19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Petrolul scade masiv, a ajuns la 91 de dolari pe baril. Benzina ar trebui ieftinita la 4,8 lei/litru. Acum costa 5,4 lei

Petrolul se ieftineste rapid in ultimele zile pe fondul deciziei Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) de a elibera o cantitate masiva de titei din rezervele sale strategice.

Astfel, titeiul a ajuns pana la o valoare de 91,1 dolari pe baril, cu aproape zece dolari mai putin decat la mijlocul acestei saptamani. Ceea ce inseamna o ieftinire de circa 10% in doar trei zile.

Mai mult, petrolul a ajuns la pretul la care se vindea la finele anului trecut, inainte de a incepe razboiul din Libia si de a se amplifica tensiunile din lumea araba. La acea data, benzina se vindea in Romania cu circa 4,8 lei. De exemplu, pe data de 28 decembrie, Petrom scumpea carburantii, astfel incat benzina fara plumb 95 se vindea cu 4,88 lei/litru, de la pretul anterior de 4,82 de lei pe litru.

In acest moment, litru de benzina la pompa se vinde cu preturi cuprinse intre 5,3 – 5,4 lei. Ceea ce inseamna ca ar fi necesara o ieftinire de circa 12% pentru a ajunge la aceeasi valoare din luna decembrie.

Petrol din rezervele strategice

Joi, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat ca va elibera 60 de milioane de barili din rezervele sale strategice. Mai exact, AIE va scoate pe piata cate doua milioane de barili pe zi, pentru o perioada de 30 de zile.

Motivul acestei decizii este incercarea de a sprijini economia mondiala prin ieftinirea barilului de petrol. Jumatate din cantitate, respectiv, 30 de milioane de barili, va fi asigurata de catre Statele Unite.

AIE (din care fac parte 28 de tari) a decis sa ia aceasta masura intrucat Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu a reusit sa-si majoreze productia.

http://www.econtext.ro/industrie/energie–2/petrolul-scade-masiv-a-ajuns-la-91-de-dolari-pe-baril-benzina-ar-trebui-ieftinita-la-48-leilitru-acum-costa-54-lei.html

Related posts

Dezbinarea majoră dintre Franța și Germania pune în pericol apărarea Europei. E nevoie de Iron Dome?

econtext

Ambasadoarea Statelor Unite în Rusia, la memorialul improvizat pentru Navalnîi lângă fostul KGB

econtext

Pogonaru, AOAR: Am gresit cand am vandut atatea banci strainilor

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix