30.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Război în Ucraina, ziua 799. Rusia, acuzată că a folosit armele chimice împotriva trupelor ucrainene

Statele Unite au acuzat miercuri Rusia că a încălcat Convenţia internaţională privind utilizarea armelor chimice prin folosirea agentului de sufocare cloropicrină împotriva trupelor ucrainene şi prin utilizarea „ca metodă de război” în Ucraina a agenţilor care în mod normal se folosesc de către forţele antirevoltă pentru a controla mulţimile, relatează Reuters.

„Folosirea unor astfel de substanţe chimice nu este un incident izolat şi este probabil determinată de dorinţa forţelor ruseşti de a alunga forţele ucrainene din poziţiile fortificate şi de a obţine câştiguri tactice pe câmpul de luptă”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Cloropicrina este inclusă pe lista agenţilor de sufocare interzişi de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, care a fost creată pentru a pune în aplicare şi a monitoriza respectarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice (CWC) din 1993. Forţele germane au lansat acest gaz împotriva trupelor aliate în timpul Primului Război Mondial, în una dintre primele utilizări ale unei arme chimice.

La începutul acestei luni, Reuters a relatat că armata ucraineană susţine că Rusia şi-a intensificat utilizarea ilegală a agenţilor de combatere a revoltelor, în timp ce face cele mai mari progrese în estul Ucrainei în mai bine de doi ani.

Rusia

În plus faţă de cloropicrină, forţele ruseşti au folosit grenade încărcate cu gaze CS şi CN, susţine armata ucraineană. Cel puţin 500 de soldaţi ucraineni ar fi fost trataţi pentru expunerea la substanţe toxice, iar unul a fost ucis prin sufocare cu gaze lacrimogene.

În timp ce civilii pot scăpa, de obicei, de gazele antirevoltă în timpul protestelor, soldaţii blocaţi în tranşee fără măşti de gaze trebuie fie să fugă sub focul inamicului, fie să rişte să se sufoce.

Folosirea gazului de către Moscova „provine din acelaşi manual ca şi operaţiunile sale de otrăvire”
Departamentul de Stat va transmite Congresului concluzia sa conform căreia utilizarea cloropicrinei de către Rusia împotriva trupelor ucrainene reprezintă o încălcare a Convenţiei privind substanţele chimice.

Folosirea gazului de către Moscova „provine din acelaşi manual ca şi operaţiunile sale de otrăvire” a regretatului lider al opoziţiei Aleksei Navalnîi în 2020 şi a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018 cu agentul neurotoxic Noviciok, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

De asemenea, diplomaţia americană a stabilit că Rusia a încălcat interdicţia din CWC privind utilizarea agenţilor antirevoltă ca metodă de război. Departamentul de Stat a precizat că sancţionează trei entităţi de stat ruseşti legate de programele de arme chimice şi biologice ale Moscovei, inclusiv o unitate militară specializată care a facilitat utilizarea cloropicrinei împotriva trupelor ucrainene. Patru companii ruseşti care sprijină cele trei entităţi au fost, de asemenea, sancţionate, a precizat comunicatul Departamentului de Stat. Sancţiunile îngheaţă orice active americane aparţinând entităţilor vizate şi, în general, interzic americanilor să facă afaceri cu acestea.

Rusia a încălcat CWC. Ce urmează

Separat, Trezoreria americană a impus sancţiuni împotriva a trei entităţi şi două persoane implicate în achiziţionarea de articole pentru institutele militare ruseşti implicate în programele de arme chimice şi biologice ale ţării.

Aceste sancţiuni se numără printre noile măsuri anunţate miercuri de Statele Unite care vizează Rusia din cauza invaziei sale la scară largă în Ucraina din 2022.

CWC interzice producţia şi utilizarea armelor chimice. De asemenea, aceasta impune celor 193 de ţări care au ratificat convenţia, printre care se numără Rusia şi SUA, să distrugă toate stocurile de substanţe chimice interzise.

Este de aşteptat ca Departamentul de Stat să transmită şi OIAC concluzia sa conform căreia Rusia a încălcat CWC.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcarea tratatului în cadrul reuniunilor OIAC. Dar organizaţia spune că nu i s-a cerut în mod oficial să deschidă o anchetă privind utilizarea substanţelor interzise în Ucraina.

Related posts

Israelul a reînceput războiul din Gaza în această dimineață și acuză Hamas de încălcarea acordului de armistițiu

econtext

Romania, locul doi in UE la MOARTEA LENTA a companiilor. VEZI in ce ritm alarmant cresc costurile companiilor din tara noastra

Asaftei Bogdan

Cum atacă distrugătorul HMS Diamond, lung cât Arena Națională? Rachetele Aster lovesc la 120 km

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix