21.6 C
București
3 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Război în Ucraina, ziua 862. Kievul acuză Rusia pentru moartea a 110 prizonieri de război. Zelenski îi cere lui Trump să prezinte planul de pace

Război în Ucraina, ziua 862. Autoritățile de la Kiev spun că cel puțin 110 prizonieri ucraineni au fost executați în captivitate, în Rusia. Totodată, este investigată moartea altor 62 de soldaţi, executaţi de ruși în timp ce încercau să se predea.

Parchetul General al Ucrainei a anunțat că există informații despre cel puțin 110 prizonieri de război ucraineni executați de ruși. Potrivit sursei citate, numărul are în vedere datele de la începutul invaziei. În acelaşi timp, autorităţile ucrainene investighează moartea altor 62 de soldaţi. Aceștia au fost executați de forțele ruse în timp ce se predau.

Război în Ucraina, ziua 862 

Iuri Belousov, reprezentant al Parchetului General al Ucrainei a avansat un număr de peste 100 de prizonieri ucraineni omorâți în captivitate. Foștii militari au fost uciși după ce au fost capturați, în centrele de detenție. El a dat exemplu centrul de la Olenivka unde au fost executați cel puțin 53 de prizonieri, în mai multe explozii. Incidentul s-a petrecut în vara anului 2022. Oficialul de la Kiev a precizat că informațiile nu sunt complete.

„În total, peste 110 dintre soldaţii noştri au fost executaţi în centre de detenţie după ce au fost capturaţi. Printre ei sunt şi cei din Olenivka”, a afirmat Belousov într-un interviu acordat agenţiei ucrainene de stat Ukrinform.

El a spus că investigarea acestor cazuri este foarte dificilă deoarece anchetatorii nu au acces la locul faptei și nici la corpurile victimelor. Cu toate acestea, a precizat Iuri Belousov, există tehnologii care facilitează aceste investigații. Pe de altă parte, se știe că tortura aplicată prizonierilor de război ucraineni are un caracter sistematic, în centrele rusești de detenție. Tortura este parte integrantă a politicii de stat ruse, a subliniat Belousov.

„Avem o unitate separată care se concentrează pe acest gen de probleme. Este doar o chestiune de timp până când aceşti oameni vor cădea în mâinile noastre”, a declarat Belousov, referindu-se la autorii faptelor respective.

#GenevaConvention III protects prisoners of war. At the same time, more than 100 ?? POWs were executed in ?? prisons since the beginning of full-scale ?? invasion, says @GP_Ukraine. Most were subjected to systematic physical and mental torture. Currently, ?? investigators are… pic.twitter.com/LFHgtAyHj7

— Гюндуз Мамедов/Gyunduz Mamedov (@MamedovGyunduz) July 3, 2024

Zelenski îl invită pe Trump să-i expună planul de pace în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vrea să-l audă pe Donald Trump prezentându-și planul de pace pentru Ucraina. El a spus că și-ar dori să-l audă explicând cum intenţionează să pună capăt războiului în doar 24 de ore, relatează DPA.

„Dacă Trump ştie cum să pună capăt acestui război ar trebui să ne spună astăzi (…) Dacă există riscuri pentru independenţa Ucrainei, dacă ne-am putea pierde statalitatea, vrem să fim pregătiţi pentru asta, vrem să ştim”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Bloomberg Television.

Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului în Ucraina „în 24 de ore”. El nu a dat detalii despre ce ar presupune acest lucru. Politologii și experții militari au apreciat că Trump ar obliga Kievul să cedeze pretențiilor lui Vladimir Putin și să renunțe la teritoriile pentru care luptă.

Război în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 862. Zelenski propune o întâlnire cu Trump

În acest context, Zelenski a declarat că este dispus să se întâlnească cu Trump şi echipa sa ca să le asculte propunerile.

„Vrem să înţelegem dacă în noiembrie vom avea sprijinul puternic al SUA sau vom rămâne singuri”, a afirmat liderul ucrainean.

Declaraţiile preşedintelui ucrainean survin la o zi după ce publicaţia Politico, a relatat că Donald Trump este dispus să facă concesii Rusiei. Iar una ar fi blocarea extinderii NATO spre Est, în special cu Ucraina și Georgia.

Publicația a relatat că acesta ar fi dispus să negocieze cu Vladimir Putin preluarea teritoriului ocupat în război. În acest sens a citat experți în securitate naţională şi asociaţi cu Trump.

