23.9 C
București
24 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Presa internațională nu pariază pe Klaus Iohannis. Șeful statului, șanse mici să preia conducerea NATO

Klaus Iohannis a anunțat marți, 12 martie, că va intra în competiția pentru șefia organizației NATO. Președintele României are competiție serioasă. Statele vestice și-au anunțat sprijinul pentru contra-candidatul Mark Rutte, premierul olandez.

Klaus Iohannis, cotat cu a doua șansă să preia șefia alianței NATO

Mesajul tranmis de astăzi de Klaus Iohannis confirmă intențiile acestuia pentru momentul în care cel de-al doilea mandat se va termina. În presa internațională premierul olandez este principalul favorit pentru postul de secretar general NATO.

Până să-și anunțe Klaus Iohannis candidatura pentru șefia blocului politic, Mark Rutte era sigurul candidat pentru a prelua locul lui Jens Stoltenberg, care se alfă la conducerea NATO din 2014.

În vârstă de 57 de ani, premierul olandez este sprijinit de SUA, Germania, Marea Britanie și Franț. Cu excepția Germaniei, statele menționate sunt membre în consiliul de securitate permanent al ONU. Însă, vecinii noștri unguri au declarat că vor apela la dreptul de veto pentru a bloca candidatura olandezului Rutte.

Klaus Iohannis

Mark Rutte nu beneficiază de sprijinul statelor est-europene

Budapesta este nemulțmumită de criticile premierului olandez la adresa guvernului Viktor Orban. Agenția de presă EFE reamintește că România alături de Bulgaria și Turcia au respins în trecut candidatura olandezului pentru postul de secretar general NATO.

Guvernul de la București și alte state estice au solicitat o mai mare reprezentare în structurile alianței militare. Asta într-un context în care securitatea regională este pusă sub semnul întrebării de conflictul din Ucraina. România alocă în prezent 2,5% din PIB pentru apărare.

Klaus Iohannis

Presa internațională nu-i dă prea multe șanse de reușită preșdintelui Klaus Iohannis

Totodată, în acest an țara noastră a deschis un program ambițios de înzestrarea a Armatei Române cu avioane de luptă de ultimă generație, F-35, de proveniență americană. O posibilă alegere a președintelui Klaus Iohannis în fruntea NATO ar reprezenta o etapă istorică, dat fiind faptul că ar fi primul lider est-european în această poziție.

Cu toate acestea, șeful statului trebuie să primească girul tuturor celor 32 de state membre. În prezent România este reprezentată în structurile superioare NATO de Mircea Geoană, secretarul general al Alianței.

Cu mesajul „este momentul ca ţara noastră să îşi asume o şi mai mare responsabilitate în cadrul structurilor de conducere euroatlantice”, Klaus Iohanis și-a anunțat intenția de a-i face concurență olandezului Mark Rutte pentru postul de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Related posts

Klaus Iohannis: Incertitudinea cu privire la sfârșitul războiului din Ucraina persistă. Europa trebuie să rămână unită

econtext

Căminele groazei. Gigi Becali a vorbit despre greșeala făcută de fina sa, Gabriela Firea

econtext

Cea mai rea veste pentru fumători. Va fi stare de șoc la aflarea prețului unui pachet de țigări

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix