Premierul ungar, Viktor Orban, a ridicat o problemă crucială la o conferință a liderilor parlamentari din Europa, organizată la Budapesta. Acesta a avertizat că, dacă Ucraina va fi primită în Uniunea Europeană, „războiul va fi şi el primit”.
Viktor Orban lansează o avertizare despre Ucraina și aderarea la UE
Orban a subliniat poziția Ungariei, care se diferențiază de majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, care susțin continuarea ajutorului pentru Ucraina.
„Credem că, cu cât războiul va dura mai mult, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât situaţia de pe câmpul de luptă va fi mai gravă”, a spus Orban.
De asemenea, el a criticat propunerea Comisiei Europene de a impune o interdicție asupra livrărilor de energie ruse, afirmând că acest lucru „ar ucide pur şi simplu economia ungară”.
Orban avertizează asupra costurilor economice ale aderării Ucrainei la UE
Premierul Ungariei a abordat și tema economică a extinderii Uniunii Europene cu Ucraina, subliniind că aderarea acestei țări ar pune o povară economică insuportabilă asupra Uniunii.
„Imaginaţi-vă numai că preţul energiei se dublează brusc pentru gospodării şi companii… familiile maghiare nu ar putea face faţă”, a explicat Orban. Acesta a mai declarat că aderarea Ucrainei ar aduce o „criză agricolă, şomaj, îndatorare şi deteriorarea condiţiilor de viaţă”.
Premierul ungar a afirmat că „UE nu a primit niciodată pe bună dreptate în rândurile ei o ţară în război” și că situația cu Ucraina este diferită față de aderările anterioare din centrul și estul Europei, care au adus beneficii comunității.
Critici ale strategiei occidentale și apel la o nouă abordare europeană
În plus, Orban a criticat strategia occidentală în războiul din Ucraina, susținând că aceasta a eșuat. „Nimeni nu îndrăzneşte să recunoască, dar am pierdut acest război”, a afirmat el, adăugând că economia Rusiei nu s-a prăbușit, sancțiunile nu au avut efectul dorit, iar aderarea Ucrainei la NATO a fost împiedicată.
Orban a mai spus că „SUA şi-au dat seama de acest lucru, iar acum sunt implicate în negocieri, în timp ce noi europenii continuăm războiul”. În acest context, el a făcut apel la o nouă strategie și la lideri europeni „puternici”, argumentând că „Europa este bogată şi slabă, cea mai periculoasă combinaţie”.
În contrast, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a reafirmat sprijinul ferm pentru extinderea UE și a subliniat că Europa trebuie să rămână unită și coordonată într-o lume tot mai incertă, scrie agerpres.