16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Planul pentru „răpunerea” Rusiei. Temutele rachete Taurus ar putea lovi devastator țintele Moscovei

Planul pentru „răpunerea” Rusiei. Temutele rachete Taurus ar putea lovi devastator țintele Moscovei. Un oficial american a declarat că speră că recenta decizie ale SUA de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune înUcraina va încuraja Germania să facă acelaşi lucru.

Planul pentru „răpunerea” Rusiei. Temutele rachete Taurus

Washingtonul a confirmat că a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune către Kiev, capabile să atingă o distanţă de până la 300 km.

Planul pentru „răpunerea” Rusiei. Temutele rachete Taurus ar putea lovi devastator țintele Moscovei
Potrivit oficialului american, „Cu privire la Taurus… este o decizie ce revine Germaniei.”

El a adăugat: „Dar, desigur, odată cu furnizarea americană de ATACMS, precum şi cu deciziile anterioare ale Regatului Unit şi Franţei de a furniza rachete cu rază lungă de acţiune, sperăm că acest lucru va juca un rol”.

Înaintea Statelor Unite, Franţa şi Regatul Unit au furnizat Kievului rachete cu rază lungă de acţiune Scalp şi Storm Shadow, care pot atinge o distanţă de până la aproximativ 250 de kilometri.

Kievul îndeamnă Germania de câteva luni să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus, care pot ajunge până la 500 km, pentru a contracara ofensiva rusă. Berlinul a refuzat însă până acum, temându-se de o escaladare a conflictului.

Cancelarul Olaf Scholz s-a opus ferm furnizării unor astfel rachete de croazieră Kiev, invocând riscul de a atrage Germania în conflict, însă acum, odată cu rachetele americane ATACMS, decizia Berlinului ar putea să fie schimbată radical.

Cât de puternică este racheta Taurus?

Proiectele Taurus ale Bundeswehr sunt concepute pentru a fi utilizate cu avioane Tornado sau Eurofighter, iar racheta, care a fost dezvoltată de compania europeană de rachete MBDA, ar trebui mai întâi să fie adaptată la avioanele de vânătoare utilizate de forțele aeriene ucrainene.

Racheta Taurus KEPD-350, pe care Germania ar putea să o trimită în Ucraina, este considerată a fi unul dintre cele mai moderne sisteme de armament folosite de armata germană, Bundeswehr.

Racheta are o lungime de 5 metri, cântărește 1,4 tone și este lansată din aer de către avioane de luptă. Apoi se deplasează cu o viteză de până la 1.170 de kilometri pe oră – adică aproape viteza sunetului – pentru a găsi o țintă care se poate afla la o distanță de până la 500 de kilometri

Această rachetă cu rază lungă de acțiune zboară la o altitudine de numai 35 de metri, ceea ce o face aproape imposibil de detectat de sistemele radar.

Cum își găsește Taurus ținta?

Taurus folosește patru sisteme de navigație independente pentru a se menține pe curs. Sistemul GPS susținut de sateliți este protejat împotriva încercărilor de bruiere a acestuia. Cu ajutorul a ceea ce se numește navigație cu referire la teren, Taurus scanează terenul și compară imaginile cu datele stocate anterior.

Planul pentru „răpunerea” Rusiei. Temutele rachete Taurus

Racheta germană Taurus – Foto: Profimedia images

Cu ajutorul senzorilor de imagine, Taurul poate folosi poduri, râuri sau intersecții pentru a se orienta. Iar Taurus își determină poziția prin măsurarea constantă a propriei mișcări.

Taurus este folosit împotriva a ceea ce Forțele Aeriene Germane numesc „ținte de mare valoare”, care ar include buncăre sau posturi de comandă din care trupele inamice controlează operațiunile. Racheta este capabilă să străpungă mai mulți pereți de beton armat. Când ajunge la țintă, racheta urcă abrupt și apoi lovește de sus, în picaj vertical.

Înainte ca focosul propriu-zis să explodeze, o încărcătură explodează prin pereții exteriori ai buncărului. Acest penetrator metalic, care cântărește 400 de kilograme, folosește senzori pentru a măsura câtă rezistență trebuie să depășească. Taurus poate penetra mai multe etaje ale unui buncăr înainte ca focosul propriu-zis să explodeze, potrivit dw.com.

Related posts

Topul celor mai bogati consilieri din cadrul Primariei Capitalei

Asaftei Bogdan

Soldații europeni demisionează, exact când NATO are mai mare nevoie de ei

econtext

Prigojin a dispărut! Aleksandr Lukașenko aruncă bomba despre șeful Wagner

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix