17.4 C
București
25 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Parlamentul European lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde € din cauza șantajului lui Orban

Parlamentul European lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde € din cauza șantajului lui Orban. Parlamentul European va vota pentru a priva Ungaria de drepturile sale de vot în UE, ca sancțiune pentru cum a „negociat” ridicarea veto pentru fondurile Ucrainei.

Parlamentul European lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde de euro din cauza șantajului premierului Viktor Orban în privința Ucrainei.

În Parlamentul European, majoritatea grupurilor politice a convenit asupra unei rezoluții prin care se solicită suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE și o anchetă privind dezghețarea de către Comisia Europeană a 10 miliarde de euro pentru Budapesta luna trecută, potrivit European Pravda.

Parlamentul European lasă Ungaria fără vot și fără 30 miliarde € din cauza șantajului lui Orban

Cu acordul majorității membrilor Parlamentului European (MEP) – socialiști, Verzi, Partidul Popular European de centru-dreapta, liberal Renew și Stânga – Parlamentul va vota o rezoluție privind Ungaria, joi, 18 ianuarie.

Cele două puncte cheie ale sunt un apel adresat Consiliului UE de a începe procesul de retragere a drepturilor de vot ale Ungariei în temeiul Articolului 7.2 din Tratatul UE și un apel de a lansa o investigație parlamentară privind legalitatea deciziei Comisiei Europene de a debloca fonduri de 10 miliarde euro pentru Ungaria în decembrie 2023, până la un proces la Curtea de Justiție a UE, inclusiv.

„De asemenea, trimitem un semnal puternic Comisiei: dacă pur și simplu distribuie miliarde de euro pentru a se sustrage de la dreptul de veto al Ungariei, nu vor scăpa cu asta”, a declarat pentru Euractiv europarlamentarul verde Daniel Freund, unul dintre principalii negociatori ai rezoluției.

Majoritatea parlamentarilor UE a căzut de acord că decizia Comisiei de a aloca fondurile nu s-a bazat pe rezultate în aplicarea reformelor în sistemului judiciar din Ungaria, așa cum susține executivul UE.

Se credea că aceasta a fost o concesie către Budapesta a Bruxelles-ului înainte de summitul UE, care a luat decizia istorică de a începe discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova.

Potrivit Euractiv, proiectul final de rezoluție conține și o dispoziție pentru un vot de cenzură față de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, dacă organismul executiv al UE deblochează fonduri suplimentare pentru Ungaria.

Comisia Europeană a deblocat 10 miliarde de euro din fonduri UE ca „recompensă pentru reformele judiciare pe care Budapesta le-a implementat pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului cu privire la independența justiției țării”.

Dar restul fondurilor blocate – 11,7 miliarde de euro – sunt de așteptat să rămână înghețate din cauza problemelor legate de protecția drepturilor omului, atribuirea de contracte publice și starea libertăților academice din țară.

În paralel, Budapesta așteaptă, de asemenea, să acceseze 10,4 miliarde de euro în granturi și împrumuturi ieftine din fondul UE de redresare post-pandemie, care ar trebui să rămână blocat până când Ungaria va implementa o serie de reforme anticorupție.

Orban a început o serie de veto pentru a bloca Ucraina și fonduri pentru Ucraina sugerând că își va ridica blocajul numai dacă Bruxelles-ul va preda toți banii înghețați, care s-ar ridica la 30 de miliarde de euro, ceea ce Parlamentul European a catalogat drept șantaj.

Săptămâna trecută, Petri Sarvamaa, un membru finlandez al Parlamentului European, a propus să aplice procedura conform Articolului 7-alineatul (2) din Tratatul UE împotriva Ungariei.

Acesta prevede posibilitatea suspendării unor drepturi, inclusiv a dreptului de vot în Consiliul UE, pentru un stat care a încălcat în mod repetat valorile Uniunii Europene.

Related posts

Cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit

econtext

Primăria Sectorului 2 a anunțat că își dorește să reîntregească Parcul Circului

econtext

Scandal imens în familia lui Leo de la Strehaia în timp ce acesta se zbate între viață și moarte! S-au furat 20 de galbeni!

Axinte Dan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More