16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Pensii 2023. Noua formulă de calcul, o lovitură pentru pensionari. Cu cât se vor mări şi de când

Pensii 2023. Din păcate veștile nu sunt tocmai bune pentru pensionari. Potrivit unor surse guvernamentale, varianta luată în calcul pentru creșterea pensiilor este mai mică decât se vehicula anterior.

Pensii 2023. Legea obligă Guvernul să indexeze la fiecare început de an pensiile cu rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor vine însă cu o nouă formulă de calcul. Mai exact, după apariția informațiilor referitoare la o posibilă majorare a pensiilor cu 20%, surse guvernamentale spun că varianta luată în calcul pentru creșterea acestora este mai mică decât cea anterior vehiculată. Conform acestor surse, Guvernul ar lua în considerare o majorare de 16,4%.

Pensii 2023. Noua formulă de calcul, o lovitură pentru pensionari. Cu cât se vor mări şi de când
Experta Doina Pârcălabu, fosta sefa a Casei de pensii, are veşti mai puţin bune pentru pesionari, şi anume, modul cum se va aplica crşterea pensiilor în funcţie de inflaţie.

Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaște inflatia pentru 2022, ori inflația comunicata de INS e de 13,8,%, daca nu mă înșel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de crestere negativă, deci nu mai poate aduce influentă. În aceste condiţii, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil sa se fii luat în discuție ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discuție de indexare diferită fata de pensiile mari, pentru că nu este corect”, a declarat Dorina Pârcălabu, la postul România TV.

Pensii 2023. Câţi bani vor primi în plus pensionarii

Şeful Casei Naţionale de Pensii a făcut câteva calcule pentru a vedea câţi bani ar urma să primească pensionarii dacă pensiile vor fi majorate cu 10%. Potrivit calculelor, un fost angajat în sistemul medical care are acum un punctaj mediu 1,17, înmulțit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar trebui să ajungă la o pensie de 2041. Mai exact, pensia acestuia va creşte de la aproximativ 1800 de lei, cât este în momentul de faţă, cu 200 de lei.

Exemplu 1:

Pensia acum: 1.800 de lei

După majorare: + 241 de lei

Pensie 2023: 2.041 de lei

Exemplu 2:

Pensia acum: 2.839 de lei

După majorare: +581 de lei

Pensie 2023: 3.420 de lei.

Pensii 2023. Ce spunea Marius Budăi

Fostul ministru al Muncii a declarat recent că social democrații au cerut un procent de cel puțin 10% pentru majorarea pensiilor, iar schimbarea va avea loc de la 1 ianuarie.

Vă spun foarte clar, că de la 1 ianuarie 2023. În termenul cel mai scurt se va decide și vom face anunțul. PSD a cerut minimum 10%, cu aplicabilitate imediată. Noi vrem să discutăm transparent, pe bază de cifre, am venit cu cifrele în coaliție, după propunerea pe care am făcut-o în numele PSD, m-am bucurat că la unul dintre evenimentele de la Curtea de Conturi, președintele Marcel Ciolacu și premierul a spus că pensiile trebuie să crească.

Decizia de la 1 ianuarie e luată. În discuțiile interne din partid s-a spus că e impetuos necesar chiar înainte de a avea construcția bugetului de stat pe care o vom trimite în Parlamenent la dezbatere și așa cred că va fi, a declarat Marius Budăi.

Pensii 2023. Ce spun liberalii cu privire la creșterea pensiilor

Nicolae Ciucă a anunţat majorarea pensiilor cu 11% de anul viitor. Mai exact, fostul premier a declarat că nu se poate mai mult, iar acele propuneri cu procente mai mari nu pot fi susținute de la bugetul de stat.

Procentul cu care putem crește pensiile trebuie să fie acela cu care nu producem un deficit mai mare pe bugetul de pensii. Ca atare, în acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%. Propuneri au venit din mai multe direcții, noi suntem datori să ne păstrăm responsabilitatea și să venim cu acele propuneri care sunt sustenabile pe bugetul de stat, spunea Nicolae Ciucă.

Related posts

România a bătut Laponia la frig. Câte zile de ger vom mai avea de îndurat

econtext

Alertă maximă la granița României! MApN a făcut anunţul chiar acum

econtext

Prognoza meteo, 3 decembrie 2023. Ploi și temperaturi scăzute

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix