28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Primul top in care suntem mai harnici decat nemtii: Topul statelor europene dupa numarul persoanelor care chiulesc de la munca. Vezi cati lenesi are Romania

Uluitor sau nu, exista un clasament in care romanii sunt mai muncitori decat nemtii, decat britanicii sau decat multe alte natiuni vest-europene.

In esenta, un top in care romanii sunt printre cei mai harnici din toata Uniunea Europeana.

Cine nu munceste

Econtext va prezinta clasamentul celor mai lenese tari din Uniunea Europeana. Mai precis, va prezentam procentul persoanelor care lucreaza putin in fiecare stat european.

Cat la suta din populatia fiecarei tari europene lucreaza putin, sub 20% din programul normal de lucru. Si mai direct: cati lenesi are fiecare stat european.

Doua sunt cauzele pentru care este ridicat procentul celor care muncesc putin: fie nu-si gasesc de lucru din cauza dificultatilor economice, fie nu doresc sa lucreze, din diferite motive (cum ar fi comoditatea = lenea).

Un motiv pentru a prefera lipsa de activitate in locul muncii il reprezinta, in unele tarii europene, si ajutoarele sociale. Acestea nu sunt neaparat consistente, dar multumitoare pentru a asigura un nivel optim de supravietuire. Da, ajutoarele sociale stimuleaza nemunca in multe cazuri.

Topuri, harti, analize, radiografii despre someri

Publicatia Econtext a realizat si alte analize privind piata muncii din Romania sau din comunitatea europeana. Le puteti citi aici pe cele mai recente:

HARTA NATIONALA A SOMERILOR in cei trei ani de criza. Cum a evoluat numarul somerilor din 2008 si pana in 2011 in toate judetele Romaniei

TOPUL judetelor in functie de numarul somerilor din mediul privat. Vezi cati someri din sistemul public/privat sunt in fiecare judet

Pe hartie, numarul angajatilor va creste in toata tara in acest an. Harta angajatilor din Romania in 2012

Topul judetelor din Romania dupa cheltuielile cu protectia somerilor. Radiografia reala a somajului in criza: vezi cat ne costa somerii din fiecare judet

Procentul lenesilor

Revenim la clasamentul europenilor care muncesc putin. Dupa cum spuneam la inceput, in acest clasament romanii stau mai bine decat multe natiuni europene. Pe scurt, suntem printre cei mai muncitori europeni.

Stam si mai bine la capitolul locuri de munca si, in plus, ajutoarele sociale nu asigura multora un trai fara ocupatie, chiar daca unii romani prefera sa supravietuiasca doar cu beneficiile sociale.

In total, circa 38 de milioane de europeni au o relatie ‚la distanta’ cu munca. Pe primul loc, tara cu cele mai multe persoane care lucreaza putin, este Irlanda. In aceasta tara, 22,9% din populatia adulta lucreaza sub 20% din programul normal de munca. In cifre, 847.000 de irlandezi erau intr-o relatie de dusmanie cu munca. Irlanda are o populatie de circa 4,5 milioane de locuitori.

Pe a doua pozitie se afla Marea Britanie, cu 13,1% din populatia adulta muncind sub 20% din programul normal. Adica, 6,2 milioane de englezi. Spania, care este lider la somaj in UE, se situeaza pe locul 10, ceea ce arata ca muncitul putin nu este un efect exclusiv al scaderii numarului de job-uri.

Unde e Romania?

Suprinzator, in topul lensilor, tara noastra este pe locul 23 din 27 de state europene. Aproape de necrezut, nu?

 

Dar iata cati romani sunt intr-o relatie de ‚neprietenie’ cu munca, dar si cati europeni lucreaza sub o cincime din programul normal de munca (NUMAR SI RATA PROCENTUALA DIN FIECARE STAT):

 

 

 

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/primul-top-in-care-suntem-mai-harnici-decat-nemtii-topul-statelor-europene-dupa-numarul-persoanelor-care-chiulesc-de-la-munca-vezi-cati-lenesi-are-romania.html

Related posts

Analiza Econtext. Harta angajatilor din tara noastra – cati angajati sunt in fiecare judet din Romania!

Asaftei Bogdan

Tancurile Leopard-2, în picaj, după eşecul din Ucraina. Discuțiile italo-franco-germane se prăbușesc

econtext

Corveta rusească Cyclone de 34.000.000$, scufundată pe fundul Mării Negre de racheta ATACMS

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix