Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat, joi, în transparenţă decizională valorile punctelor pentru medicina primară şi de specialitate din ambulatoriul clinic, acestea fiind de 6,2, respectiv 3,3 lei.
Val de proteste şi în Sănătate. Medicii de familie şi din ambulatorii au ieşit in strada şi scandează în fata CNAS. Medicii afişează pancarte pe care este scris: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”, „Plătim taxe – avem dreptul a sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”, „Unde au dispărut banii din sănătate?”.
CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.
Valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: pentru punctul per capita – 7,7 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu, a punctat, luni, într-o conferinţă de presă, că se propun „scăderi foarte greu de suportat” pentru medicina de familie şi pentru ambulatoriul de specialitate.
Ea a explicat că, dacă nu se prelungeşte contractul cu CNAS, consultaţiile se plătesc, nu se pot elibera bilete de trimitere – internare, reţete compensate, concedii medicale. „De câte ori au fost astfel de situaţii, noi am asigurat urgenţele”, a punctat Sandra Alexiu.
„Publicarea în transparenţă decizională la CNAS a proiectului de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale suplimentare şi împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps”, susţin medicii de familie din Bucureşti şi Ilfov într-un comunicat.
Protestele din Sănătate se extind în ţară. Miting al medicilor de familie şi din ambulatorii, în faţa Prefecturii Timiş
Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, dar şi câţiva pacienţi, participă, miercuri, la un protest în faţa Prefecturii Timiş, aceasta după ce luni ei au protestat în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Timişoara.
La protestul care are loc miercuri în faţa Prefecturii Timiş s-au alăturat şi pacienţi care au scris pe pancarte că sunt alături de medicii lor de familie.
Protestatarii spun că sunt nemulţumiţi de scăderea punctului de consultaţie şi că din această cauză, de la 1 februarie vor fi nevoiţi să îşi închidă cabinetele.
”Nu semnez pentru faliment!”, ”Dorim venituri care să prevină exodul medicilor din ţară!”, ”Vrem să fim plătiţi, nu batjocoriţi”, ”Încurajaţi medicii de familie tineri!”, ”Falimentul Medicinei de Familie nu rezolva deficitul bugetar”, ”Vrem venituri decente”, stă scris pe foi de hârtie pe care protestatarii le ţin în mâini.
Luni, medicii de familie şi cei din ambulatorii au protestat în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.