6.8 C
București
29 februarie 2024
econtext.ro
ACTUAL BANII NOȘTRI Recomandate

Plata la gaze în rate?! ANRE a făcut anunțul!

Schimbări de ultimă oră în ceea ce privește plata facturilor la gaze! ANRE anunță că românii își vor putea plăti datoriile la gaz în rate, începând cu această iarnă. Clienții vulnerabili vor avea beneficii în plus, potrivit realitatea.net.

Noile reglementări elaborate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) sporesc drepturile clienţilor finali şi simplifică informaţiile din factura de gaze naturale, informează instituţia, printr-un comunicat.

„Ca urmare a noilor prevederi aprobate, au fost detaliate informaţiile minime pe care trebuie să le cuprindă o ofertă-tip de furnizare a gazelor naturale şi un contract de furnizare a gazelor naturale, inclusiv detalierea componentelor preţului final, şi s-a simplificat conţinutul minim al tuturor facturilor de gaze naturale, fiind prevăzute informaţiile obligatorii a fi incluse de către furnizor în acestea.

Astfel, pentru a asigura o mai bună înţelegere a facturii de gaze naturale, conţinutul acesteia a fost structurat astfel încât clientul final să înţeleagă foarte uşor care este consumul facturat şi cât trebuie să plătească pentru acesta.

 

Potrivit sursei citate, conţinutul facturii a fost simplificat, aceasta cuprinzând pe prima pagină următoarele informaţii prioritare: datele de identificare şi de contact ale furnizorului şi ale clientului final, data de încetare a contractului, dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată, numărul şi data emiterii facturii, data de începere şi de sfârşit a perioadei de facturare, consumul de gaze naturale facturat, termenul scadent de plată, obligaţiile de plată neachitate, dacă este cazul, precum şi valoarea totală de plată cu TVA.

„Detaliile cu privire la factură, inclusiv defalcarea componentelor din care este format preţul final facturat de către furnizor clientului final, vor fi trecute pe a doua pagină, iar anexele la factură vor cuprinde o serie de informaţii adiţionale care nu se referă la facturare, dar care îi pot fi utile clientului final pe parcursul derulării contractului de furnizare a gazelor naturale şi informaţii privind facturarea care îi oferă periodic o perspectivă cuprinzătoare asupra consumului efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale, astfel încât să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum”, se mai spune în comunicat.

Totodată, pentru a veni în sprijinul clienţilor finali, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

 

„Nu în ultimul rând, am introdus prevederi referitoare la măsurile suplimentare de protecţie şi pentru clienţii vulnerabili, prin acordarea unei facilităţi privind eşalonarea la plată a facturii, la cerere, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi. Şi tot ca o măsură suplimentară de protecţie a clienţilor finali, am detaliat modalităţile de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii”, se mai precizează în comunicat.

Related posts

Ministerul Sănătății, control la Spitalul Obregia, după ce un medic a dezvăluit în Libertatea cum se fac achizițiile prin PNRR

econtext

Bărbatul căutat pentru uciderea fetiței de 12 ani găsită în lada unei canapele a fost prins în Olanda

econtext

În acest weekend în București are loc Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, ediția XIV

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More