2 aprilie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Polonia, sfaturi despre relația cu SUA pentru România

Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei, care la începutul acestei luni a avut o dispută publică cu Elon Musk, primind o mustrare din partea secretarului de stat american Marco Rubio, afirmă că România și Polonia ar trebui să perceapă Statele Unite nu doar ca un partener, ci și ca un aliat de încredere, indiferent de cine se află la conducerea acestor țări.

Ministrul de Externe al Poloniei: Țările noastre ar trebui să fie buni aliaţi cu Statele Unite. Poloniei a subliniat asemănările dintre cele două țări. El mai consideră că cele două țări ar trebui să fie pritene cu Statele Unite, indiferent de cine ar fi la conducerea lor.

„Şi România, şi Polonia, din nou, sunt de aceeaşi părere. Ambele ţări avem sisteme de apărare Ageis, baze antirachetă pe teritoriile noastre. Ambele ţări avem trupe americane pe teritoriile noastre şi ambele ţări le primim cu plăcere. Şi credem că ţările noastre ar trebui să fie buni aliaţi cu Statele Unite, indiferent de cine conduce fie la Bucureşti şi Varşovia, fie la Washington”, a declarat Radoslaw Sikorski într-un interviu acordat Digi24 cu ocazia vizitei pe care a făcut-o, joi, la Bucureşti.

Sikorski: Trebuie să devenim mai independenți

Întrebat despre modul în care ar trebui concepută apărarea europeană – fie în mod separat, fie în cadrul NATO – șeful diplomației poloneze a afirmat că „ar trebui să ascultăm ce ne spun americanii.

Aceștia au responsabilități în alte regiuni ale lumii, cum ar fi Pacificul, și pot exista situații în care nu vor putea să ne ofere ajutor. Prin urmare, trebuie să devenim mai independenți”, a explicat el.

Sikorski sugerează, în acest context, un acord specific cu Statele Unite. „O soluție eficientă ar fi să stabilim un acord cu Statele Unite, conform căruia, în astfel de situații, ar trebui să fim capabili să facem față singuri amenințărilor de nivel inferior. Astfel, povara conducerii globale ar putea fi împărțită între Europa și Statele Unite”, a declarat ministrul, recunoscând că „există mult zgomot” în jurul acestei perspective, dar subliniind că aceasta reflectă, în esență, realitatea.

„Şi prima condiţie prealabilă este să cheltuim mai mulţi bani, iar Polonia şi România (…) au făcut-o înaintea altora”, a adăugat Sikorski.

Polonia
Dar al doilea lucru este că ar trebui să cartografiem „zona de aterizare” în cinci, maximum zece ani, unde ar trebui să fie Europa, astfel încât Statele Unite să simtă că purtăm povara, dar şi pentru a putea acţiona autonom”, a explicat Radoslaw Sikorski, care consideră că, până la sfârșitul acestui deceniu, Europa ar trebui să fie capabilă să-l descurajeze pe Vladimir Putin.

Ministrul de Externe al Poloniei: Am mai văzut zori falşi şi altădată

Radoslaw Sikorski subliniază importanța unui plan, precum și a implementării acestuia. „Am mai văzut zori falşi şi altădată”, a avertizat el.

„După războaiele secesiunii iugoslave, Europa îşi promitea o forţă expediţionară de 30- 50.000 de soldaţi, nu s-a întâmplat nimic din asta. Apoi am avut conceptul de grupuri de luptă, nu au fost niciodată folosite. Acum, peste câţiva ani, se presupune că vom avea o capacitate de reacţie rapidă, o brigadă. Şi acesta este minimul”, a subliniat Radoslaw Sikorski în interviul pentru Digi24.

Related posts

Legături periculoase la Ambasada Republicii Bangladesh. O afacere de milioane de dolari

econtext

Ludovic Orban: „Orice creștere de taxe sau contribuții este nocivă pentru evoluția economiei românești”

econtext

Carmen Grebenișan, despre relația cu soacra! Influencerița dezvăluie detalii picante și despre căsnicie!

Cazaban Emilia

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More