30.3 C
București
22 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Recalcularea pensiilor. Ce se întâmplă cu indicele de corecție

După recalcularea pensiilor, o parte dintre românii care s-au retras din activitate ar putea beneficia de mai mulți bani. După calculele prevăzute pentru majorarea din septembrie, cei care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 vor avea parte de creșteri mari de venituri.

Recalcularea pensiilor. Mai mulți bani pentru această categorie de seniori

Casele de Pensii din țară au făcut ultimele calcule legate de creșterile din luna septembrie. Astfel, în perioada următoare, beneficiarii vor putea afla câți bani în plus vor primi după recalcularea pensiilor.

Recalcularea

O anumită categorie de pensionari ar urma să se bucure de o creștere semnificativă a veniturilor. Pensiilor lor se pot dubla începând din această toamnă.

Românii avantajați de noile norme legislative

Românii care s-au retras din activitate înainte de anul 2011, dar care au muncit mai mult de 25 de ani, ar putea primi pensii dublate de la 1 septembrie. Indicele de corecție a fost introdus prin Legea 263/2010 și s-a aplicat anual tuturor pensiilor. Acesta a variat între 1,12 și 1,41, însă conform noii legi, pensiile sunt recalculate fără acest criteriu.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

Recalcularea pensiilor. Reguli pentru cei care vor să iasă mai repede din câmpul muncii
Românii care se vor putea pensiona anticipat trebuie să fi lucrat cu forme legale, de la 20 de ani, în cazul bărbaților. Ministrul Muncii a precizat că această categorie nu va putea beneficia de puncte suplimentare.

„Anii sub 25 de ani nu sunt ani care aduc puncte suplimentare (n.r stagiu de cotizare). În momentul acesta, în legea pensiilor avem un stagiu minim de 15 de ani, un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi avem şi o altă noutate în lege, cei care au stagiu de cotizare de 40 de ani pot să iasă la pensie după noua lege, fără nicio penalitate, adică dacă eşti bărbat, ai început la 20 de ani, vârsta maximă limită de pensionare este 65 de ani, poţi să ieşi la 60 de ani fără nicio penalitate. Este foarte important ca pensionarii să ştie acest lucru, mai ales pensionabilii, să îşi facă planificarea carierei şi a vieţii în funcţie de acest lucru”, a precizat recent ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Related posts

Cine sunt băieții deștepți care au luat milioane $ în scandalul Roșia Montană? Care e rolul României

econtext

Pensiile care au crescut de 100 de ori! Situație fără precedent în România

econtext

Unul din trei europeni votează acum anti-sistem

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix