21.1 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Polonia: ”Dacă Putin câștigă, va mobiliza industria Ucrainei pentru a continua războiul, cum a făcut Hitler cu Cehoslovacia”

Într-un interviu acordat publicației BILD în 28 aprilie 2024, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a avertizat că, dacă Rusia se va impune  Ucrainei, acest lucru ar putea duce la un atac împotriva națiunilor NATO.

Politicienii germani par să fie mulțumiți de faptul că Rusia va fi pregătită abia peste patru-cinci ani, iar până atunci Germania va fi pregătită. Dar ideea este că, înainte ca Rusia să ajungă în Germania, trebuie să ajungă în alte țări”, a declarat Sikorski pentru BILD, potrivit publicației ucrainene Euromaidan.

Întrebat cât de probabil este un atac al Rusiei asupra Poloniei, Radosław Sikorski a precizat că Moscova a atacat Polonia de mai multe ori în ultimii 500 de ani, așa că …. „nu am fi deloc surprinși”.

Cu toate acestea, crede el, de data aceasta Rusia ar pierde, deoarece Occidentul este mult mai puternic acum.

„Astăzi, Ucraina nu luptă singură. Spre deosebire de atât de des în trecut, nu am lupta singuri”, a adăugat Sikorski.

În ceea ce privește războiul ruso-ucrainean, Sikorsky a subliniat alegerea dublă a Occidentului: fie expulzarea armatei ruse din Ucraina, fie confruntarea cu prezența acesteia la granița cu Polonia după ce va învinge:

„Avem de ales: fie avem o armată rusă înfrântă în afara granițelor Ucrainei, fie o armată rusă victorioasă la granița cu Polonia. Iar ceea ce ar face atunci Putin este ceea ce a făcut Hitler cu Cehoslovacia, ar lua industria și oamenii din Ucraina și i-ar mobiliza pentru a continua”, a declarat ministrul polonez de externe pentru BILD, adăugând: „Este mai bine să îl oprim pe Putin în Ucraina, la 500-700 de kilometri est de aici”.

În condițiile în care apărarea ucraineană s-a degradat pe fondul unei întârzieri de șase luni a ajutorului american, Rusia a reușit să câștige teren în estul Ucrainei, cucerind orașul Avdiivka și mai multe sate.

Cu toate acestea, Sikorski își menține o viziune mai puțin pesimistă decât mulți alții asupra situației, menționând că „războaiele nu merg niciodată într-o singură direcție” și sunt supuse „fluxului și refluxului” care se schimbă din când în când.

El a citat exemplul de anul trecut, când Ucraina a recucerit 50% din teritoriile ocupate anterior, punându-l în contrast cu schimbarea din acest an, când Rusia a recâștigat inițiativa

De asemenea, Sikorski a subliniat că nu s-a acordat suficientă atenție victoriei Ucrainei în Marea Neagră, unde, în ciuda încercării lui Putin de a „șantaja Ucraina, Europa și Africa prin oprirea trecerii navelor”, Ucraina exportă acum aproape la fel de multe cereale ca înainte prin Bosfor.

Potrivit BILD, Radosław Sikorski speră că oficialul german Olaf Scholz, care a respins transferul de rachete Taurus către Ucraina, se va răzgândi în această privință.

Sikorski a pledat în repetate rânduri pentru creșterea livrărilor de armament germane către Ucraina, subliniind că SUA au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, capabile să ajungă la 300 km.

El a sugerat că acest sprijin este un răspuns la escaladarea severă a Rusiei, care include scoaterea din funcțiune a 70% din capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei prin intermediul unor rachete și drone, o acțiune pe care Sikorski o descrie ca fiind o crimă de război.

Related posts

Parlamentarii doctori! Vezi cati dintre alesi detin titlul de doctor si cati urmeaza sa-l primeasca

Asaftei Bogdan

TOPUL EUROPEAN al dobanzilor! Ce dobanzi ofera bancile din statele europene pentru depozitele la termen

Asaftei Bogdan

Au fost ucişi pe loc! Militarii ruși au pus în aplicare „Ordinul 222”. Acesta a fost dat de Vladimir Putin

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix