0.4 C
București
18 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Războiul din Ucraina se apropie de România. Putin vrea „graniță” pe Nipru până în Marea Neagră

Războiul din Ucraina se apropie de România. Putin vrea „graniță” pe Nipru până în Marea Neagră. Ministerul Apărării din Ucraina a comunicat la 10 ianuarie 2025, că Marina a desfășurat ambarcațiuni de patrulare fluviale RAB fabricate în SUA, pentru a contracara Rusia.

Războiul din Ucraina se apropie de România. Putin vrea „graniță” pe Nipru până în Marea Neagră.

Marina ucraineană a desfășurat ambarcațiuni de patrulare fluviale RAB fabricate în SUA, pentru a contracara Rusia. Desfășurarea acestora marchează o mutare strategică pe securizarea căilor navigabile cheie, în special pe râul Nipru, care joacă un rol crucial în logistica și apărarea teritorială a Ucrainei.

Războiul din Ucraina se apropie de România. Putin vrea „graniță” pe Nipru până în Marea Neagră
Aceste nave sunt gata să consolideze capacitățile maritime ale Ucrainei în zonele fluviale și de coastă.

Liderul rus, Vladimir Putin, avea pregătit Planul B, dacă nu-i reușea „ofensiva blitzkreig” împotriva Kievului.

Planul B al lui Putin prevede împărțirea Ucrainei în două, numită și „opțiunea coreeană”, în stânga și dreapta Niprului, creând o „graniță” până unde râul se varsă în Marea Neagră, principalul obiectiv fiind securizarea zonelor cucerite și securizarea Crimeei.

Putin, prin ofensivă din estul Ucrainei, pare că încearcă să câștige cât mai mult ”spațiu vital” pentru a îndeplini acest obiectiv, care va constitui, în cazul negocierilor cu Administrația Trump, un conflict înghețat la granița de est a Europei.

Pentru Rusia, acest spațiu îi va resurse importante, ce s-ar întinde din Donbas până la Marea Neagră și o poziție strategică pentru a împiedica o rută logistică către Ucraina.

Bărcile de patrulare fluviale RAB sunt o completare cheie pentru flota navală a Ucrainei, special concepute pentru a excela în medii precum râuri, estuare și apele de coastă.

Cu funcții avansate, inclusiv viteză mare, protecție blindată și armament modular, aceste bărci sunt pregătite pentru a face față unei game variate de misiuni, de la transportul de trupe și recunoaștere până la contracararea navelor ostile și protejarea infrastructurii vitale, potrivit Army Recognition.

Nipru, punct focal al războiului Rusiei în Ucraina

Râul Nipro, care se varsă în Marea Neagră, a devenit un punct focal al conflictului, servind ca o barieră naturală și o arteră critică de transport.

Forțele ruse au încercat în mod repetat să perturbe controlul Ucrainei asupra acestei căi navigabile vitale, făcând securitatea acesteia o prioritate urgentă.

Introducerea bărcilor RAB oferă Ucrainei un avantaj atât de necesar, permițând capabilități de răspuns rapid și o eficiență sporită a patrulei în zonele contestate.

În partea de nord-vest a Mării Negre, în care este inclusă Odessa și România) rușii au distrus barajul de la Nova Kahovka, de pe Nipru, la 5 iunie 2023, generând un spectru larg de pericole, inclusiv cel al apariţiei de mine în zona litoralului românesc.

Pentru a contracara acțiunile ostile ale Rusiei, Ucraina a decis o prezență sporită în regiunea Mării Negre, unde operațiunile au devenit din ce în ce mai periculoase din cauza loviturilor cu rachete rusești și a blocajelor navale.

Versatilitatea și tehnologia avansată ale bărcilor RAB au un rol decisiv în descurajarea forțelor inamice, securizarea rutelor maritime de aprovizionare și asigurarea navelor aliate care operează în zonă.

Bărcile RAB sunt construite atât pentru luptă, cât și pentru rol de sprijin. Viteza mare și manevrabilitatea lor le permit să navigheze pe căi navigabile înguste și să răspundă rapid la amenințări, în timp ce carcasele lor blindate oferă protecție împotriva armelor de calibru mic.

Echipate cu sisteme avansate de navigație și comunicație, aceste bărci pot funcționa eficient în toate condițiile meteorologice și în timpul misiunilor pe timp de noapte, putând opera non-stop.

Designul lor modular le permite să fie echipate cu o varietate de sisteme de arme, de la mitraliere grele, la lansatoare de grenade sau chiar platforme de rachete mici.

Această adaptabilitate asigură că acestea pot răspunde cerințelor misiunilor specifice, fie că implică angajarea forțelor inamice, efectuarea de recunoașteri sau escortarea navelor aliate.

Analiștii militari ruși au semnalat pericolul ca Moscova să nu-și poată atnge obiectivele în această zonă.

„Din Marea Neagră vin din ce în ce mai multe date despre extinderea utilizării dronelor navale, care a trecut de la barci kamikaze la diverse platforme cu ghidaje MLRS, turnulețe de mitraliere, sisteme de apărare aeriană și containere de lansare pentru drone FPV de atac În plus, bărcile de patrulare pe râuri strategice arată că inamicul a dezvoltat o strategie eficientă pentru a rezolva sarcini pe apă, o nouă provocare pentru Marina Rusă”, scriu bloggerii militari ruși.

Related posts

Revelionul în jurul lumii. Tradiții și obiceiuri neobișnuite din diverse culturi

econtext

Scenariu de coșmar. Rusia ar îngenunchea România într-o singură zi. Primele orașe cucerite de ruși

econtext

Prognoza meteo, 7 ianuarie. Temperaturi neobișnuite pentru această perioadă. Zonele unde se ating 15 grade

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More