26.5 C
București
10 octombrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Războiul bombarierelor invizibile nucleare: Avionul Chinei H-20 înfruntă B-21 Raider al SUA

Războiul bombarierelor invizibile nucleare: Avionul Chinei H-20 este aproape de lansartea oficială și va controla indo-pacificul. El va avea un rival – avionul invizibil B-21 Raider al SUA.

Bombardierul invizibil al Chinei Xi’an H-20 (foto jos), care a fost dezvoltat timp de mai bine de un deceniu, se apropie de primul său zbor. Oficialii chinezi spun că „Nu există blocaje, toate problemele au fost rezolvate”.

Războiul bombarierelor invizibile nucleare: Avionul Chinei H-20 înfruntă B-21 Raider al SUA. Între timp, în urmă cu câteva luni, SUA au declarat că avionul său invizibil B-21 Raider a intrat în producție în ritm redus.

Un oficial anonim din cadrul serviciilor de informații americane a afirmat că bombardierul invizibil al Chinei a întâmpinat multe probleme de proiectare tehnică și probabil că nu va fi „nici pe departe la fel de bun” ca și bombardierele americane.

Există probleme legate de observabilitatea scăzută, de motorul aerian. Din punct de vedere tehnologic, bombardierul Chieni este cu mult în urma bombardierelor SUA – B-2 sau B-21 (foto jos).

Războiul bombarierelor
Războiul bombarierelor invizibile nucleare

Pe de altă parte, Departamentul american al apărării (DoD) și Forțele Aeriene ale SUA (USAF) au evidențiat progresele chineze în domeniul aerian și spațial pentru a obține o mai mare alocare bugetară pentru apărare și sprijin pentru programele aerospațiale majore.

Noul bombardier, combinat cu rachetele aeriene avansate ale Chinei, ar oferi Chinei o mai bună penetrare în Pacificul de Vest și în Himalaya. Noul bombardier ar constitui o parte importantă a „triadei” nucleare de clasă, alături cu SUA și Rusia.

Bombardiere chinezești

Forțele Aeriene ale Chinei (PLAAF) au operat sute de bombardiere Il-28, inclusiv 300 de bombardiere licențiate și au produs varianta H-5 din 1965. Toate avioanele Il-28 sunt retrase din uz începând cu 2011.

Xi’an H-6 este un bombardier bimotor cu reacție, o versiune construită sub licență a avionului sovietic Tupolev Tu-16, și este principalul avion de bombardament chinezesc. China a introdus Tu-16 în 1958. Primul zbor al H-6 a avut loc în 1959, iar H-6 a intrat în serviciu în 1969.

China a construit 230 de aeronave, iar aproximativ 180 de variante sunt cunoscute ca fiind în serviciu. Există variante pentru livrare nucleară, o variantă care transportă șase rachete de croazieră, aeronave de realimentare în zbor (FRA) și aeronave de război electronic, printre altele.

H-6 are o rază de acțiune operațională de doar aproximativ 3000 km și, prin urmare, o capacitate de penetrare limitată. Fiind o platformă mare și lentă, aceasta va fi detectată din timp și interceptată. China a stors cât de mult a putut din bombardierul H-6; acesta este depășit acum, așa că este timpul să treacă mai departe.

Xi’an H-20 (video sus) este un bombardier invizibil subsonic proiectat. Acesta va fi primul bombardier strategic dedicat dezvoltat de China, al cărui gând a fost dezvăluit în septembrie 2016.

Se preconizează că H-20 va avea un design de tip „aripă zburătoare”, va avea o capacitate de încărcare de aproximativ 10 tone de arme convenționale sau nucleare și o rază de acțiune de cel puțin 8.500 km. Fotografiile din domeniul public arată prize de aer zimțate, aripi de tip „cranked-kite” și suprafețe pliabile cu două cozi care pot fi comutate între cozi orizontale și cozi în V.

Războiul bombarierelor invizibile

În martie 2024, în timpul celei de-a doua sesiuni a celui de-al 14-lea Congres Național al Poporului, vicecomandantul PLAAF, Wang Wei, a indicat că H-20 va fi dezvăluit „foarte curând”.

Chiar dacă H-20 va efectua primul zbor în 2025, nu va fi introdus mai devreme de 2030 și va avea nevoie de încă un deceniu pentru a deveni pregătit de luptă.

Bombardiere americane actuale

SUA a avut în mod tradițional o flotă mare de bombardiere strategice. Au construit aproape 750 Boeing B-52 Stratofortress cu opt motoare, începând cu 1952. Avioanele vor continua să zboare și după 2050.

Au avut peste o sută de bombardiere supersonice Rockwell B-1 Lancer cu aripă oscilantă începând cu 1973. 45 de B-1B sunt încă în serviciu și ar putea fi retrase după 2036.

Bombardierul invizibil Northrop Grumman B-21 „Raider”, parte a programului Long Range Strike Bomber (LRS-B), a efectuat primul zbor la 10 noiembrie 2023. Unii descriu B-21 ca fiind „primul avion de generația a șasea din lume”, cu tehnologii de comandă și control comune pentru toate domeniile pentru a face schimb de date între platforme.

Numărul 21 provine din secolul 21, iar cuvântul „Raider” îi onorează pe americanii de la Doolittle Raiders care au atacat Tokyo, Japonia, la 18 aprilie 1942. B-21 este mai mic și mai ușor decât B-2 și este proiectat cu o arhitectură modulară, cu sisteme deschise, pentru a permite actualizări ușoare și, potențial, posibilitatea de a exporta componente către cumpărători străini.

În prezent, există o singură aeronavă de testare, dar șase aeronave fac parte din producția în ritm redus care a început. Se preconizează că va intra în serviciu până în 2027. Este o aeronavă mai mică, cu o sarcină utilă relativ mai mică, de 9,1 tone

În decembrie 2022, costul B-21 a fost estimat la 700 de milioane de dolari pentru fiecare aeronavă.

Related posts

ADEVARUL DESPRE PENSIONARII Romaniei: in ce judete creste alarmant numarul acestora, dar si unde scade consistent. VEZI situatia judet cu judet

Asaftei Bogdan

Reteta succesului: Ce trebuie neaparat sa faci daca vrei sa ajungi primar! Zece lucruri pe care le-au facut toti candidatii care au cele mai mari sanse de a fi votati de Dan Irimia – Iunie 08, 2012 – 01:53

Asaftei Bogdan

Rusia acuză Occidentul pentru că sponsorizează terorismul nuclear

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More