10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Prigojin e tot în slujba lui Putin. Câștigă zeci de milioane de dolari din contracte guvernamentale

Prigojin e tot în slujba lui Putin. Câștigă zeci de milioane de dolari din contracte guvernamentale. Kremlinul continuă să finanțeze mercenarii Wagner prin companii deținute de Evgheni Prigojin.

Conractelese ridică la cel puțin 21 milioane de dolari și asta după revolta Wagner când s-a presupus că și-a pierdut toată influența la Kremlin.

Prigojin e tot în slujba lui Putin. Câștigă zeci de milioane de dolari din contracte guvernamentale
Însă Kremlinul continuă să finanțeze mercenarii Wagner prin contracte guvernamentale, autoritățile păstrând schema de finanţare anterioară revoltei.

În mod remarcabil, firmele aparținând „bucătarului lui Putin” au păstrat comenzile mari de prânzuri calde pentru școlile din suburbia Moscovei, arată site-ul privind achizițiile de stat.

„Acest lucru indică probabil că autoritățile au păstrat schema de finanțare implicită a operațiunilor Wagner PMC în Africa”, potrivit pravda.com.ua.

În ultima lună, firmele lui Prigojin au primit contracte majore.

Administrația orașului Mitișchi din regiunea Moscova va plăti 7,5 milioane USD Centrului de Nutriție Socială, iar administrația orașului Krasnogorsk va plăti 9,9 milioane USD companiei Prodfoodservice.

„Acest lucru indică faptul că un grup de companii deținute de bucătarul lui Putin a reușit să păstreze doi clienți mari guvernamentali în Oblastul Moscovei”, a subliniat presa.

Centrul pentru copii Artek și-a extins cooperarea cu companiile lui Prigojin. Acesta va plăti 2,7 milioane de dolari Fabricii de Alimentație Preșcolară pentru mese pentru copii în 2023.

Companiile lui Prigojin au primit contracte de la mai multe unități de asistență medicală din Moscova și Oblastul Moscovei în urma revoltei.

De asemenea, au fost încheiate contracte cu RussoCapital și AVK.

Toate contractele analizate au fost încheiate cu agenții guvernamentale civile.

Informații despre contractele de stat pentru alimentație militară nu se găsesc pe site-ul de achiziții publice, deoarece sunt clasificate.

Grupul de companii Concord al lui Prigojin, încă în joc

Însă companiile lui Prigojin furnizează hrană armatei ruse, fapt confirmat anterior de însuși fondatorul PMC Wagner, precum și de președintele rus Vladimir Putin.

Existența unei scheme de finanțare a operațiunilor Wagner PMC în Africa prin contracte guvernamentale a fost dezvăluită de însuși Prigojin într-o scrisoare către ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, postată de serviciul de presă al acestuia la 10 iunie.

Prigojin a spus că activitățile pro-ruse din Africa, Siria și alte țări arabe au fost finanțate prin contracte guvernamentale ruse gestionate de grupul său de companii Concord.

Omul de afaceri a spus că 1,5 miliarde de dolari au fost canalizate spre companiile sale din 2006.

După revolta lui Prigojin, Vladimir Putin a recunoscut că Guvernul rus a finanțat Wagner PMC în principal prin contracte de stat pentru catering militar.

Putin a spus că Grupul Wagner a generat 851,8 milioane de dolari în doar un an.

Wall Street Journal a estimat că firmele lui Prigojin au primit peste 5 miliarde USD în contracte guvernamentale în Rusia între 2014 și sfârșitul anului 2022.

În urma revoltei Wagner, prezentatorul TV și propagandistul rus Dmitri Kiseliov de la programul TV Rossia 1 Vesti Nedeli a menționat o sumă și mai mare în ceea ce privește contractele de stat primite de firmele trădătorului Prigojin – 18 miliarde USD.

Bloomberg a raportat că Prigojin va păstra unele dintre operațiunile sale în Africa după revolta sa, deși oficiali ai Guvernului rus au încercat să-l scoată din joc.

Related posts

Nou val de ninsori după episodul de primăvară. Temperaturile scad brusc

econtext

Soții Iohannis au făcut impresie în vizita din Portugalia. Ce ținute a ales Prima Doamnă

econtext

Andreea Esca, folosită într-o escrocherie online. Naivii au plătit câte 250 de euro

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More