33.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Război în Israel, ziua 37. Se dau lupte teribile în Fâșia Gaza. Mii de pacienți, doctori și alte persoane, blocate

Război în Israel, ziua 37. Armata israeliană a anunșat că va ajuta la evacuarea bebelușilor internați în spitalul Al Shifa, din Gaza. Sub această unitate medicală s-ar afla centrele de comandă ale Hamas. Totodată, presiunea asupra Israelului crește la nivel internațional. Summitul comun arab şi islamic de la Riad cere încetarea războiului împotriva teroriștilor Hamas.

Război în Israel, ziua 37. Se dau lupte grele între trupele Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) şi militanţi înarmaţi, în timp ce armata se apropie de spitalul Al-Shifa, unde Israelul spune că se află sediul principal al Hamas.

Mii de medici, pacienţi şi persoane strămutate sunt blocate în zona din jurul spitalului Shifa, fără electricitate şi cu provizii din ce în ce mai puţine, după cum anunță oficialii.

Critici îndreptate către Macron

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, l-a criticat sâmbătă pe președintele francez, Emmanuel Macron, într-o declarație făcută lângă premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„Aud câțiva lideri mondiali și mă întreb și îi întreb: Cum poți fi atât de tupeist încât să ne ții predici despre morală în apogeul luptei? O mie cinci sute de soldați, civili, femei și copii au fost răpiți sau uciși, s-a întâmplat cu doar o lună în urmă. Toată lumea a văzut ce s-a întâmplat”, spune Gallant. „Vreau să spun acelor lideri europeni care ne critică – statul Israel și poporul Israel în 2023 nu sunt în anul 1943.”

Armata israeliană a anunțat că se va implica în evacuarea copiilor internați în Spitalul Al Shifa, cel mai mare din Gaza. Armata va ajuta duminică la evacuarea copiilor. Informația a fost prezentată de contraamiralul Daniel Hagari, citat de France Presse şi Reuters. Oficialul IDF nu a dat explicații despre numărul copiilor care vor fi evacuați.

„Personalul spitalului Shifa a cerut ca mâine să ajutăm ca bebeluşii din secţia de pediatrie să ajungă la un spital mai sigur. Vom oferi asistenţa necesară”, a spus Hagari într-o conferinţă de presă.

ONG-ul israelian Physician for Human Rights-Israel a anunţat că „doi bebeluşi prematuri (sunt) morţi” după oprirea forţată a terapiei intensive. A fost vorba despre o pană de electricitate la acest spital. Organizaţia a avertizat asupra riscului cu care se confruntă alţi „37 de bebeluşi prematuri”.

În jurul spitalului Al Shifa se duc lupte grele între armata israeliană și teroriștii Hamas şi ai Jihadului Islamic.

Armata israeliană se implică în evacuarea palestinienilor

În incinta spitalului Al Shifa se află mii de persoane care s-au refugiat aici. Israelul bombardează Fâșia Gaza ca răspuns la atacul criminal comis de teroriștii Hamas la 7 octombrie.

Organizația teroristă Hamas folosește spitalul Al-Shifa din Gaza ca centru de comandă și control. Iar civilii aduși aici sunt folosiți ca scuturi civile, dar și pentru a camufla mișcările teroriștilor. Aceștia sunt eliminați cu greu de armata israeliană, obligată să poarte lupte grele în zonă.

Atac terorist asupra civililor evacuați

Trupele IDF, armata israeliană anunță că au eliminat un grup terorist Hamas care a atacat civili palestinieni. Soldații israelieni au deschis și au asigurat o rută de evacuare din spitalele Rantis și din Nasser, pentru civili. O altă rută suplimentară a fost asigurată pentru palestinienii care se deplasează spre spre sud.

În timp ce trupele israeliene, susțin oficialii armatei, au asigurat ruta, teroriștii Hamas au lansat un atac cu aruncătoare de grenade, RPG.

A urmat o confruntare între israelieni și teroriști, soldată cu eliminarea celor din urmă.

Rezoluția summitul de la Riad

Participanții la summitul comun arab şi islamic de la Riad cer încetarea războiului dintre Israel și teroriștii Hamas. Participanții au emis o rezoluție care face referire la așa zise crime de război şi „masacre barbare, brutale şi inumane”, relatează CNN. Aceștia cer ca armata israeliană să înceteze focul.

„Condamnăm agresiunea israeliană împotriva Fâşiei Gaza, crimele de război şi masacrele barbare, brutale şi inumane comise de guvernul colonial de ocupaţie împotriva poporului palestinian, inclusiv în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est. Cerem ca aceasta să fie oprită imediat”, se arată în rezoluţie.

Documentul precizează că summitul respinge caracterizarea acestui „război de răzbunare ca fiind (unul de) autoapărare”. Participanții mai cer Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să ia o „decizie decisivă şi obligatorie”. Ei cer ONU să impună încetarea războiului.

Război în Israel, armata israeliană lovită de Hamas

Teroriștii Hamas din brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, au transmis că au distrus total sau parțial peste 160 de ținte militare israeliene în Gaza. Între acestea se nunără inclusiv peste 25 de vehicule, scrie Reuters. Hamas spune că a provocat toate aceste daune în ultimele 48 de ore.

„Confruntarea este inegală, dar sperie și îngrozește cea mai puternică forță din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Abu Ubaida.

Armata israeliană susține că trupele sale au găsit și distrus muniție și dispozitive explozive într-o grădiniță. De asemenea, au fost distruse mai multe tuneluri din interiorul unor clădiri rezidențiale, scrie The Times of Israel.

Related posts

Iranul a atacat Israelul cu peste 100 de drone. Mai multe țări și-au închis spațiul aerian

econtext

Oficiali americani, pentru New York Times: Aproape 500.000 de soldați ucraineni și ruși au fost uciși în război până acum

econtext

CIA și-a pierdut rețeaua de spioni din China. SUA își schimbă strategia pe termen lung

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix