0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Pentru mulți dintre ucrainenii rămași în orașele ocupate, viața e „un iad totalitar”. Un avertisment pentru Trump despre „viziunea sumbră” a lui Putin

Zonele ucrainene în care Moscova a preluat controlul sunt rusificate și transformate din punct de vedere social și politic, pentru Ucrainenii rămași în zonele ocupate de ruși scrie revista The Economist, care subliniază că acest lucru ar trebui să fie luat în calcul de administrația Trump, înainte de a forța o pace care să ofere Rusiei teritorii ucrainene.

 

Ucrainenii din orașele ocupate trăiesc într-o „societate carcerală”, unde teama de a fi denunțați îi obligă pe toți să își păstreze opiniile pentru ei înșiși. A nu avea pașaport rusesc în zilele noastre este „ca și cum ai fi refugiat în propria ta țară”, spune pentru The Economist „Kiril”, un agent ucrainean în teritoriile ocupate.

Revista folosește argumentul pentru a reaminti administrației lui Donald Trump, care se pregătește pentru a se instala la Casa Albă, de „viziunea sumbră a lui Putin”.

Potrivit informațiilor, aproape toate posturile importante din aceste zone sunt ocupate de ruși. Toți cei care au opinii pro-ucrainene se tem să nu fie trimiși „la subsol”, o expresie pentru rețeaua rusă de lagăre de detenție și „filtrare”.

Toate urmele Ucrainei sunt șterse. Școlile au trecut la programa școlară rusească, iar organizațiile paramilitare și de tineret rusești lucrează în teritorii.

Represiunea combinată cu rusificarea vizează transformarea țesutului social și politic al teritoriilor, spune Nikolai Petrov, autorul unui nou raport pe această temă, realizat pentru Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate.

Câți ucraineni trăiesc în teritoriile ocupate

Rusia ocupă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Crimeea a fost anexată în 2014, dar acele părți din Donețk și Luhansk care au fost ocupate în același timp nu au fost încorporate oficial în Rusia până în septembrie 2022.

În perioada intermediară, acestea au existat într-un spațiu fără lege. În acest timp a existat un exod al ucrainenilor pro-Kiev, iar afacerile și proprietățile acestora au fost confiscate.

De la invazia la scară largă din 2022, Rusia a absorbit toate aceste teritorii, plus noile teritorii, inclusiv părți din provinciile Herson și Zaporojie, precum și o parte mai mare din Donețk și Luhansk.

În ianuarie 2022, autoritățile ucrainene estimau că în regiunile ocupate, excluzând Crimeea, se aflau 6,4 milioane de persoane. Acum, potrivit lui Petrov, acolo trăiesc aproximativ 3,5 milioane.

Chiar și serviciul de statistică al Rusiei admite că oamenii continuă să fugă, anul trecut, până la 100.000 de persoane din „noile regiuni” făcând acest lucru.

Zeci de mii de angajați aduși din Rusia și Asia Centrală

Petrov, autorul raportului, afirmă că în Crimeea trăiesc aproximativ 1,8 milioane de persoane, inclusiv unele care au ajuns acolo după 2014.

Rusia i-a obligat pe locuitorii rămași să obțină cetățenia rusă. De la 1 ianuarie 2025, orice persoană în vârstă de cel puțin 14 ani care nu a făcut acest lucru va fi considerată cetățean străin și riscă astfel să fie deportată.

Deja este imposibil să trăiești normal fără cetățenia rusească. Aceasta este necesară pentru a trimite copiii la școală și pentru a obține tratament medical, pensii sau beneficii sociale. În plus, autoritățile ruse au reînregistrat proprietățile și afacerile.

Exodul de persoane a dus la o lipsă acută de forță de muncă în teritoriile ocupate. Pentru a umple golul, 40.000-50.000 de persoane din Rusia și Asia Centrală lucrează acum acolo, potrivit estimărilor din raportul lui Petrov.

Mulți dintre aceștia sunt lucrători în construcții, dar mii de profesori, medici și administratori vin, de asemenea, cu contracte bine plătite pe termen scurt.

În încercarea de a ascunde adevăratul cost al anexării, scrie The Economist, au fost instituite acorduri de înfrățire, conform cărora regiunile, marile companii, universitățile și instituțiile culturale din Rusia trebuie să subvenționeze regiunile ucrainene ocupate și instituțiile similare din propriile bugete. Aceste cheltuieli sunt secrete. Investițiile sunt încurajate prin beneficii fiscale substanțiale.

Identitatea teritoriilor ocupate se schimbăexistă o anumită rezistență violentă. Pe 27 octombrie, partizanii au aruncat în aer un pod de cale ferată în Berdianskul ocupat, conform unor relatări. Există și exemple ocazionale de asasinare a colaboratorilor de către partizani.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei (NRC) are sarcina de a-i ajuta pe acești agenți ai rezistenței. Dar, spune „Ostap”, un purtător de cuvânt al NRC, activitatea partizanilor moderni „nu este ca în filme”.

Este foarte posibil ca grupurile de partizani să ucidă câțiva ruși, dar, spune el, colectarea de informații cu privire la localizarea unităților și armelor lor este „mult mai valoroasă pentru noi”, deoarece acest lucru „ne va ajuta să ucidem 100 cu o singură rachetă”.

În orice caz, identitatea teritoriilor ocupate se schimbă, rapid. Unii locuitori au fost întotdeauna pro-ruși. Propaganda și opresiunea au contribuit și ele. Iar exodul substanțial a schimbat și mai mult balanța.

Aproximativ 5-30% dintre locuitorii din regiunile ocupate Zaporojie și Herson sunt pro-ruși, 20-35% sunt pro-ucraineni, în timp ce restul, probabil mai mult de jumătate, „au o atitudine de așteptare”, potrivit NRC.

„De aceea”, spune Petrov, „nu ar trebui să credem în ideea că toți suferă sub ocupație și așteaptă ca eliberatorii să vină și să-i elibereze”.

Related posts

Rusia, nou atac în Ucraina, cu trei morți și nouă răniți

econtext

Joe Biden: Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi, încă o dovadă a brutalității sale / Dacă Putin va ataca vreun aliat din NATO, SUA va apăra fiecare centimentru din teritoriul NATO

econtext

Rusia își intensifică prezența militară pe Frontul de Sud. O ofensivă de proporții pare iminentă

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More