20.1 C
București
14 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Prigojin a fost ucis?! Anunțul venit chiar acum: Trădătorii trebuie împușcați

Lovitura de stat eșuată a șefului mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a reprezentat cel mai semnificativ afront la adresa celor 23 de ani de domnie ai președintelui Vladimir Putin. Acum, toată lumea se întreabă cine l-a ajutat pe șeful Wagner.

O scurtă și în cele din urmă eșuată tentativă de lovitură de stat a șefului mercenarilor ruși Evgheni Prigojin a reprezentat cel mai semnificativ afront la adresa celor 23 de ani de domnie ai președintelui Vladimir Putin. Acum, întrebările legate de ceea ce a urmărit Prigojin și cine l-ar fi putut ajuta au spulberat fațada invincibilului control al lui Putin asupra Rusiei.

Se dă o luptă în anturajul lui Vladimir Putin

„Ceea ce s-a întâmplat va exacerba lupta internă în anturajul lui Putin și în elitele rusești”, a declarat politologul Vladimir Fesenko. „Va crește sentimentul de paranoia al lui Putin că ar putea fi răsturnat în orice moment” a spus el.

Rebeliunea a început vineri seara, când trupele lui Wagner au capturat o instalație militară cheie din orașul Rostov pe Don, în sudul Rusiei, după ce au trecut granița din estul Ucrainei. În zilele care au trecut de atunci, membrii cercului intim al lui Putin au fost analizați cu atenție, existând rapoarte neconfirmate potrivit cărora a început o epurare a forțelor de apărare ale Rusiei.

Este vorba despre Prigojin însuși, un fost deținut care a transformat o operațiune de restaurant din Sankt Petersburg într-un contract profitabil cu Kremlinul ca „bucătarul lui Putin”, înainte de a-și îndrepta atenția către conducerea Wagner, grupul de mercenari privați brutali și foarte eficienți ai Rusiei. Când Putin s-a adresat sâmbătă națiunii, el a comparat acțiunea lui Prigojin „cu o lovitură de cuțit în spate”.

El se află acum în Minsk, capitala Belarusului – se pare că s-a cazat într-un hotel modest, unde ferestrele nu se pot deschide, într-un aparent efort de a evita moartea.

Apoi mai este Aleksey Dyumin, guvernatorul regiunii ruse Tula, care a fost cândva garda de corp personală a lui Putin. Dyumin, în vârstă de 50 de ani, a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării al Rusiei în 2015 și a fost mult timp vehiculat ca înlocuitor al lui Shoigu, pe care Priojin l-a hărțuit constant pentru eșecurile armatei în Ucraina.

Intermediarul lui Prigojin

Igor Girkin, celebrul ultranaționalist rus care a condus separatiștii pro-ruși care au încercat să smulgă regiunea Donbass de sub controlul Kievului în 2014, a făcut tot posibilul pentru a alimenta zvonurile privind loialitatea lui Dyumin față de Putin. Fără a furniza prea multe dovezi sau detalii, el le-a spus celor 900.000 de abonați ai săi de pe Telegram că Dyumin a fost „probabil” atras în insurecția lui Prigojin și „cumva implicat în conspirație”.

Pe Telegram au apărut speculații conform cărora Dyumin – și nu președintele belarus Alexander Lukașenko – a intermediat armistițiul cu Prigojin. Serviciul de presă al lui Dyumin a negat implicarea sa, potrivit Interfax, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze.

Șoimii ultranaționaliști ai Rusiei, care au criticat cu îndrăzneală modul în care Putin a gestionat războiul de aproape 17 luni din Ucraina și au cerut o escaladare majoră.

„Vremea necazurilor a început”, a declarat Girkin la o întâlnire la Moscova, duminică, a sute de personalități pro-război cunoscute sub numele de Clubul Patrioților Furioși. „Dacă președintele nu este pregătit să își asume responsabilitatea pentru război, trebuie să își transfere legal puterile.”

Aliații lui Vladimir Putin sunt dezamăgiți

Alți ruși pro-război, care rămân aliați ai lui Vladimir Putin, au fost în mod clar dezamăgiți de faptul că lui Prigojin i s-a permis să plece liber.

„Sunt ferm convins că în timp de război, trădătorii trebuie împușcați”, a declarat duminică Andrei Gurulyov, un cunoscut parlamentar pro-război, pentru postul de televiziune rusesc First Channel. „Indiferent de basmele pe care vi le spun, singura cale de scăpare pentru Prigojin este un glonț în cap”.

Evenimentele din weekend au scos la iveală un eșec flagrant din partea armatei, a serviciilor de securitate și de informații din Rusia – precum și a statului – în abordarea unei amenințări clare reprezentate de un grup armat care se îndreaptă spre Moscova.

Dezordinea evidentă de la Kremlin și incapacitatea sa de a face față în mod eficient lui Prigojin ar putea încuraja alți contestatari și servește ca o reamintire clară a faptului că Rusia nu este invincibilă în războiul său cu Ucraina, relatează Business Insider.

Related posts

Unde sunt cele mai mici preturi din UE. Vezi cu cat sunt mai ieftine legumele, carnea, branzeturile din Romania fata de media europeana

Asaftei Bogdan

ADEVARUL DESPRE PENSIONARII Romaniei: in ce judete creste alarmant numarul acestora, dar si unde scade consistent. VEZI situatia judet cu judet

Asaftei Bogdan

China, pregătiri pentru al III-lea război mondial, contra SUA. Cu cine vrea Xi Jinping să se alieze?

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix