28.1 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Republica Moldova ajută Ucraina să-și exporte cerealele

Republica Moldova va ajuta Ucraina în încercarea de a depăși blocajului impus de fermierii polonezi la graniță.

Oprit de Polonia, Zelenski recurge la Republica Moldova

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu, că Ucraina a stabilit mai multe rute pentru exporturile agricole, inclusiv prin Republica Moldova, potrivit gordonua.com.

Zelenski a mai spus că premierul ucrainean Denis Șmihal a abordat subiectul deblocării punctelor de trecere a frontierei ucraino-poloneze cu autoritățile din Polonia și că „toată lumea spune că granița va fi deblocată, cu siguranță, pentru a ajuta Ucraina”.

„Dar până una-alta, trebuie să ne facem treaba. Și am recurs la mai multe modalități de a ocoli acest blocaj. Abordările funcționează”, a adăugat Zelenski. El spune însă că „ar fi mai bun itinerarul prin Polonia”, pentru că „tranzitul ar fi mai ieftin pentru unele mărfuri”.

„Cu toate acestea, suntem unde suntem. Menționez că sunt utilizate puternic căile maritime, Dunărea, am început să lucrăm prin Republica Moldova și România. Cred că, oricum, aceasta e o ieșire din situație”, a încheiat Volodimir Zelenski.

Republica Moldova

Ajutor pentru Ucraina

„Astăzi, Republica Moldova asigură tranzitul produselor agricole din Ucraina spre Uniunea Europeană, ținând cont de interesele agricultorilor moldoveni și de faptul că suntem țară producătoare și exportatoare de cereale.

Din acest motiv, investițiile în infrastructură este o necesitate stringentă, pentru a satisface necesitățile agricultorilor moldoveni și tranzitului. Interesul Republicii Moldova este să creștem capacitățile de transport pe cale feroviară și navală”, a declarat ministrul Vladimir Bolea în urma unor discuții purtate în august trecut la Galați de către factori de decizie ai Republicii Moldova, Ucrainei, României, Comisiei Europene și SUA pe subiectul exportului și tranzitului de cereale.

Nu e totul roz între Ucraina și Republica Moldova

După reuniunea copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru comerț și cooperare economică din 29 septembrie 2023, de la Odesa, Ministerul ucrainean al Reintegrării anunța pe canalul său de Telegram o reducere de 27 la sută pentru tranzitul produselor agricole ucrainene prin Moldova.

Partea moldovenească a cerut atunci eliminarea taxei de dumping la importul cimentului moldovenesc, care distorsionează activitatea întreprinderilor producătoare de ciment din Moldova, potrivit IPN.

Iar la numirea lui Alexei Danilov, fost secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, ca ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, Zelenski a declarat că „Republica Moldova este un stat extrem de important pentru Ucraina în contextul provocărilor de securitate și cooperare bilaterală”.

Related posts

Nave militare ale Chinei au folosit tunuri de război împotriva navelor Filipinelor

econtext

Dezvăluiri despre operațiunile unităților de elită ucrainene în spatele liniilor inamice: „Sunt simultan în mare siguranță și în mare pericol”

econtext

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger unde erau staţionaţi soldaţi americani

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix