10.2 C
București
23 februarie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI Coronavirus

Preturile in criza. Chiriţoiu: Monitorizam preturile din magazinele mici şi pieţe, ne uităm şi la medicamentele fără reţetă

Preturile in criza. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat, sâmbătă, că în perioada următoare pe segmentul preţurilor va monitoriza magazinele mici şi pieţele, dar şi farmaciile pe zona medicamentelor care se eliberează fără reţetă, pentru că „trebuie să înţelegem ce se întâmplă şi acolo”.

„Avem baza aceasta bună de date pe alimente care reflectă realitatea din lanţurile de magazine. Unde nu avem date, şi asta strângem acum şi noi împreună cu Protecţia Consumatorului, strângem date pentru cam o treime din piaţă, 35% consum din afara marilor lanţuri de magazie, deci magazine mici şi pieţe. Să vedem ce s-a întâmplat şi acolo. Pentru că sunt localităţi unde nu ai lanţuri din acestea prezente. Trebuie să înţelegem ce se întâmplă şi acolo. Să vedem dacă acolo venim cu intervenţii speciale. Şi doi strângem preţurile din farmacii (…) Şi ne uităm şi pe zona de produse sanitare. Pentru că ştiţi că în România s-au plafonat până acum exporturile de medicamente. De asemenea, avem toate medicamentele cu reţetă care au preţurile plafonate. Asta se întâmplă în condiţii normale, nu este o măsură specială de criză. Zona care este liberă este zona de medicamente fără reţetă, cum este paracetamolul, şi la genul ăsta de produse ne uităm acum să vedem dacă nu avem penurie, unde avem lipsă de produse şi ce se întâmplă cu preţurile la produse gen paracetamol”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, la Antena 3.

Pandemia covid-19

În opinia sa, preţul unor categorii de produse alimentare de bază au înregistrat creşteri, în medie, cu 10-15% în prima parte a lunii martie în marile lanţuri comerciale, dar în prezent s-a constatat o revenire spre preţurile anterioare. În schimb, pe partea de carburanţi, Chiriţoiu a afirmat că se vede o scădere substanţială a preţurilor.

Preturile in criza. „Într-adevăr pe zona de carburanţi unde şi preţul internaţional scade şi consumul scade acolo este şi o parte bună. Pe zona de carburanţi vedem o scădere substanţială de preţuri. Pe partea de alimente sunt creşteri. Avem instrumentul acesta foarte bun, Monitorul Preţurilor, unde avem preţul la toate alimentele din toate magazinele care ţin de marile lanţuri comerciale. Deci, baza de date foarte bună, care ne arată că am avut în prima parte a lunii martie creşteri. Pe categoria de produs, creşteri erau pe undeva pe la 10-15%. Avem şi categorii unde nu au fost creşteri. Dar chiar şi acolo, unde au fost creşterile acestea de 10 -15% în medie, în ultima săptămână ne arată o revenire spre preţurile anterioare, cum este cel al fainei, dar şi pe celelalte categorii de produse de bază au avut loc scăderi. Vorbim de preţul mediu pe categorie, nu vorbesc de un brand anume. Nu exclud posibilitatea ca într-un lanţ de magazine un anumit brand să crească”, a spus preşedintele autorităţii de concurenţă.

Criza coronavirus

Preturi coronavirus. El a subliniat că aceste creşteri nu au fost consemnate la toate produsele alimentare de bază. „Sunt unele care au rămas pe loc, la unele chiar erau mai ieftine decât erau în noiembrie şi decembrie. Ne-am uitat pe ultimele patru luni. (…) Am văzut la făină în ultima perioadă o creştere, dar de câteva procente”, a exemplificat Chiriţoiu.

Preturile in criza. Nu în ultimul rând, şeful Consiliului Concurenţei susţine că îngrijorarea producătorilor români este mai degrabă că nu pot să exporte anumite produse unde există excedent şi rămân cu stocuri. „Sunt unele produse unde România are excedent comercial şi oamenii erau îngrijoraţi că rămân cu stocuri de produse. Imaginea este că la unele categorii avem creşteri, iar la alte categorii avem scăderi. La altele importăm foarte mult şi există îngrijorarea cum funcţionează lanţul acesta ca să ne putem aproviziona în continuare”, a mai spus preşedintele autorităţii de concurenţă.

Accesati si pariuri sportive.

Related posts

Saracii Europei! Romania, penultimul loc in UE la salariul minim. Topul salariului minim in Uniunea Europeana

Asaftei Bogdan

Veste tristă în plină inflație: salariul mediu scade!

Popescu Dan Cristian

Inflația din zona euro a fost de 5,5% în iunie. S-a situat sub așteptările analiştilor

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More