Piloții de F-16 ai Ucrainei zboară în orb. Antrenamentul, scurtat cu 3 luni. Unii piloți sunt sau au fost pregătiți și în România. Ministrul adjunct ucrainean al apărării, Serhiy Melnyk, a confirmat că perioada de pregătire a piloților de luptă F-16 a fost redusă.
Măsura vine ca parte a unei „optimizări” a proceselor de formare, dar întrebarea rămâne: acest calendar grăbit compromite pregătirea piloților care zboară pe F-16 pentru Ucraina?
Piloții de F-16 ai Ucrainei zboară în orb. Antrenamentul, scurtat cu 3 luni. Pregătiți și în România
Melnyk a declarat că procesul de certificare pentru piloți a fost simplificat, permițând o formare mai rapidă. Dar acest ritm rapid ridică semne de întrebare – mai ales că piloții ucraineni continuă să se lupte cu barierele lingvistice care îi împiedică să stăpânească sistemele complexe ale avioanelor de vânătoare de a patra generație.
În timp ce sosirea unui al doilea lot de F-16 din Danemarca a fost salutată ca o etapă importantă, provocările pilotării acestor aeronave sofisticate într-un mediu de luptă nu pot fi subestimate.
Având în vedere că țările NATO operează peste 500 de avioane F-16, capacitatea Ucrainei de a integra în mod eficient aceste avioane rămâne sub semnul întrebării, în special în contextul în care, la sosirea primului lot, doar o mână de piloți cunoșteau suficient de bine limba engleză pentru a îndeplini standardele NATO.
Reducerea perioadei de pregătire a piloților ucraineni pe avioanele de luptă americane F-16 este o decizie strategică care implică riscuri semnificative și potențiale consecințe negative pentru capacitățile de luptă ale Ucrainei în războiul aerian.
Deși instruirea accelerată poate părea o soluție rapidă, aceasta ridică numeroase semne de întrebare cu privire la pregătirea piloților pentru a face față complexității acestor avioane multirol.
Pilotarea F-16, foarte grea
Această reducere a timpului de pregătire nu numai că pune sub semnul întrebării pregătirea piloților ucraineni, ci și capacitatea Ucrainei de a valorifica pe deplin potențialul F-16 în condițiile operaționale pe care le vor întâlni pe câmpul de luptă.
F-16 este o aeronavă extrem de complexă și de versatilă, care necesită nu numai aptitudini fizice de zbor, ci și o înțelegere profundă a armamentului, senzorilor și sistemelor sale operaționale. Este unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume, conceput pentru a îndeplini o gamă largă de misiuni – de la lupta aer-aer la lovituri la sol și operațiuni de război electronic.
Pentru a exploata pe deplin capacitățile F-16, piloții trebuie să fie foarte familiarizați cu sistemele avansate de armament, navigație și comunicații ale aeronavei și trebuie să fie capabili să ia decizii rapide și precise într-un mediu de luptă dinamic.
Timpul, inamicul piloților de F-16
Piloții care nu beneficiază de suficient timp pentru a înțelege temeinic toate aspectele avionului se pot afla în situații dificile atunci când se confruntă cu scenarii de luptă neașteptate.
Piloții trebuie nu numai să efectueze manevre de bază, ci și să gestioneze tactici complexe și să răspundă rapid la medii operaționale în schimbare, utilizând senzori, arme și sisteme de comunicații în contextul unor condiții de luptă instabile.
Exemplele istorice arată că reducerea drastică a timpului de pregătire poate duce la probleme grave, în special atunci când este vorba de aeronave și tehnologii complexe.
Piloții de f-16 antrenați și în România
Piloți din Ucraina au început antrenamentul pe F-16 în România, a scris Newsweek în septembrie. „Împreună spre victorie”. Un grup de piloți ucraineni a început deja antrenamentele pe avioane de luptă F-16 în România, a anunțat ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, pe X/Twitter.
„Am avut o conversație telefonică fructuoasă cu ministrul apărării naționale al României,
AngelTilvar”, a scris Umerov.
„Tema principală este întărirea protecției cerului ucrainean față de rachetele și dronele rusești. Ucraina va primi în curând un nou sistem de apărare aeriană Patriot de la partenerii noștri români.
De asemenea, vor fi mai multe F-16 pe cerul ucrainean. Un grup dintre piloții noștri se află deja în curs de pregătire în România.