România cumpără rachetele antitanc ghidate Javelin. Pentagonul a aprobat o posibilă vânzare către România de rachete de tip Javelin, în valoare de 80 milioane dolari.
România cumpără rachetele antitanc ghidate Javelin
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde pentru o posibilă tranzacție în valoare de 80 de milioane de dolari, prin care România urmează să achiziționeze rachete de tip Javelin, conform informațiilor furnizate de Reuters.
România cumpără rachetele antitanc ghidate Javelin. Pentagonul spune „da” tranzacției de 80.000.000$
În luna august a anului 2022, Ministerul Apărării Naționale (MApN), prin intermediul Companiei Naționale Romtehnica, a anunțat intenția de a achiziționa între 115 și 231 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu rază foarte scurtă de acțiune (MANPAD). Valoarea totală estimată a acestei achiziții a fost de 3,31 miliarde de lei (677,29 milioane de euro), la care se adaugă TVA.
Autoritatea contractantă anticipa prezența a zece ofertanți și, în cazul depășirii acestui număr, se preconiza selectarea primelor zece candidaturi în funcție de clasamentul bazat pe cifrele privind livrările de produse similare în ultimii cinci ani, conform informațiilor furnizate de Profit.ro.
Ce sunt rachetele Javelin și cum funcționează?
Racheta Javelin este o armă antitanc portabilă dezvoltată de consorțiul Javelin JV, compus din companiile Raytheon și Lockheed Martin. Aceasta poate fi lansată de pe umăr sau de pe diverse platforme montate pe vehicule cu șenile, pe roți sau amfibii și are o rază de acțiune efectivă de 2,5 km.
A fost conceput pentru a distruge vehicule puternic blindate, cum ar fi tancurile de luptă principale și vehiculele militare cu un blindaj mai ușor.
De asemenea, arma are capacitatea de a lupta împotriva altor tipuri de ținte, precum fortificații, buncăre și elicoptere.
Armata ucraineană a folosit rachete Javelin pe scară largă în luptă în timpul invaziei rusești din 2022 și până în prezent în Ucraina, unde racheta s-a dovedit a fi foarte eficientă împotriva tancurilor de luptă principale rusești și a altor vehicule blindate.
Racheta Javelin în acțiune
De la intrarea în producție la capacitate maximă în 1994, sistemul Javelin a fost implementat pentru prima dată de către armata americană în iunie 1996, la Fort Benning, Georgia, SUA. A fost folosit în cadrul Operațiunii „Iraqi Freedom” din 2003 și rămâne în uz în prezent în Afganistan.
Sistemul Javelin, echipat cu un sistem de lansare reutilizabil și o rachetă modulară, se bucură de specificații tehnice avansate.
Javelin măsoară aproximativ 1,2 m în lungime, 127 mm în diametru și cântărește 22,1 kg, cu unele diferențe minore în funcție de variantă. Racheta transportă un singur focos antitanc cu încărcătură tandem de 8,4 kg, cu încărcătură antitanc de mare putere explozivă (HEAT). Are o rază de acțiune maximă calificată de 2.500 de metri, deși SUA notează că „a demonstrat performanțe până la 4.000 de metri în majoritatea condițiilor operaționale
Racheta Javelin în acțiune
Racheta dispune de un detector de imagini în infraroșu, asigurat de o matrice specială de cadmiu și mercur, și este dotată cu un focos tandem pentru a penetra atât blindajul reactiv exploziv, cât și pe cel de bază. Sistemul de propulsie cu propulsoare solide în două etape oferă o lansare ușoară cu emisii minime de fum.
Zboară cu o viteză de aproximativ 140 m/s și atinge altitudini maxime de 150 m și 50 m în timp ce se află în modurile de atac superior și, respectiv, atac direct. În timp ce capacitățile de penetrare ale Javelin sunt clasificate, documentele de instruire militară americane notează că Javelin „penetrează toate blindajele cunoscute, depășind cu mult 762 mm [30 inch] de oțel laminat omogen”.
Javelin utilizează o lentilă optică și un lansator numit Command Launch Unit (CLU). CLU cântărește 6,4 kg și utilizează ghidarea pasivă în infraroșu pentru a fixa și urmări țintele. Obiectivul de zi este echipat cu o mărire de 4x, iar obiectivul de noapte cu imagine în infraroșu dispune de măriri de 4x și 9x. CLU este, de asemenea, utilizat ca instrument autonom de supraveghere și de achiziție a țintelor sau pentru a completa sistemele de supraveghere montate LRAS și ITAS superioare.24 După cum s-a menționat anterior, CLU-ul ușor va îmbunătăți mai multe caracteristici.
FGM-148 este proiectat pentru a fi tras din umăr, dar poate fi montat alternativ pe vehicule pe roți sau pe șenile. Timpul său de reîncărcare și de readucere durează aproximativ un minut.
Necesită doar 72 de ore de instruire în clasă pentru a deveni un operator calificat. Acest lucru marchează o altă îmbunătățire notabilă față de M47 Dragon, care oficial necesita până la 10 zile de instruire.
Racheta este un sistem de rachete de tip „trage și uită” care utilizează ghidare automată în infraroșu, ceea ce înseamnă că operatorii pot trage și se pot deplasa rapid pentru a se adăposti, se pot muta într-o altă poziție de luptă sau pot reîncărca pentru a trage din nou.
Acest lucru este diferit de predecesorul Javelin cu ghidare pe fir, M47 Dragon, care necesita ca operatorii să urmărească ținta până la impactul rachetei.
Javelin folosește un mecanism de lansare soft. Acest lucru înseamnă că atunci când un operator apasă pe trăgaci, un motor inițial cu gravitație redusă ejectează racheta din tubul de tragere. Odată ce iese din tubul de tragere, racheta își aprinde motorul principal de zbor pentru a o propulsa spre țintă, potrivit missilethreat.csis.org.
Operatorii pot selecta să utilizeze arma în modul de atac de sus sau în modul de atac direct. Modul de atac superior este conceput pentru a ținti tancurile; racheta zboară în sus pentru a atinge o altitudine maximă de 150 m înainte de a lovi acoperișul mai vulnerabil al tancului. Modul de atac direct este conceput pentru a ataca ținte fortificate, buncăre, clădiri și elicoptere. În acest mod, racheta zboară relativ drept spre țintă la o altitudine maximă de 50 m