Mult discutata decizie a guvernantilor de a restrictiona programul Prima Casa doar la credite in lei ar putea avea efecte pozitive, dar si negative. Partea buna e ca efectele pozitive s-ar putea extinde asupra intregii piete imobiliare din Romania.
Prin aceasta masura s-ar putea face trecerea catre evaluarea si tranzactionarea locuintelor in moneda nationala, insa variatia cursului ar putea misca pretul in sus si frecvent. Dar acest lucru va avea loc doar la inceput, urmand ca lucrurile sa se stabilizeze ulterior.
Econtext va arata care sunt avantajele si dezavantajele acestei masuri asupra pietei imobiliare si asupra romanilor, in general. De la inceput, trebuie spus ca e o masura salutara, cu efecte preponderent pozitive. Sau care ar putea deveni pozitive.
Piata imobiliara
Publicatia Econtext nu este la prima analiza privind piata imobiliara din Romania. Iata aici si alte analize de acest gen:
Cat mai costa sa-ti construiesti o casa: la noi si in restul Europei! VEZI cu cat cresc preturile
Avantaje si dezavantaje
Si, dupa cum spuneam, exista efecte pozitive si negative ale acestei masuri. Efectele negative vor aparea la inceput si ar putea fi de scurta durata.
IATA care sunt avantajele si dezavantajele ce vor decurge din restrictionarea programului Prima Casa la credite in lei:
- La inceput, un mare dezavantaj este ca preturile vor fi calculate in lei, dar raportate la euro. Initial, preturile se vor modifica destul de frecvent, pe fondul variatiilor de curs. Acesta este un dezavantaj, intrucat va tulbura foarte mult piata, iar cumparatorii vor astepta stabilizarea ei.
- Stabilizare care se va produce la un moment dat la un anumit curs si care se va mentine o perioada destul de mare de timp, indiferent de fluctuatiile leu/euro. Si care s-ar putea permanentiza.
- Un dezavantaj mare e ca preturile vor creste intr-o prima faza. Daca un proprietar cere 100.000 de euro pe un apartament, iar el va trebui sa exprime pretul in lei, el va cere mai mult decat cursul actual, pentru a-si acoperi o posibila depreciere a leului. De exemplu, daca ar cere 400.000 de lei pe o casa, iar cursul ar fi 4 lei = 1 euro, pretul ar fi de 100.000 euro la un moment dat. In schimb, daca leul se depreciaza si cursul ajunge la 5 lei = 1 euro, el ar castiga doar 80.000 euro. Ceea ce nu ar conveni proprietarului. Astfel incat el va avea tendinta sa scumpeasca. Mai mult, va scumpi chiar de la inceput, pentru a preveni o astfel de variatie de curs. In schimb, bineinteles, daca e sa se aprecieze leul, nu prea o sa-i vina sa lase din pret.
- Un mare avantaj, enorm chiar, e ca ar putea influenta preturile tuturor tranzactiilor imobiliare (in special pentru persoane fizice). Si le-ar putea influenta in sens pozitiv, ca ele sa se desfasoare doar in lei.
- Un alt mare avantaj este ca vom scapa de variatiile de curs la plata ratelor. Aceasta a fost, de altfel, una din principale tinte ale acestei restrictii.
- Din pacate, un mare dezavantaj va fi ca imprumuturile in lei sunt mai scumpe decat cele in valuta. In plus, bancile vor tinde sa-si compenseze costurile si vor avea tendinta de a impune dobanzi mai mari sau comisioane mai mari daca creditarea imobiliara se va orienta catre lei.
- Un alt potential avantaj va fi ca preturile ar putea chiar sa scada. Salariile in lei fiind pe minus sau in stagnare, cumparatorii nu vor mai avea aceeasi lejeritate in a contracta credite.
- Un alt avantaj este ca oamenii vor fi mai cumpatati in privinta contractarii unui credit, deoarece vor raporta totul la salariile lor si la cheltuieli.
http://www.econtext.ro/finante-banci/banci/prima-casa-doar-in-lei-apartamentele-s-ar-putea-ieftini-substantial-vezi-cum-se-vor-calcula-noile-preturi.html