26.5 C
București
10 octombrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Pensiile care au crescut de 100 de ori! Situație fără precedent în România

Cutremur în sistemul pensiilor! Potrivit USR, coaliția de guvernare formată din PNL și PSD ar fi mărit pensiile speciale de 100 de ori mai mult decât pensiile contributive.

Pensiile speciale, au cescut în acest an, de 100 de ori mai mare decât creșterea pensiei contributive
Deputata USR Oana Țoiu a avertizat miercuri, 26 iulie 2023, că, în perioada în care au guvernat PNL și PSD, creșterea pensiei speciale a fost de 100 de ori mai mare decât creșterea pensiei contributive.

Anunțul ei a fost făcut în contextul în care Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat dezbaterea sentinței formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în privința legii pensiilor de serviciu. Potrivit ei, acum, există „un risc mare” să pierdem banii din PNRR pentru că, „până la decizia Curții Constituționale, nu poate fi considerat îndeplinit jalonul”, iar „noi am spus asta și în Parlament, aceste două legi sunt cu prevederi neconstituționale, deci există probabilitate mare ca Curtea Constituțională să le trimită înapoi în Parlament.”

„De aceea, ar fi fost absolut necesar ca această decizie să fie luată astăzi sau chiar și mai devreme, dacă ar fi setat un termen mai rapid, pentru a putea convoca Parlamentul în sesiune extraordinară să reparăm greșelile din aceste legi pe care le-a făcut coaliția de guvernare PSD-PNL. Legea pensiilor speciale este o lege care oricum le prelungește până în anul 2043, deci este puțin probabil ca ea să fie și constituțională, și în acord cu prevederile cerute de Comisia Europeană astfel încât să considere jalonul îndeplinit.

Ce are acest jalon ca intenție principală? Echilibrarea bugetului. Avem un deficit de peste 12 miliarde la fondul de pensii contributive și atunci nu pot să mai existe aceste uriașe discrepanțe privind vechimea, vârsta de pensionare sau cuantumul pensiei între diversele categorii. Ca să vă dau un exemplu concret, creșterea pensiei speciale în acest an de guvernare PSD-PNL a fost de 100 de ori mai mare decât creșterea pensiei contributive”, a explicat ea.

CCR a amânat decizia pe legea pensiilor speciale şi pe legea cumulului pensie-salariu pentru lămuriri suplimentare
Cu câteva ore înainte, CCR a amânat decizia pe legea pensiilor speciale pentru data de 2 august 2023 şi pe legea cumulului pensie-salariu pentru data de 21 septembrie 2023 pentru lămuriri suplimentare.

În acest fel, verdictul pe Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost amânat pentru data de 2 august.

Pe de altă parte, Obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, obiecţie formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia a fost amânată pentru data de 21 septembrie. CCR a precizat că motivul amânării a fost necesitatea unor lămuriri suplimentare.

Related posts

Încep lucrările de modernizare și reabilitare a 8 străzi din Sectorul 2 al Capitalei

econtext

Femeia peste care a căzut o altă femeie de la etajul 5 al unui bloc din București a murit

econtext

Cum au ajuns Forțele Aeriene Române să facă ordine la Marea Neagră? Ungaria și Bulgaria sunt sub noi

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More