Bongo Ondimba, și că rezultatele disputate ale alegerilor recente sunt anulate. Luna trecută armata l-a răsturnat pe președintele Nigerului, iar puciuri similare au mai avut loc și în Mali, Guineea, Burkina Faso și Ciad.

Puterile occidentale sunt probabil neliniștite, nu în ultimul rând și pentru că inamicii lor au căutat să exploateze instabilitatea tot mai mare din unele părți ale Africii. În unele țări Rusia și Grupul Wagner au umplut vidul lăsat în urmă de foste puteri coloniale precum Franța.

Și-au asigurat acolo contracte profitabile pentru resurse naturale în schimbul ajutorului de securitate pentru noile regimuri. Dar fundalul e ocupat de o luptă chiar mai amplă pentru influență în porțiuni vaste ale planetei, o luptă între democrații și autocrații pe care e cât se poate de posibil ca lumea liberă să o piardă.

Sanctuare ale teroriștilor

Aceste evenimente nu pot fi ignorate și puse pe seama fricțiunilor politice obișnuite din niște țări predispuse la dezordine.

Am putea fi martori, în parte, la consecințele indirecte ale restricțiilor anti-Covid-19 din Occident, care au perturbat lanțurile globale de aprovizionare și, conform anumitor estimări, e posibil să fi împins milioane de africani sub limita sărăciei.

Cu siguranță că politicienii din SUA și Europa nu s-au întrebat dacă graba lor de a-și închide economiile va avea și consecințe internaționale mai ample.

Pe termen mai lung, această instabilitate s-ar putea răsfrânge asupra Vestului. Unele părți ale Africii amenință să devină sanctuare ale teroriștilor.

Mai mult chiar, dacă guvernele africane nu pot crea condițiile pentru prosperitatea așteptată de populație, actuala criză a migrației s-ar putea să nu fie decât o mostră a evenimentelor ce vor urma.

(Traducere: RADOR)

Related posts

O tonă de cocaină descoperită în Rusia, confiscată de autorități. De unde provenea marfa

econtext

Alertă în toată Ucraina după ce Rusia a lansat avionul supersonic cu ogive nucleare. Cum atacă

econtext

Ultima oferta: Opt regiuni de dezvoltare plus doua judete distincte, Covasna si Harghita

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix