26.6 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Pensie fără stagiu minim de cotizare! Cine sunt cei care pot beneficia

Institutul Național de Asigurări Sociale (INSS) din Spania are două tipuri de pensie: dacă ai contribuit la pensie și dacă nu ai contribuit (necontributive). La primul tip ai dreptul cu un minim de contribuții. În același timp, poți obține o pensie și dacă nu ai contribuit minimul necesar.

Multe persoane care nu au contribuit niciodată la sistemul de pensie se întrebă dacă au dreptul la pensie. Ei bine, există țări care oferă ajutor la bătrânețe și persoanelor care n-u contribuit, iar una dintre acestea este Spania.

Pentru a avea acces la pensia pentru limita de vârstă în modul ei contributiv, Asigurările Sociale cer să fi cotizat cel puțin 15 ani. În plus, cel puțin 2 dintre cei 15 trebuie să fie în cei 5 ani anteriori pensionării.

În cazul neatingerii acestor contribuții, vei putea accesa pensia de vârstă necontributivă. Obiectivul acestui ultim tip este acela de a garanta un venit minim celor care altfel nu ar reuși să îl obțină.

Condiții care trebuie îndeplinite

Statul spaniol oferă asistență medicală și farmaceutică gratuită. Acestea sunt reglementate prin Decretul Regal 357/1991. Așadar, dacă nu ai contribuit niciodată, vei avea dreptul la o pensie fără contribuție în Spania. Dar este necesar să îndeplinești câteva condiții.

Beneficiul este gestionat de Imserso și comunitățile autonome. Pentru a avea acces la această pensie fără vechime există câteva cerințe.

-să nu ai dreptul de a solicita o pensie de vârstă la nivel contributiv din sistemul de asigurări sociale
-să ai peste 65 de ani
-să fi locuit în Spania de cel puțin 10 ani. Din acei 10 ani, cel puțin 2 trebuie să fie consecutivi și imediat anteriori datei la care se solicită pensia.
-să nu ai venituri mai mari decât nivelul stabilit în fiecare an

Lipsa veniturilor este stabilită de Guvernul Spaniei în Bugetul General de Stat (PGE). În anul 2023, se va considera că există o lipsă de venit atunci când venitul anual este mai mic de 6.784,54 euro. Dacă locuiești cu alți membri ai unității economice de conviețuire, trebuie adăugate toate veniturile și veniturile acestor membri. Iar acestea trebuie să fie mai mici decât pragul stabilit pe site-ul Imserso .

În anul 2023, cuantumul pensiei necontributive pentru limită de vârstă se situează între 6.784,54 euro și 1.696,14 euro pe an. Acesta este împărțit în 14 plăți: 12 lunare și 2 extraordinare. Prin urmare, cuantumul lunar al pensiei variază între 484,61 euro și 121,15 euro.

Pensia necontributivă se primește până la deces
Suma exactă de încasat în pensia necontributivă se stabilește în funcție de venitul personal pe care îl ai tu și familia (dacă există). Cu alte cuvinte, cât primești va depinde de venitul tău. Atunci când locuiești cu alte persoane care beneficiază de pensii necontributive, cuantumul individual va fi redus. Iată sumele:

2 beneficiari: suma lunară de 411,92 euro și suma anuală de 5.766,86 euro.

3 sau mai mulți beneficiari: suma lunară de 387,69 euro și suma anuală de 5.427,63 euro. Pentru cât timp se acordă pensia necontributivă?

Această pensie fără vechime în muncă o primește până la deces sau cât timp ești pensionar și îndeplinești cerințele. Este esențial să ții cont de faptul că în cazul în care în orice moment se depășește limita de venit stabilită, pensia ar putea fi pierdută până la îndeplinirea, din nou, a tuturor cerințelor.

Da, statul spaniol vrea ca beneficiarii pensiei necontributive trebuie să depună anual declarația de venit. În cazul în care declarația nu este prezentată, prestația poate fi suspendată temporar.

Este important de știut că pensia de vârstă necontributivă este incompatibilă cu alte prestații. De exemplu, cu pensia necontributivă de invaliditate, pensiile de asistență, ajutoarele pentru venitul minim.

Related posts

Aliații NATO vor trimite foarte curând trupe în Ucraina. SUA și Europa, aproape de război cu Rusia

econtext

Banii jandarmilor, la control! Topul salariilor incasate de sefii jandarmilor din toate judetele Romaniei

Asaftei Bogdan

Israel, propunere de ultim moment pentru încetarea focului în Fâșia Gaza

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix