0.5 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Război în Ucraina, ziua 641. Zelenski cere apărare antiaeriană pentru a-și proteja exporturile de cereale

Război în Ucraina, ziua 641. Volodimir Zelenski a insistat că pentru a-și relua exporturile de cereale, Ucraina are nevoie de o puternică apărare antiaeriană, de care în prezent nu dispune.

Război în Ucraina, ziua 641. Zelenski a vorbit publicului după ce Rusia a lansat un atac asupra Ucrainei folosind 75 de drone în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Această acțiune din partea Kremlinului a marcat cel mai amplu atac cu drone înregistrat în timpul conflictului.

Conferința de presă comună a liderilor a fost brusc întreruptă de sunetul sirenelor de alarmă pentru atac aerian.

Ucraina necesită un sistem de apărare antiaeriană sporit pentru a asigura securitatea rutelor sale de export pentru cereale și pentru a proteja regiunile aflate la granița cu Rusia. Declarația a fost făcută sâmbătă de către președintele Volodimir Zelenski în cadrul unui summit internațional privind securitatea alimentară desfășurat la Kiev.

„Există un deficit de apărare antiaeriană – acesta nu este un secret”, a spus Zelenski la summitul „Grain from Ukraine” („Cereale din Ucraina”), la care au participat înalți oficiali din țări europene, printre care președintele elvețian Alain Berset și premierul lituanian Ingrida Simonyte.

Război în Ucraina, ziua 641. Zelenski denunță Holodomorul ca pe un genocid împotriva ucrainenilor
Volodimir Zelenski a mai subliniat în mod repetat sâmbătă că rememorarea marelui episod de foamete din 1932-1933, cunoscut sub numele de Holodomor, care a dus la pierderea a milioane de vieți ucrainene, este de o importanță „extrem de crucială”.

A caracterizat tragedia ca pe un „genocid” comis de Uniunea Sovietică.

Război în Ucraina

Volodimir Zelenski pe front. Sursa foto: Administratia Prezidentiala Ucraina

„Ei au încercat să ne extermine, să ne subjuge, să ne tortureze. Au eşuat. Ei au vrut să ne ascundă adevărul şi să muşamalizeze crimele teribile pentru totdeauna. Au eşuat”, a spus președintele ucrainean.

A continuat și făcut o analogie între Holodomorul din anii ’30 și actuala invazie rusă în Ucraina. La fel ca atunci, atacul implică lovituri asupra infrastructurii portuare și exporturilor de cereale ucrainene.
Cinci răniți la Kiev în urma celei mai mari atacuri cu drone asupra Ucrainei până în prezent
Capitala Ucrainei a suferit, conform oficialilor, cel mai mare atac cu drone al Rusiei din timpul războiului sâmbătă.

Cinci persoane au fost grav rănite în urma acestui atac, ce a început încă de la primele ore ale zilei.

Atacul a început în diverse cartiere ale Kievului în primele ore ale dimineții de sâmbătă, cu noi valuri de drone care au persistat odată cu răsăritul soarelui. Alerta de raid aerian a rămas activă timp de șase ore.

Forțele aeriene ale Ucrainei au declarat inițial că 71 din cele 75 de drone au fost doborâte. Ulterior au revizuit numărul avariilor la 74. Un purtător de cuvânt a declarat la televizor că 66 dintre acestea au fost doborâte deasupra Kievului și a regiunii înconjurătoare.

Elveția va aloca Ucrainei peste 100 de milioane de euro

Alain Berset, președintele Elveției, a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei asistență financiară în valoare de peste 100 de milioane de euro.

Aceste fonduri sunt destinate pentru activitățile de deminare a teritoriului, conform declarațiilor făcute în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

Berset a sosit sâmbătă la Kiev pentru discuții cu preşedintele ucrainean și pentru a participa la un summit privind securitatea alimentară.

„Considerăm deminarea umanitară drept o prioritate; aceasta are un impact direct asupra îmbunătățirii securității alimentare. Am decis să alocăm 100 de milioane de franci elvețieni (puțin peste 103 de milioane de euro)”, a spus președintele acestuia.

Related posts

Trei sferturi dintre palestinienii susțin terorismul Hamas. Sondaj șocant

econtext

Tone de peşte stricat au ajuns în farfuriile românilor. Era spălat cu oţet, apoi era vândut ca fiind peşte proaspăt

Axinte Dan

Putin a dat cărțile pe față. Motivul pentru care Rusia și-a retras armata din drumul către Kiev: „Asta ni s-a cerut”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More