6.9 C
București
2 decembrie 2023
econtext.ro
ȘTIRI

Recesiunea a rupt peste 30% din salariul profesorilor si al doctorilor. Harta salariului mediu in recesiune!

Recesiunea a fost mult mai drastica decat ne putem imagina la o prima vedere.

Din nefericire, pentru o parte din populatia Romaniei, recesiunea a avut efecte mult mai grave. Zeci de mii de oameni au fost concediati, iar veniturile s-au diminuat substantial. Mai ales in anumite sectoare ale economiei!

Econtext.ro va prezinta cum au evoluat salariile in cele mai importante domenii ale economiei de la inceputul si pana la sfarsitul recesiunii.

Mai exact, unde au crescut si unde au scazut salariile medii in timpul recesiunii, din 2009 (cand a inceput recesiunea) si pana in 2011 (cand s-a terminat recesiunea). Datele provin de la Institutul National de Statistica (INS).

In saptamanile trecute, Econtext.ro a publicat si alte articole despre salariile romanilor. De exemplu, am prezentat harta salariilor (care se refera la salariul mediu din fiecare judet, articol care poate fi vizualizat aici), topul salariului minim in Uniunea Europeana (poate fi citit aici), dar si articole despre salariile premierilor si a presedintilor din blocul comunitar, etc.

Scaderi de peste 30%

De aceasta data, va prezentam cu cat au scazut sau au crescut salariile medii in sectoarele mari ale economiei din Romania. Iar prima concluzie este cutremuratoare: trei dintre cele mai importante domenii social-economice au inregistrat scaderi dramatice, de peste 30%! Mai mult, aceste trei sectoare cuprind majoritar angajati din sistemul bugetar.

Astfel, cel mai ‘lovit’ domeniu a fost invatamantul. De la inceputul si pana la finalul recesiunii (din 2009 si pana la inceputul anului 2011, inainte de fi indexat cu 15%), salariul mediu din invatamant a scazut cu 37%! La 1 ianuarie 2009, salariul mediu din invatamant era de 1.625 lei, iar la inceputul anului 2011, salariul mediu din acest domeniu se situa la 1.184 de lei. Ceea ce inseamna o scadere de 37%.

O scadere apropiata a fost inregistrata si in administratia publica, unde salariul mediu se situa la inceputul anului 2009 la 2.391lei, pentru ca in 2011 sa se gaseasca la valoarea de 1.827 de lei. Ceea ce echivaleaza cu o reducere de 31%.

De asemenea, tot 31% este si scaderea care a avut loc la nivelul salariului mediu in domeniul sanatatii si asistentei sociale.

Cresteri! Reale?

Aparent surprinzator, au existat si domenii unde salariul mediu a urcat la finalul crizei. Si chiar cu procente bune! De exemplu, salariul mediu a crescut cu 17% in industria extractiva, cu 15% in sectorul fabricarii autovehiculelor, cu 14% in industria prelucratoare sau cu 12,5% in industria metalurgica. Cu exceptia fabricarii masinilor, celelalte cresteri nu sunt reale.

Mai exact, salariul mediu a urcat pe fondul miilor de concedieri. Practic, au fost concediati in special angajati slab pregatiti, cu salarii mici, iar fondul salarial s-a impartit la mai putine persoane si care aveau si salarii mai mari.

Majorare salariala pe baza concedierilor

De exemplu, daca avem 100 de angajati in cadrul unei fabrici, iar 50 dintre acestia castiga 1.000 de lei si ceilalti 50 castiga 2.000 de lei, rezulta ca salariul mediu din aceasta uzina este de 1.500 de lei.

Totusi, daca vor fi concediati cei 50 de muncitori care castigau 1.000 de lei, atunci raman doar cei care sunt retribuiti cu 2.000 de lei. Iar salariul mediu din acea uzina va fi, logic, 2.000 de lei, mai mare decat in prima faza, cand nu fusese nici un angajat dat afara.

In cele mai multe sectoare in care avem cresteri ale salariului mediu, ele au venit pe fondul concedierilor, dupa modelul anterior. De altfel, harta concedierilor pe sectoare poate fi consultata aici.

 

 

Dar iata cum a evoluat salariul mediu in cele mai importante sectoare ale economiei:

https://econtext.ro/finante-banci/bani/recesiunea-a-rupt-peste-30-din-salariul-profesorilor-si-al-doctorilor-harta-salariului-mediu-in-recesiune.html

Related posts

Criza din invatamant! Statul a taiat peste 40% din fondurile alocate educatiei in ultimii ani. Vezi cati bani mai primeste invatamantul romanesc

Asaftei Bogdan

EXCLUSIV! ADEVĂRUL DESPRE EMIL BOC: câte spitale a închis cât a fost la guvernare. Şi câte a făcut Ponta la loc

Asaftei Bogdan

„China nu este Rusia”. Beijingul și-a pierdut răbdarea cu Moscova după ce Putin a ignorat planul de pace propus de Xi Jinping

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More