33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Război în Ucraina ziua 809. Lupte grele în zona Harkov. Autoritățle ucrainene evacuează civilii din zonă

Război în Ucraina ziua 809. Peste 300 de civili au fost evacuați din comunitățile de graniță din regiunea Harkov, în contextul luptelor grele din zonă. Anunțul a fost făcut de ministrul de interne Ihor Klymenko, citat de kyivindependent.com. În zonă au loc lupte grele între forțele rusești și apărătorii ucraineni, iar viața cetățenilor civili este în pericol.

Război în Ucraina ziua 809. Mai multe unități ale Ministerului de Interne au fost transferate în regiune și fac eforturi pentru a proteja și evacua populația civilă din zonele de conflict. În total, cel puțin 1.775 de civili din regiunea Harkov au fost evacuați din casele lor, a informat guvernatorul Oleh Syniehubov.

⚡Over 1,700 civilians evacuated from Kharkiv Oblast over past day.

Over the past day, 1,775 civilians in Kharkiv Oblast have been evacuated from their homes amid renewed Russian attacks on the region, Governor Oleh Syniehubov reported on May 11.https://t.co/0306CaYbqt

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 11, 2024

Război în Ucraina ziua 809. Luptele dintre forțele rusești și apărea ucraineană s-au reluat în regiunea Harkov. Pe fondul intensificării asalturilor, Rusia anunţă că a cucerit cinci sate în Harkov şi unul în Doneţk.

Începând de vineri, forţele ruseşti au reluat operațiunile militare în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei, aflată la graniţa cu Rusia. În zonă au loc lupte grele, iar preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat că este vorba despre o nouă ofensivă. Ministerul Apărării din Ucraina a anunţat că au fost trimise unităţi de rezervă în nordul regiunii, în timp ce în unele localităţi este evacuată populaţia.

Kharkiv Front, these moments pic.twitter.com/WCD0ugoFDE

— S p r i n t e r F a c t o r y (@Sprinterfactory) May 11, 2024

Război în Ucraina ziua 809

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că situația este „extrem de dificilă” în regiunea Donețk și că Ucraina se apără în nordul regiunii Harkov. El a precizat că forțele ucrainene rezistă în jurul localităților de frontieră din nordul regiunii Harkov, în discursul său de seară din 11 mai.

Armata rusă ar fi încercat o pătrundere în linia de apărare a Ucrainei în regiunea Harkov pe 10 mai, dar luptele continună. Sunt bătălii în curs de desfășurare, a anunțat Zelenski, în jurul localităților Strilecha, Krasne, Morokhovets, Oliinykove, Lukiantsi, Hatyshche și Pletenivka.

„Trupele noastre au desfășurat contraatacuri acolo pentru a doua zi, protejând teritoriul ucrainean”, a declarat președintele.

Armata ucraineană a declarat că trupele Moscovei au fost suprinse în satele de frontieră din „zona gri”. În timp ce Rusia a susținut capturarea a cinci așezări locale: Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylne și Strilecha.

Situație dificilă în Donețk

Situația ar fi, de asemenea, „deosebit de tensionată” în regiunea Donețk, în direcția Pokrovsk, în apropierea satelor Semenivka și Netailove.

„Sunt peste 30 de ciocniri pe zi, este extrem de dificil”, a declarat Zelensky.

Forțele ucrainene continuă să se apere și pe alte direcții din regiunea Donețk, și anume în jurul localităților Kupiansk, Lyman, Siversk, Kramatorsk și Vermivka.

„Mulțumesc fiecăreia dintre brigăzile noastre, care apără cu curaj pozițiile, respinge asalturile, distruge (forțele rusești). (…) Întreruperea planurilor ofensive rusești este acum sarcina numărul unu”, a spus Zelensky.

⚡️ Zelensky: Ukraine defends in northern Kharkiv Oblast, ‘extremely difficult’ situation in Donetsk Oblast.https://t.co/gKW54xZarn

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) May 11, 2024

Rusia spune că a ocupat cinci localități

Rusia anunţă că a cucerit cinci sate în regiunea ucraineană Harkov şi unul în Doneţk Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele sale au cucerit cinci sate de frontieră în regiunea ucraineană Harkov. Moscova a exploatat avantajul său tot mai mare pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, relatează Reuters. Ministerul rus a declarat că forţele sale au cucerit satele Pletenivka, Ohirţeve, Borîsivka, Pîlna şi Strilecina, la graniță. De asemenea, a fost ocupată localitatea Keramik din regiunea Doneţk, mai la sud.

Aici Moscova a făcut progrese lente, dar constante, de când a cucerit vechiul bastion ucrainean Avdiivka, în februarie.

Oficialii ucraineni au declarat că Rusia a lansat o nouă ofensivă transfrontalieră în jurul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Militarii ruși au încercat să avanseze şi mai mult, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleh Sîniehubov.

Forţele ruseşti au atacat prima dată regiunea Harkov în februarie 2022. Au fost alungate din cea mai mare parte a provinciei după o contraofensivă fulgerătoare în luna septembrie a aceluiaşi an. De atunci, regiunea Belgorod, învecinată cu Rusia, a fost supusă unor atacuri regulate cu drone şi artilerie ucrainene.

Security Service of Ukraine has prevented terrorist attacks that Russia planned to carry out in Kyiv on May 9

„The SBU has worked ahead of time, the perpetrators of the terrorist attack have been detained red-handed,” the spokesman for the security service, Artyom Dekhtyarenko,… pic.twitter.com/N7QnVdPzOB

— NEXTA (@nexta_tv) May 11, 2024

Război în Ucraina ziua 809.FSB pregătea atacuri teroriste la Kiev

Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut o rețea de spioni ruși care pregăteau atacuri teroriste la Kiev pentru 9 mai. Informația a fost prezentată de Ukrainska Pravda, care-l citează pe Artem Dehtiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU. Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că instigatorii atacului era Direcția Principală de Informații a Rusiei (GRU).

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a fost proactiv”, spune purtătorul de cuvânt al SBU.

El a subliniat că autorii atacului terorist programat „au fost prinși în flagrant și arestați”. Artem Dehtiarenko a precizat că au fost colectate informații și dovezi care atestă implicarea Rusiei.

Incidentul vine la doar câteva zile după ce SBU a reținut doi colonei din serviciul de protecţie şi pază, acuzaţi că au complotat în vederea asasinării lui Zelenski şi a altor oficiali de rang înalt. SBU a spus că asasinatele trebuiau să fie un „cadou” pentru Vladimir Putin, care a depus jurământul pentru un nou mandat. Potrivit Kievului, cei ar fi fost recrutaţi de Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Related posts

Ucraina: Voluntari din peste 50 de țări luptă împotriva ocupanţilor ruşi în cadrul Legiunii Internaționale

econtext

Cea mai mare paradă militară în Polonia de la căderea comunismului: Tancuri Abrams, K2, sisteme HIMARS și Patriot au defilat pe străzile Varșoviei

econtext

Rusia își mută sistemele de apărare S-400 de la granițele NATO. Pierderile din Ucraina sunt uriașe

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix