33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Putin a rămas fără cea mai valoroasă „bijuterie”. Era mândria armatei rusești

Ucrainenii au reușit să distrugă tancul T-90M, denumit și „Spărgătorul lui Putin”, care reprezintă cea mai modernă și bine protejată unitate blindată a forțelor ruse din Ucraina.

Tancul rus numit bijuteria lui Putin a căzut într-o râpă în timpul unei manevre de evitare a unei drone kamikaze ucrainene și, ulterior, a permis ucrainenilor să îl neutralizeze cu succes. Imaginile cu distrugerea tancului rusesc au fost publicate pe rețelele sociale de armata ucraineană și preluate de canalul Nexta.

Rusia a pierdut 32 de tancuri T-90M

În 2016, a fost lansat pentru prima dată tancul T-90M, cunoscut și ca „Prorîv” sau „Spărgătorul”. Aproximativ 100 de astfel de vehicule blindate făceau parte din arsenalul unor unități de elită din armata rusă înaintea izbucnirii conflictului în Ucraina.

Conform site-ului specializat în monitorizarea evenimentelor din Ucraina, Oryx, până în prezent, 32 de tancuri T-90M din dotarea Rusiei au fost pierdute în acest conflict (fie distruse complet, fie avariate).

În total, pierderile de tancuri ale Rusiei în Ucraina au atins cifra de 2218 (1423 distruse, 127 avariate, 120 abandonate și 548 capturate de către ucraineni), înregistrate până la data de 12 august 2023.

Cunoscut sub numele de „Spărgătorul lui Putin”, acest tanc este dotat cu un blindaj îmbunătățit, considerat a fi superior față de alte vehicule blindate din arsenalul armatei ruse. De asemenea, dispune de un nou model de tun și, conform informațiilor venite de la Moscova, este echipat cu sisteme moderne de navigare prin satelit.

Cu toate acestea, ofițerii britanici de informații militare semnalează că, în ciuda blindajului avansat, conceput pentru a rezista în fața celor mai moderne arme antitanc, tancul T-90M rămâne vulnerabil pe câmpul de luptă, mai ales în absența sprijinului din partea altor unități.

Momentul în care ucrainenii distrug „Spărgătorul” lui Putin
Un astfel de tanc a fost distrus de ucraineni și în 2022, atunci când imaginile cu momentul exploziei au devenit virale.

„Mândria industriei rusești de tancuri a fost distrusă de lansatorul de grenade antitanc portabil suedez Carl Gustaf. Mulțumim poporului suedez și regelui pentru ajutor”, a scris atunci Ministerul ucrainean al Apărării, într-un mesaj publicat pe Twitter, alături de imaginile cu blindatul rus distrus.

Related posts

Zelenski cere intensificarea ajutorului militar:”Nu avem timp şi nici alternative în faţa ofensivei”

econtext

De la începutul anului, peste 1.000 de soldați au dezertat din armata rusă: Fug de foame

econtext

Procedurile de achizitii publice vor fi simplificate. Se renunta la avizul unor institutii

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix