6.8 C
București
29 februarie 2024
econtext.ro
BĂNCI Recomandate

Picajul Silicon Valley Bank și Signature Bank, explicat de BBC! De ce au intrat în faliment

Atunci când însuși președintele SUA se străduiește să le spună oamenilor că banii lor sunt în siguranță, înseamnă că guvernul ia în serios un accident financiar, subliniază BBC.

Asigurările date luni de Joe Biden nu au fost doar pentru clienții celor două bănci falimentare. Există ramificații mai largi, în SUA și în întreaga lume.

De ce au dat faliment Silicon Valley Bank și Signature Bank?

Silicon Valley Bank – care era specializată în acordarea de împrumuturi companiilor din domeniul tehnologiei – a fost închisă de autoritățile de reglementare din SUA, care i-au confiscat activele. Este cel mai mare faliment al unei bănci americane din ultimii 15 ani, de la criza financiară din 2008.

Banca încercase să strângă bani pentru a acoperi o pierdere rezultată din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor. Când au aflat de aceste probleme, clienții s-au grăbit să își retragă fondurile, ceea ce a dus la apariția unei crize de numerar.

Duminică, autoritățile au preluat și Signature Bank din New York, care avea mulți clienți implicați în criptomonede și care a fost considerată instituția cea mai vulnerabilă la un atac bancar similar.

Atât SVB, cât și Signature Bank erau specializate într-un singur sector. De asemenea, erau prea expuse la active ale căror valori au fost presate de creșterea ratelor dobânzilor.

Ce alte bănci sunt în pericol?

Acțiunile băncilor din SUA, Asia și Europa s-au prăbușit în urma colapsului SVB și Signature Bank, investitorii fiind îngrijorați de starea generală a sectorului bancar.

Creditorii mai mici din SUA au fost deosebit de afectați, deși marți și-au revenit. Vânzarea inițială a avut loc în ciuda faptului că aceștia și-au asigurat clienții că au acces la suficient numerar pentru a se putea proteja în caz de șocuri.

Investitorii sunt îngrijorați de faptul că eșecurile celor două bănci sunt un semn al problemelor altor firme. Deoarece majoritatea băncilor s-au expus în numeroase sectoare și, de asemenea, au o mulțime de numerar la îndemână, se presupune că riscul pentru restul sectorului bancar este scăzut.

Cu toate acestea, falimentele au scos în evidență faptul că multe bănci prezintă mai multe riscuri decât par la prima vedere, deoarece multe dintre ele vor fi suferit pierderi din investițiile în obligațiuni guvernamentale pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, împingând valoarea acestora în jos.

Aceasta este o perspectivă la care investitorii s-au trezit în ultimele zile și este unul dintre motivele pentru care acțiunile băncilor au scăzut – explică BBC.

Ce industrii sunt afectate?

SVB este un creditor esențial pentru întreprinderile aflate la început de drum (start-up), astfel încât prăbușirea sa a generat temeri legate de un impact în lanț asupra multor industrii, de la tehnologia climatică la cercetarea medicală.

Compania este partenerul bancar pentru aproape jumătate din companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății finanțate prin capital de risc, care s-au listat la bursă anul trecut.

Una dintre companiile care a fost prinsă în colaps a fost comerciantul de artizanat online Etsy, cu sediul în SUA.

La sfârșitul săptămânii, compania a declarat că a înregistrat o întârziere în emiterea plăților către unii vânzători, având legătură cu prăbușirea SVB.

Related posts

Alex Bodi, prins la mijloc, între fosta și actuala! Ema Uta și Iulia Sălăgean continuă războiul declarațiilor!

Avramescu Radu

Vizită în Moldova a premierului Ciucă! A fost primit de presedintele Moldovei, Maia Sandu!

Popescu Dan Cristian

Despăgubirile pentru fermierii români, o glumă proastă! „vor primi, în batjocură, niște mărunțiș”

Cazaban Emilia

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More