-3.5 C
București
17 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Programul Visa Waiver implică și responsabilități. MAI, despre respectarea condițiilor de acces pe teritoriul SUA

Programul Visa Waiver nu este doar un simplu program de călătorie în SUA. Ministerul Afacerilor Interne a explicat că acest program este şi unul de securitate. De asemenea, români vor avea de respectat anumite condiții pe teritoriul SUA.

Programul Visa Waiver este un mecanism al securității

Ministerul Afacerilor Interne a subliniat că programul Visa Waiver nu este doar un sistem de simplificare a călătoriilor, ci și un mecanism de asigurare a securității.

„La 10 ianuarie 2025, secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, domnul Alejandro MAYORKAS, a anunţat includerea României în Programul Visa Waiver, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Washington. Apartenenţa României la Program presupune că cetăţenii români vor putea călători în SUA fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri, singura obligativitate fiind înregistrarea în Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA), arată MAI.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul de Interne, „procesul de aderare a României la Programul Visa Waiver a fost un proces complex, la care MAI a avut o contribuţie determinantă, care a presupus îndeplinirea mai multor criterii tehnice prevăzute de legislaţia americană, precum şi alinierea prevederilor şi politicilor interne în domeniul securităţii la standardele şi cerinţele Programului, pe linie de contraterorism, schimb de informaţii poliţieneşti, imigraţie, documente de călătorie şi de identitate, screeningul călătorilor. Asigurarea integrităţii procesului de eliberare a documentelor de călătorie, precum şi introducerea biometriei în acordarea cetăţeniei române au reprezentat, de asemenea, criterii de securitate importante care au fost îndeplinite de autorităţile române”.

Programul Visa Waiver

Acest program are în vedere combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale

Potrivit MAI, Programul Visa Waiver nu este numai un program de facilitare a călătoriilor ci şi unul de securitate, prin implementarea unor instrumente avansate pentru identificarea rapidă şi prevenirea ameninţărilor la adresa securităţii, respectiv Parteneriatul Consolidat pentru Securizarea Frontierei (EBSP) şi programul Automated Targeting System – Global (ATS-G).

„România, prin Ministerul Afacerilor Interne, şi-a asumat implementarea acestor instrumente, care vor consolida capabilităţile existente de asigurare a securităţii şi combaterea terorismului şi a migraţiei ilegale. Totodată, în vederea intensificării cooperării poliţieneşti cu SUA, a fost creată la nivelul Poliţiei Române, Unitatea de Investigaţii Criminale Transfrontaliere, cu scopul de a combate infracţiunile transfrontaliere şi traficul de migranţi, aceasta fiind singura structură de acest fel din regiune”, mai arată MAI.

De asemenea, un criteriu esențial a fost și rata de refuz a vizelor, care în anul fiscal 2024 (1 octombrie 2023 – 30 septembrie 2024) a fost de 2,61%, sub pragul de 3% prevăzut de legislația SUA, ca urmare a campaniei de informare derulate la nivel guvernamental, pentru reușita căreia MAI a avut un rol esențial.

Programul Visa Waiver implică o responsabilitate din partea românilor

MAI a mai subliniat în comunicat că „toate aceste demersuri au fost susţinute de un dialog permanent cu autorităţile americane, sub îndrumarea Coordonatorului Naţional de la nivelul Guvernului României, atât cu ocazia vizitelor de evaluare, ale consultărilor periodice, cât şi în cadrul formatelor de discuţii la nivel înalt în care au fost abordate aspecte ce necesitau progres, respectiv capitolele considerate încheiate în cadrul procesului, precum şi chestiunile de natură juridică ce trebuiau armonizate.

Decizia autorităţilor americane reprezintă o recunoaştere a eforturilor intense la nivelul administraţiei române, rezultatul excelentei cooperări bilaterale şi a Parteneriatului Strategic stabilit între România şi Statele Unite ale Americii, fiind totodată, un important pas spre consolidarea relaţiilor de cooperare în domeniul securităţii şi a celor de natură economică”.

Nu în ultimul rând, este important de evidențiat că facilitarea călătoriilor prin acest Program implică și responsabilitate din partea cetățenilor români, prin respectarea condițiilor de acces pe teritoriul SUA, care în fapt reprezintă măsuri pentru propria siguranță.

„Anunţul autorităţilor americane vine la scurt timp după aderarea deplină a României la spaţiul Schengen şi confirmă faptul că acţiunile coordonate ale Guvernului României pe aceste două dosare au fost un succes, de care vor beneficia toţi cetăţenii români”, a mai transmis MAI.

Related posts

ANM: Avertizare de cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi municipiul Ilfov. Populația, sfătuită să ia măsuri

econtext

Unul dintre cele mai mari festivaluri din Japonia, Tenjin Matsuri, va avea loc în premieră în Europa, la București pe scena Teatrului Național „I.L. Caragiale”

econtext

OMV Petrom, cel mai mare profit înregistrat în România în 2022. Cifrele s-au prăbușit în 2023

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More