9.4 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI Uncategorized

Pentru cine muncim? Iata cat ne ia statul din salariu sub forma contributiilor sociale. Vezi cat de mari sunt CAS-urile in Romania fata de celelalte state europene

Taxele din Romania sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana.

Din nefericire, aceasta este o realitate mai mult decat trista.

Taxe

Totusi, cand se vorbeste despre aceste aspecte, referirile se fac, in special, la taxape valoarea adaugata (TVA), care este printre cele mai ridicate din blocul comunitar. Sau se discuta despre alte taxe majore.

Totusi, de cele mai multe, este omisa o alta taxa importanta: taxa pe munca. Altfel spus, contributiile de asigurari sociale (CAS-urile).

Econtext va arata cat este valoarea CAS-urilor in fiecare stat din Uniunea Europeana si, implicit, pe ce loc se plaseaza tara noastra in acest clasament.

Si, dupa cum era de asteptat, stam prost.

Ierarhie

Cele mai mari taxe pe munca se afla in Belgia. In aceast tara, statul retine aproape jumatate din salariul brut. Mai precis, 49,7% din salariu brut este retinut si directionat catre contributiile sociale (de somaj, de sanatate, pensie).

Pe a doua pozitie se plaseaza Franta. Autoritatile pariziene retin 46,5% din salariu in cuantumul CAS-urilor. Iar pe al treilea loc se afla Germania.

Practic, pe primele pozitii se afla cele mai puternice economii din comunitatea europeana, dar acestea isi permit un nivel mai ridicat de taxare, intrucat salariul mediu este cu mult mai mare in aceste economii comparativ cu tarile est-europene, dar si cu alte state din lume. Iata aici cat e salariu minim si mediu in comunitatea europeana!

Romania

Dintre statele est-europene, Ungaria si… Romania au cele mai ridicate CAS-uri. Din nefericire, ne plasam aproape de podium.

Spre comparatie, vecinii nostri bulgari se plaseaza la coada ierarhiei, pe locul 22, cu un nivel al CAS-urilor de doar 32,4%.

La coada clasamentului, pe ultimele locuri, se pozitioneaza Malta s Cipru, cu valori ale CAS-ului aproape incredibile!

 

http://www.econtext.ro/finante-banci/fiscalitate/pentru-cine-muncim-iata-cat-ne-ia-statul-din-salariu-sub-forma-contributiilor-sociale-vezi-cat-de-mari-sunt-cas-urile-in-romania-fata-de-celelalte-state-europene.html

Related posts

Pensionarii Romaniei, printre cei mai saraci din UE. Vezi cati pensionari se zbat in mizerie in Romania si in celelalte state europene

Asaftei Bogdan

NOUA HARTA A SALARIILOR: La cat vor ajunge salariile in acest an. Vezi care sunt judetele in care angajatii ar trebui sa ceara mariri de salarii

Asaftei Bogdan

CORONAVIRUS bagă economia României în colaps. TOP 10 EFECTE NEGATIVE generate de pandemie

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More