4 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Oficiali occidentali: Prigojin a vrut să-i captureze pe Șoigu și pe generalul Gherasimov. De ce nu l-a eliminat Putin

Complotul lui Prigojin presupunea capturarea ministrului Serghei Șoigu și a generalului Valeri Gherasimov, atunci când cei doi au vizitat, vineri, o regiune de la granița cu Ucraina.

Cel puțin asta susține Wall Street Journal, care citează oficiali occidentali. Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a aflat însă de intențiile lui Prigojin, forțându-l pe acesta să-și schimbe planurile.

Rușii au ucis trei copii

Între timp, rachetele rusești au ucis 11 persoane, inclusiv trei copii, în Ucraina. Peste 60 de oameni au fost răniți.

Intre timp, rachetele rusești au ucis 11 persoane, inclusiv trei copii, în Ucraina. Peste 60 de oameni au fost răniți.

Două rachete sol-aer S-300 au căzut în centrul orașului Kramatorsk, singura mare aglomeraţie urbană aflată sub controlul Ucrainei în zona de est. E situat la doar 30 de kilometri de front. Printre clădirile transformate în ruine, se află și o pizzerie, ticsită in acel moment. Despre Ria Pizza se știa că e frecventată de mulți jurnaliști și militari.

Tânără: „Nu îmi amintesc nimic. Am văzut o lumină foarte mare”.

Atacul a luat zece vieți. S-au prăpădit trei copii, inclusiv Ana și Iulia, două gemene în vârstă de 14 ani. Printre răniți se numără și trei columbieni, între care cunoscutul scriitor Hector Abad, veniți să „transmită poporului ucrainean solidaritatea Americii Latine împotriva barbariei ruse”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Înfrângerea şi un tribunal. Procese corecte şi legale împotriva tuturor criminalilor şi teroriştilor ruşi”.

Ca de fiecare dată, rușii neagă cu seninătate.

Evggheni Popov, deputat rus, partidul Rusia Unită: Armata rusă nu atacă obiective civile.

Între timp, se înmulțesc întrebările despre bizarele evenimente de vinerea trecută, când gruparea Wagner a inițiat o răzmeriță împotriva șefilor armatei. Revolta s-a încheiat însă după nici 24 de ore.

Angela Stent, fost ofițer pentru Rusia și Eurasia la Consiliul Național de Informații: „Dacă ieși în Piața Roșie cu un mesaj anti-război, ești săltat instantaneu și ajungi la închisoare pentru 5-7 ani. Se pare însă că, dacă inițiezi o insurecție armată și trimiți trupe spre Moscova, nu pățești nimic. Să te tot scarpini în cap căutând o noimă în asta”.

Lukașenko pozează în salvatorul lui Prigojin: „I-am sugerat să nu se pripească”

Alexandr Lukașenko a savurat un nou moment in lumina reflectoarelor povestind cum a intermediat el între Putin și Prigojin in cursul zilei de sâmbătă.

Alexandr Lukașenko, președintele statului Belarus: „Mi-am dat seama și că fusese luată o decizie crudă de a-l elimina (pe Prigojin). Asta reieșea din vorbele lui Putin. I-am sugerat lui Putin să nu se pripească”.

Diana Magnay, corespondent Sky News la Moscova: „Prima jumătate de oră (a discuției cu Prigojin) a fost plină de înjurături. Lukașenko a spus că au fost de zece ori mai multe înjurături decât orice altă conversație normală”.

După ce ar fi stat două zile în Rusia, imagini suprinse din satelit marți dimineață au arătat două avioane ale grupării Wagner pe un aeroport de lângă Minsk. De vazut, pe Prigojin nu l-a văzut nimeni în public începând de sâmbătă seara. A transmis, însă, luni un amplu mesaj audio.

Cât despre soarta combatanților Wagner, cu sau fără Prigojin în frunte, totul se reduce, deocamdată, la speculații.

Angela Stent, fost ofițer pentru Rusia și Eurasia la Consiliul Național de Informații: „Gruparea Wagner este foarte importantă în unele țări africane, de pildă Republica Centrafricană, Sudan și alte locuri, unde mercenarii nu doar că-i sprijină pe liderii autoritari aflați la putere, dar controlează și resurse profitabile: mine de aur, de diamant, minerale prețioase etc.

Prin urmare, unul dintre scenariile plauzibile pentru Prigojin ar fi să se concentreze pe operațiunile din Africa”.

Putin risca să-l transforme pe Prigojin în martir

Pentru analiștii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului, Vladimir Putin ar fi înțeles că nu-l poate elimina acum pe Evgheni Prigojin fără a-l „transforma într-un martir”. După cum au dovedit și scenele de simpatie din Rostov-pe-Don, Prigojin se bucură de „un anumit sprijin” din partea societății și a forțelor armate.

„Kremlinul va continua, probabil, să atace caracterul lui Prigojin pentru a-l lipsi de sprijinul popular, pentru a descuraja combatanții Wagner să-l urmeze în Belarus și pentru a-i distruge puterea financiară”, explică experții de peste Ocean. Deocamdată, autoritățile ruse au început să investigheze compania de catering a șefului Wagner.

Related posts

Țările aliate Rusiei care i-ar da mari dureri de cap lui Putin dacă se întorc împotriva lui. „E o competiție serioasă între ele”

econtext

Armata rusă a atins un nou record de morți în luna mai. Care este numărul total al rușilor uciși de la începutul războiului din Ucraina

econtext

Atacul pregătit de Rusia în prag de iarnă. Scenariul serviciilor de spionaj ucrainene

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More