33.4 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Războiul Rece continuă. China amenință după decizia lui Joe Biden

Războiul rece continuă. China îl acuză pe Joe Biden că amenință noua ordine mondială în urma ordinului luat de liderul american de a controla dramatic investițiile SUA în China.

Războiul rece continuă. China a oferit un răspuns radical și rapid președintelui american Joe Biden, amenințând că va recurge la contramăsuri imediate. Astfel, China a condamnat noile restricţii impuse de administraţia Biden asupra investiţiilor americane în sectorul de tehnologie chinez, scrie BBC.

Războiul Rece continuă. China amenință după decizia lui Joe Biden

Beijingul invocă intimidarea și perturbarea noii ordini mondiale

Ministerul Comerţului de la Beijing a exprimat o serie de îngrijorări serioase, adăugând că îşi rezervă dreptul de a recurge la contramăsuri. Casa Albă a apărat ordinul preşedintelui Biden, care interzice firmelor cu capital privat şi companiilor de investiţii din SUA să finanţeze companii chineze ce activează în zone care ar putea consolida forța militară a Chinei.

Războiul rece

Ministerul de Externe chinez a menționat că adevăratul scop al Washingtonului este de a „priva China de dreptul la dezvoltare și de a-și proteja propriile interese hegemonice ale Statelor Unite”.

În acest context, mai precizează ministerul, restricțiile sunt „coerciție economică flagrantă și intimidare tehnologică”, la care Statele Unite recurg în detrimentul ordinii economice și comerciale internaționale, perturbând grav stabilitatea lanțului industrial global”.

China cere Statelor Unite să abandoneze politica de obstrucționare a dezvoltării economiei chineze. Mai precis, „să ridice restricțiile de investiții asupra Chinei și să creeze condiții bune pentru cooperarea economică și comercială China-SUA”.

„China va acorda o atenție deosebită tendințelor relevante și își va proteja cu hotărâre propriile drepturi și interese”, a mai subliniat Ministerul chinez de Externe.

Biden reduce investițiile SUA în industria tech chineză

Preşedintele Biden a semnat miercuri un ordin executiv care limitează drastic investiţiile americane în China în tehnologii considerate sensibile. Acesta le cere companiilor să obţină o notificare guvernamentală prealabilă înainte de a investi în alte sectoare tehnologice.

Decizia urmăreşte să împiedice ca know-how-ul şi capitalul american să contribuie la dezvoltarea unor tehnologii ce ar putea permite Chinei să se modernizeze din punct de vedere militar, deci să reprezinte o ameninţare la adresa securităţii SUA.

Ordinul semnat de Biden va permite Departamentului

Trezoreriei SUA să reglementeze anumite investiţii legate în special de semiconductori, de calculul cuantic şi de serviciile de inteligenţă artificială (AI), au declarat oficiali americani.

Într-o scrisoare adresată Congresului, Biden a declarat drept urgenţă naţională necesitatea de a face faţă ameninţării pe care o reprezintă ţări precum China „în domeniul tehnologiilor şi produselor sensibile, critice pentru capacităţile militare, de informaţii, de supraveghere sau pentru capacităţile cibernetice”.

SUA sunt împărțite în două

Decizia președintelui american a venit pe fondul unor tensiuni în Congres. Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, a lăudat ordinul lui Biden, remarcând că „de prea mult timp, banii americani au ajutat la alimentarea ascensiunii armatei chineze. Astăzi, Statele Unite fac un prim pas strategic pentru a se asigura că investiţiile americane nu merg spre a finanţa avansul militar chinez”. Politicianul susține că Congresul trebuie să înscrie restricţiile în lege şi să le perfecţioneze.

Războiul rece

Republicanii au opinat, în schimb, că ordinul lui Biden nu a mers suficient de departe. Preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul, a lăudat măsura de restricţionare a noilor investiţii în China, dar a remarcat simultan și că „eşecul de a include investiţiile tehnologice existente, precum şi sectoare precum biotehnologia şi energia, este îngrijorător”.

Related posts

HARTA FEMEILOR CONCEDIATE IN CRIZA! Vezi cate femei si-au pierdut slujba in timpul crizei in fiecare judet

Asaftei Bogdan

China a început „exerciții reale” cu muniție de război la graniță. Ce țară este vizată?

econtext

Donald Trump, mai aproape de încarcerare. Ce a mai făcut de data asta fostul şef de stat

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix