România cere un răspuns „coordonat” al NATO privind intruziunile dronelor resești. Olanda susține. România a cerut NATO să ia măsuri în privința intruziunii dronelor Shahed rusești în spațiul aerian al Alianței.
România cere un răspuns „coordonat” al NATO privind intruziunile dronelor resești. Olanda susține.
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că NATO ar trebui să ia măsuri „puternice, coordonate” ca răspuns la astfel de incidente, atunci când rachetele sau dronele rusești trase asupra Ucrainei intră în spațiul aerian al Alianței.
România cere un răspuns „coordonat” al NATO privind intruziunile dronelor resești
„Statele B9 sunt profund preocupate de intruziunile repetate ale dronelor și rachetelor rusești în spațiul aerian NATO din Polonia, România, Letonia și de escaladarea tensiunilor pe flancul estic al NATO”, a spus Tîlvăr.
Formatul București 9 (B9), fondat în 2015, include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.
Tîlvăr a adăugat că este necesară „introducerea cât mai curând posibil a unui model rotativ de apărare antiaeriană și apărare integrată antirachetă”.
Miniștrii apărării de pe flancul estic al NATO s-au întâlnit la București la 18 septembrie.
Ministrul adjunct al apărării din Polonia, Paweł Zalewski, a declarat că, la o reuniune a miniștrilor apărării din NATO din octombrie, va trebui luată în considerare problema doborării dronelor care intră în spațiul aerian aliat, potrivit Militarnyi.
„Am confirmat atacurile hibride asupra aliaților, precum și participarea Belarusului la acțiunile Rusiei”, a spus Zalewski.
Dronele rusești Shahed au zburat în mod repetat în spațiul aerian românesc și s-au prăbușit acolo.
Din cauza acestor incidente, Forțele Aeriene Române au fost nevoite să-și ridice avioanele de luptă pentru a monitoriza situația aeriană.
Olanda susține.doborârea dronelor
Ministrul olandez al Apărării, Ruben Brekelmans, consideră că Alianța Nord-Atlantică ar trebui să doboare drone și rachete care îi violează spațiul aerian, potrivit European Pravda.
După o întâlnire cu omologul său lituanian, Laurynas Kasčiūnas, Brekelmans a subliniat că încălcarea de către Rusia a spațiului aerian NATO „este inacceptabilă și periculoasă”.
„Răspunsul nostru trebuie să fie clar. Dronele și rachetele care intră în spațiul nostru aerian ar trebui detectate și interceptate. Dacă este necesar, NATO ar trebui să sprijine aliații individuali”, a adăugat el.
Declarația ministrului olandez al Apărării urmează mai multor incidente cu drone rusești care au încălcat spațiul aerian NATO.
La începutul lunii septembrie, cel puțin o dronă Shahed rusească s-a prăbușit în România, lângă granița cu Ucraina. În plus, o dronă de luptă a fost descoperită în Letonia, unde se crede că a zburat din Belarus.
În ambele cazuri, țările nu au interceptat dronele. Președintele Volodimir Zelenski a cerut partenerilor internaționali să acționeze decisiv și să contracareze în comun atacurile rusești cu rachete, spunând că până acum, „doar Belarus s-a remarcat prin doborârea dronelor rusești”.
NATO spune că nu are nicio dovadă a unui atac deliberat al Rusiei asupra Alianței
„NATO condamnă încălcarea de către Rusia a spațiului aerian românesc. Deși nu avem informații care să sugereze că Rusia a atacat în mod deliberat aliați, aceste acțiuni sunt iresponsabile și potențial periculoase”, a comunicat NATO la 8 septembrie.