4 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Putin recunoaște eșecurile militare, dar continuă războiul

Putin își recunoaște eșecurile militare, dar continuă războiul. Aprobând criticile potrivit cărora armatei i-ar fi lipsit niște elemente de bază ca să poată continua războiul, președintele rus a afirmat că guvernul său a răspuns „tuturor cererilor armatei”.

După luni întregi de șocante evaluări din Rusia și din afara ei, potrivit cărora războiul său din Ucraina duce lipsă până și de resursele de bază care i-ar asigura victoria, miercuri, președintele Vladimir V. Putin și-a pronunțat propriul verdict legat de asemenea critici. Ele sunt îndreptățite, scrie The New York Times.

Putin recunoaște eșecurile armatei

Într-un discurs neobișnuit, rostit la Ministerul Apărării din Moscova, în care a recunoscut eșecurile Rusiei, președintele rus a prezentat o listă cu sectoarele pe care armata rusă ar trebui să și le îmbunătățească. El a spus că dronele trebuie să poată comunica țintele atacate prin niște mesaje codificate „în timp real”. El a mai spus că armata trebuie „să își întărească sistemul de comandă și control”, precum și capacitatea de a riposta în fața artileriei inamice.

Și el a recunoscut totodată diversele informații legate de trimiterea în luptă a unor soldați fără echipamentul de bază, cerându-le ofițerilor să controleze „trusele medicale, alimentele, rațiile, uniformele, încălțămintea, căștile de protecție și vestele antiglonț”.

Dar departe de a recunoaște înfrângerea, afirmațiile lui Putin la adresa problemelor din armată a ilustrat mesajul său arogant în aceeași zi în care președintele Ucrainei a vorbit despre unitatea cu Statele Unite: Rusia va continua să lupte.

„În materie de finanțare, nu există limite”, a spus Putin, el subliniind că, în cele din urmă, Rusia va învinge în Ucraina. “Țara și guvernul oferă tot ce dorește armata – tot”.

Apelul la istorie al „Țarului”

Deși rezistența Ucrainei a atras atenția întregii lumi cu ocazia vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Washington, Putin a înscenat propria sa adunare, adresându-se membrilor parlamentului, ba chiar și Patriarhului Kiril I al Bisericii Ortodoxe Ruse într-un discurs cu ocazia reuniunii anuale a comandaților din armată.

Comparând soldații ruși care luptă în Ucraina cu eroii care au respins armata invadatoare a lui Napoleon în 1812 și care l-au învins pe Hitler în 1945, Putin a dat de înțeles că războiul său era tot unul pentru existență – lăsând la o parte că acum Moscova este forța invadatoare.

El a căutat totodată să ofere imaginea unui om care controlează războiul și care este atent la nevoile soldaților de rând, la un moment dat, el cerându-le mai marilor armatei „să țină cont de critici”

La fel de important pentru Kremlin, Putin a căutat să manifeste o anume dârzenie în fața Occidentului – dorind astfel să spună că oricât de multe arme ar primi Ucraina și în pofida problemelor armatei ruse, Kremlinul este hotărât să triumfe până la urmă.

Oamenii lui Putin ar vrea pace în condițiile lor

În același timp, oficialii ruși reamintesc Occidentului că sunt dispuși să încheie un acord în vederea încheierii conflictului, dar în condiții impuse de ei.

„Rusia este întotdeauna deschisă unor discuții de pace constructive”, a declarat Serghei K. Șoigu, ministrul rus al apărării, după discursul lui Putin..

Șoigu a promis că va face schimbări în structura armatei, va înființa noi unități și va crește dimensiunea- țintă cu peste 300.000 de militari activi.

Dar, în timp ce mesajul părea să arate că Rusia și-ar putea corecta greșelile din mers și își va recăpăta avântul în război, experții se îndoiesc că intenția e realistă. Economia rusă, aflată în dificultate și apăsată de sancțiunile occidentale, își va impune propriile limite, hotărând astfel cât va putea cheltui Kremlinul pentru a-și întări armata.

Putin, la concurență cu Zelenski?

Nu se știa dacă evenimentul de miercuri a fost programat intenționat ca să contracareze importanta vizită a lui Zelenski la Washington, dar ea a avut un rol pentru un Kremlin extrem de atent să-și creeze o aură de unitate în jurul lui. Putin. Mai devreme în cursul zilei, Kremlinul și-a menținut linia conform căreia orice alte livrări occidentale de arme către Ucraina nu ar face decât să prelungească războiul.

„Desigur, toate astea duc la o agravare a conflictului”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, referindu-se la noile livrări de arme americane, „Și, practic,, nu sunt de bun augur pentru Ucraina”.

(Rador Radio România)

Related posts

Zeci de directori au fost unsi pe criterii politice de catre PDL! Vezi ce directori generali din companiile de stat au fost instalati in timpul guvernarii Emil Boc

Asaftei Bogdan

Grupul Wagner oprește recrutările „pe termen nedefinit”. Motivul invocat de Evgheni Prigojin

econtext

HARTA CONCEDIERILOR: Cati bancheri, avocati, brokeri au fost concediati in criza in fiecare judet din Romania

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More