Război în Ucraina

Rusia vrea să livreze gaze Europei prin Ucraina

Rusia ar dori să continue livrările de gaze spre Europa prin Ucraina, după 31 decembrie 2024. La această dată expiră acordul de tranzit, însă o decizie finală depinde de Ucraina. Afirmația îi aparține vicepremierului rus Alexander Novak, transmite Itar Tass. Rusia exportă gaze naturale spre Europa prin Ucraina și plătește, pentru utilizarea rețelei sale de gazoducte. Acordul va expira la finele lui 2024.

„Asta depinde de Ucraina în primul rând. Tranzitul se face via teritoriul lor, ei sunt cei care au propriile lor reguli. Depinde de dorinţa lor”, a spus Novak. „Noi suntem gata să livrăm gaze, aceasta nu este o problemă pentru noi”, a spus Novak.

Kievul a anunțat că nu intenționează să prelungească acordul pe cinci ani cu Gazprom sau să semneze un nou acord. Rusia exportă anumite cantități de gaze în Austria, Ungaria şi Slovacia. Datele Gazprom arată că, în 2022, Rusia a livrat Europei 63,8 miliarde metri cubi de gaze, prin diferite rute. Volumele au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi anul trecut.

Înainte de război, Gazprom exporta anual aproximativ 177 miliarde metri cubi de gaze, spre pieţele sale cheie din Europa şi Turcia.

Război în Ucraina

Germania nu se va deveni parte în război în Ucraina

Germania nu va deveni parte în războiul din Ucraina, prin continuarea ajutoruui în lupta contra Rusiei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. El a încercat să-şi liniștească conaţionalii, informează DPA. Pe de altă parte, Comisia pentru Buget a coaliţiei de guvernare a aprobat achiziţionarea de tancuri, muniţie şi sisteme de apărare aeriană de peste 6 miliarde de euro, conform unor surse citate de Reuters.

Olaf Scholz a respins ideea unei încetări a focului în Ucraina în condiţiile impuse de Rusia. El a spus că o încetare a focului care implică capitularea Ucrainei este ceva ce nu poate fi acceptat. Scholz a subliniat că este o chestiune abstractă.

Putin „a declarat că este dispus să accepte o încetare a focului dacă Ucraina îi oferă şi mai multe anexări pe gratis, ca să spun aşa”, a afirmat cancelarul german. El a făcut aluzie la o așa zisă „ofertă” de pace propusă de Rusia înaintea summitului organizat de Ucraina în Elveţia. Putin a condiționat începerea discuţiilor de pace cu Kievul, de retragerea trupelor ucrainene din regiunile revendicate de Moscova.

Ucraina mai trebuie, a cerut Putin, să renunţe la aspiraţia de a deveni membră a NATO, iar Occidentul trebuie să recunoască „noile realităţi teritoriale” şi să nu le mai pună în discuţie. Toate acestea arată că Putin nu are nicio intenţie de a pune capăt războiului, a concluzionat Scholz.

1

Guvernul de la Berlin pregătește achiziția de armament

Comisia pentru Buget a Germaniei a aprobat achiziţionarea de tancuri, muniţie şi sisteme de apărare aeriană în valoare de peste 6 miliarde de euro. La începutul războiului, în 2022, Olaf Scholz a anunțat „Zeitenwende”, un fond special de 100 de miliarde de euro pentru reînarmare.

Achiziţiile de armament autorizate includ 105 tancuri Leopard 2 A8 de la producătorul de armament KNDS pentru 2,93 miliarde de euro. Există, de asemenea, o înţelegere pentru a cumpăra până la 200.000 de obuze de artilerie pentru circa 1,3 miliarde de euro de la Diehl şi Nammo. În plus, Germania vrea să achiziționeze patru sisteme de apărare aeriană Patriot pentru 1,35 miliarde de euro.

O parte din tancurile Leopard vor echipa o brigadă de luptă din Lituania. Altele vor consolida forţa de 300 de tancuri din Germania. Armata germană se aşteaptă să primească noile tancuri, cea mai avansată versiune, între 2027 şi 2030.

Related posts

Hamas respinge ideea unui coridor umanitar propusă de Egipt: „Ar forţa poporul palestinian să îşi părăsească patria”

econtext

Donald Trump, mai aproape de încarcerare. Ce a mai făcut de data asta fostul şef de stat

econtext

NUME GRELE pe lista demnitarilor a caror avere ar putea fi confiscata: doctorul lui Adrian Nastase, sindicalistul Petcu, fostul senator Radulescu. VEZI lista celor 26 care ar putea pierde milioane

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More