Războiul revine în Marea Neagră, la 45 km de România. Rusia atacă Insula Șerpilor cu Kh-22. Un bombardier rus Tu-22M3 a bombardat garnizoana de pe Insula Șerpilor, folosind rachete hipersonice KH-22. Atacul are loc la doar 45 de km de țărmurile României
Războiul revine în Marea Neagră, la 45 km de România. Rusia atacă Insula Șerpilor cu Kh-22.
În noaptea de 26 spre 27 septembrie, purtătoarele de rachete Tu-22M3 ale Forțelor Aerospațiale Ruse au lovit insula Șerpilor din Marea Neagră cu rachete de croazieră Kh-22. Au existat rapoarte despre explozii pe insulă.
Au fost vizate sisteme radar ucrainene și un lansator de rachete.
Războiul revine în Marea Neagră, la 45 km de România. Rusia atacă Insula Șerpilor cu Kh-22
Anterior, la 12 septembrie, surse ucrainene au raportat că o pereche de avioane Tu-22M3 au lansat rachete Kh-22 peste Marea Neagră, vizând Insula Șerpilor.
De asemenea, la începutul lunii septembrie, a fost raportat un atac al forțelor ruse asupra instalațiilor ucrainene de pe Insula Șerpilor.
La 25 august, după o pauză lungă, bombardierele rusești Tu-22M3 au lansat un atac cu rachete pe Insula Șerpilor folosind patru rachete de croazieră Kh-22 asupra garnizoanei ucrainene staționată pe insulă.
Relativ mică, Insula Șerpilor este situată strategic la 45 km est de Delta Dunării și la 35 km de portul Izmail.
Insula este importantă pentru Ucraina deoarece asigură siguranța și viabilitatea căilor maritime folosite pentru comerț
Controlul asupra acestor benzi este crucial pentru comerțul maritim al Ucrainei, în special pentru exporturile sale de cereale, care sunt vitale atât pentru economia națională, cât și pentru piețele globale.
La 11 septembrie, forțele ruse au lovit o navă comercială operată de Turcia, MV Aya, folosind o rachetă Kh-22 lansată de un bombardier Tu-22M3 Backfire.
Citește și: România cere un răspuns „coordonat” al NATO privind intruziunile dronelor resești. Olanda susține
Acest incident a avut loc la 75 km sud de Insula Șerpilor, evidențiind o escaladare a tacticilor rusești prin țintirea directă a navelor civile implicate în transportul cerealelor.
Utilizarea bombardierelor Tu-22M3 înarmate cu rachete Kh-22, o combinație foarte letală, demonstrează decizia Rusiei de a distruge apărarea radar și antirachetă de pe Insula Serpilor, astfel încât să nu mai protejeze transportul cerealelor și alte tipuri de comerț, potrivit Eurasian Times.
Racheta Kh-22 zboară cu o viteză de 4.000 de kilometri pe oră, intră în țintă mai ales pe o traiectorie balistică, așa că sunt necesare mijloace speciale pentru a o intercepta.
Un alt motiv pentru reluarea de către Rusia a atacurilor asupra Insulei Șerpilor este de zădărnici eventualele planuri ale Ucrainei de a ataca forțele ruse din Crimeea
România a ridicat două avioane F-16 și două F-18 după un atac rusesc la granița cu Tulcea, lansat de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, aproape de granița României. Avioane F-16 și F-18 au fost ridicate pentru monitorizarea situației.